Casper kijkt: de allerslechtste film aller tijden

Casper kijkt: de allerslechtste film aller tijden

Je hebt slechte films en Slechte Films. De eerste soort is saai, over the top, of ronduit irritant. De tweede soort is zo waanzinnig slecht dat het goed wordt. The Room is daar 'n goed voorbeeld van. Regisseur Tommy Wiseau wilde een serieus drama maken over het leven, maar scoorde een culthit.

Heb jij de allernieuwste bioscoophits en alle bekende filmklassiekers al gezien? Bekroond filmmaker Casper spit de videotheekcollectie door, op zoek naar de leukste films die je nog niet kende. Zet die televisie/laptop maar vast aan!

Debiele miljonair

De maker van dit ongelukkige meesterwerk is of een genie, of een debiel. Of misschien wel allebei. Eén ding is in ieder geval zeker: schrijver, regisseur, producent en hoofdrolspeler Tommy Wiseau is steenrijk. The Room kostte maar liefst zes miljoen euro, allemaal gefinancierd door Tommy zelf. Niemand weet hoe die mafkees aan al dat geld is gekomen, en een grotere vraag is waarschijnlijk nog hoe een cinematische ramp als The Room überhaupt zes miljoen heeft kunnen kosten.

Het antwoord: normaal gesproken worden camera's en andere apparatuur gehuurd door de studio, omdat het veel te duur is om dat allemaal zelf te betalen. Tommy heeft alle peperdure camera's, lenzen en lichten daarentegen zelf gekocht, terwijl hij de film grotendeels in de studio van een bedrijf heeft gefilmd dat camera's verhuurt. Gestoord? Wacht maar tot je de film ziet. 

Het (gebrek aan) plot

Johnny is de perfecte man, maar de wereld is oneerlijk: zijn vriendin Lisa gaat vreemd met zijn beste vriend Mark. Lisa is de állermooiste vrouw op aarde, maar ze wil niet snappen dat Johnny, de geweldigste man op aarde, van haar houdt. Dit frustreert de supertrouwe Johnny. Dan begint Lisa roddels te verspreiden. Johnny zou haar slaan! Maar dat zou hij natuurlijk nooit doen, want hij is perfect. Waarom is iedereen zo onaardig?

Dat is het plot van The Room, zo ongeveer dan. Er zitten ook een hoop overbodige scènes in over drugsdealers en American football, die verder niet echt uitgewerkt worden. De reden dat die scènes in de film zitten is onduidelijk, maar het maakt niet veel uit. Het is in ieder geval hilarisch. De film bereikt een absurdistisch hoogtepunt als de moeder van Lisa terloops vertelt dat ze borstkanker heeft. Daarna gaat ze vrolijk verder met verkondigen dat Johnny zo fantastisch is.

Lepelschilderijen

The Room is inmiddels een cultfenomeen. Tommy bedoelde The Room als een serieus drama, maar toen hij erachter kwam dat mensen de film hilarisch vonden, besloot hij hem te verkopen als een zwarte komedie.

 De film wordt nog steeds vertoond in bioscopen over de hele wereld. Tommy Wiseau komt ook vaak naar de bios om de film samen met het publiek te kijken, en na afloop vragen te beantwoorden. Er komen namelijk hordes fans op af, soms zijn die fans ook nog 'ns verkleed. En het gaat nog verder: de bekende quotes in de film worden meegeschreeuwd en iedereen smijt met plastic lepels naar het scherm als de lepelschilderijen van Johnny in beeld komen. Jup, lepelschilderijen. Schilderijen van lepels.

Vermakelijk

Ik kan wel nog meer woorden vuil maken aan deze onopzettelijk gemaakte comedy, maar de ervaring is niet te omschrijven in woorden. The Room mag dan niet een van de beste films aller tijden zijn, hij is zeker een van de meest vermakelijke.

De film is dus in eerste instantie níet bedoeld als komedie, maar als serieus drama.

Gepubliceerd op 11 november 2013
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.