Cathelijne (17) doet 's avonds een muziekopleiding

Cathelijne (17) doet 's avonds een muziekopleiding

Door Wu-Ji

's Avonds op school je eigen nummers leren schrijven in plaats van wiskundeproefwerken maken op een vroege maandagochtend? Voor Cathelijne (17) is dat de dagelijkse gang van zaken. Zij doet een muziekopleiding op The Wisseloord Academy in Hilversum. 

Als Cathelijne op de middelbare school zit, heeft ze al plannen om zich in te schrijven voor deze muziekopleiding. Ze schrijft zich voor meerdere muziekopleidingen in, maar uiteindelijk kiest ze voor The Wisseloord Academy. "Dit vond ik eigenlijk zoveel interessanter dan de andere scholen, voor mijn gevoel geeft The Wisseloord leerlingen veel meer vrijheid", aldus Cathelijne. Voor ze aan de opleiding begint, doet ze eerst nog eindexamen havo. Daar zakt ze helaas voor. "Gelukkig heb ik voor deze vervolgopleiding geen diploma nodig."

Alles over muziek

Op het Wisseloord Academy leert Cathelijne in elke module (een soort vak) verschillende vaardigheden binnen de muziek. Zo volgt ze nu een module over produceren: "Je leert bijvoorbeeld hoe je een goede bass erin krijgt en hoe je je stem mooier maakt." Cathelijne gaat ook aan de slag met eigen nummers: "Laatst moesten we een James Bond-nummer namaken. Heel interessant, want daar zitten veel van die aparte sound effects in." Daarnaast krijgt ze les over de businesswereld van muziek. "Daarvoor is de businessclass-module. Ik krijg dan uitleg over de verschillende soorten rechten als je muziek uitbrengt, zoals master right en copyright. Ook leer je hoe je jouw nummers kan promoten, bijvoorbeeld via TikTok."

De voornaamste reden waarom Cathelijne voor The Wisseloord Academy heeft gekozen, is vanwege de vrijheid en creativiteit. Dat was ook de aanleiding voor het oprichten van school, vertelt ze: "Malik, muziekproducent en directeur van The Wisseloord Academy, heeft de academy opgericht om het gat tussen de traditionele scholen en de muziekindustrie te dichten. Zo kun je lessen volgen om een echte muzikant te worden."

Meer nummers maken

De muziekopleiding van Cathelijne is dus anders dan een normale vervolgopleiding. Ze ziet zelf ook veel verschillen: "Het grootste verschil is dat het gaat om zelf groeien en leren dan dat je goede cijfers moet halen om een diploma te krijgen." Ze wordt beoordeeld op basis van een evaluatie. "Je moet al je nummers laten horen die je de afgelopen periode hebt gemaakt. Dan krijg je te horen waar je nog kan verbeteren", vertelt Cathelijne. Ze had toevallig laatst nog zo'n evaluatie: "Ik heb te horen gekregen dat ik veel meer thuis moet doen en meer nummers moet maken."

Cathelijne heeft ook een andere "schoolroutine": "Ik pak altijd de trein om 17.00 uur en fiets met mijn swapfiets vanuit Hilversum Centraal naar Wisseloord. Meestal krijgen we dan twee uur theorie en uitleg. Daarna moet je in twee uur een nummer maken. Dat is best pittig in een korte tijd", beschrijft Cathelijne. Wat ook bijzonder is aan de opleiding van Cathelijne, zijn de lestijden. "De lessen zijn 's avonds en ik hoef alleen op maandag, woensdag en zaterdag naar de academy."

Hoewel de reistijden naar de opleiding best lang zijn, ongeveer een uur, en de lestijden anders zijn, heeft ze het toch naar haar zin. "Rond tien uur 's avonds zijn we klaar en gaan we met een groepje naar het station. Het is altijd gezellig. Er staat een piano op Hilversum Centraal, waar we ons mee vermaken terwijl we op de trein wachten."

Later

Voor de toekomst weet Cathelijne nog niet wat ze precies wil. Ze kan nog alle kanten op. "Ik vind het nu vooral belangrijk dat ik heel veel leer." Ze zou het wel leuk vinden om iets met haar huidige opleiding te doen: "Muziek luisteren is leuk, maar het is nog leuker om zelf muziek te maken."

Cathelijne heeft al een paar nummers uitgebracht op Spotify. Ben je benieuwd en wil je ze beluisteren? Klik dan hier of beluister ze hieronder.

Gepubliceerd op 14 december 2022

Lees verder

16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
Schaf nablijven af: het helpt niemand vooruit
Schaf nablijven af: het helpt niemand vooruit
Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling
Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.