Onderzoekje

Zit jij in de bovenbouw van vmbo of havo? Doe dan mee aan dit korte onderzoek van een paar minuutjes over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com van 15 euro!

MEEDOEN 

CE-cijfers Maastrichtse vmbo'ers blijven staan; SE-cijfers niet

Door Oscar

354 Maastrichtse vmbo'ers zaten de afgelopen dagen met de handen in het haar. Wegens grove fouten van hun scholen, het Sint-Maartenscollege en het PortaMosana College, bepaalde de onderwijsinspectie dat diverse schoolexamens van deze leerlingen ongeldig waren.  

Woensdagmiddag kwam onderwijsminister Arie Slob met een enigszins geruststellend besluit. Via een livestream konden de Maastrichtse vmbo'ers zien dat zij via een omweg alsnog hun diploma kunnen halen. Hun cijfers voor het Centraal Eindexamen blijven namelijk staan tot 1 januari 2019. In de tussenliggende periode hebben zij de mogelijkheid om de ongeldig verklaarde schoolexamens in te halen.

Britney Sliepen (16), een van de gedupeerden, is gematigd opgelucht. Ja, het is fijn dat ze niet opnieuw de Centrale Examens hoeft te doen, maar tegelijkertijd verkeert ze in onzekerheid over de hoeveelheid schoolexamens die ze zal moeten afleggen. "Het is afwachten wat ik gemist heb en wat ik allemaal moet gaan inhalen."

Alsnog slagen

Op de website van de Rijksoverheid is het besluit, inclusief toelichting, te lezen. Hierbij wordt benadrukt dat waarschijnlijk niet alle leerlingen dit jaar nog een diploma halen. De leerlingen worden in de reactie verdeeld in drie groepen. "Voor een deel van de leerlingen houdt dit in dat zij nog deze zomer alle vakken zouden kunnen afronden en verder kunnen naar een vervolgopleiding. Daarnaast zal een deel van de leerlingen meer tijd nodig hebben voor de reparatie. Voor hen gaat de minister zich ervoor inzetten dat ze alvast aan een vervolgopleiding kunnen beginnen. Tenslotte is er een groep voor wie de achterstanden zo ver zijn opgelopen dat mogelijk het jaar opnieuw gedaan moet worden."

 

Gepubliceerd op 27 juni 2018