Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Burton (18) wint PWS-wedstrijd van Cordaid

Burton (18) wint PWS-wedstrijd van Cordaid

Elke examenleerling van het havo en vwo heeft eraan moeten geloven: het profielwerkstuk. Voor sommigen is het ‘gewoon’ een werkstuk waar ze veel uren in moeten steken, voor anderen hét meesterstuk van hun middelbare school. Die meesterwerken kunnen prijzen winnen op speciale profielwerkstukwedstrijden, bijvoorbeeld die van Cordaid. Ik sprak de winnaar na de uitreiking op 27 mei.

"Ik had het echt niet verwacht", vertelt Burton Motoh, scholier op het Travianum in Sittard, terwijl hij de bokaal en zijn prijs naast zich neerlegt: "Ik had de tien genomineerden gezien, en ik vond ze allemaal heel goed. Die profielwerkstukken gingen allemaal heel diep." Burton had zelf niet een uitgebreid papieren werkstuk gemaakt, zijn werkstuk bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit beeldend werk: een liggende koe van ongeveer 1 meter lang en 50 cm breed, met een vrouwenhoofd. "Ik begon met het vak kunst, vanuit daar ben ik gaan denken. Dat is echt iets waar ik mijn ei in kwijt kan." 

Vorig jaar, aan het einde van zijn vijfde jaar gymnasium, leverde hij zijn idee in: een beeld over de vrouwenproblematiek in India. De titel van het beeld: ‘Protest voor de vrouw’.

Het beeld dat Burton gemaakt heeft.

Heilige koeien

Hoe hij op dat idee kwam? Burton was de zomervakantie daarvoor met bijna veertig schoolgenoten op reis geweest naar India, om onder andere vrijwiligerswerk te doen. Op een nacht liep hij door een smal straatje, bijna tegen een koe aan: daar moest hij met een grote boog omheen. Koeien zijn namelijk heilig in India, in tegenstelling tot de vrouwen, van wie er gemiddeld één per dag (!) wordt verkracht. Verkrachtingen daar hebben de afgelopen jaren heel vaak het nieuws gehaald en overal ter wereld geleid tot hevige reacties en protesten. Het land zelf doet tot nu toe nog vrij weinig aan de bestrijding van de verkrachtingen.

Burton wilde dit probleem aan de kaak stellen, door middel van protestkunst. "In de zomervakantie begon ik met een onderzoek: ik keek naar verschillende soorten protestkunst en maakte verschillende schetsen voor mijn beeld." Het grootste werk kwam daarentegen pas veel later: "Ik begon in de kerstvakantie pas echt aan mijn beeld. Dat kostte me zo’n zestig uur, de overige twintig uur besteedde ik aan mijn onderzoek."

De finale

Op Facebook las hij over de Cordaid pws-wedstrijd. De wedstrijd zocht profielwerkstukken die een probleem in een ontwikkelingsland aan de kaart stelden. Ook moet je werkstuk beoordeeld zijn met minimaal een zeven. En dat is precies wat die van Burton deed. "Ik las de omschrijving en dacht: mijn werkstuk voldoet precies aan die criteria."  

Voor de finale van de wedstrijd waren nog drie andere profielwerkstukken geselecteerd: over de taalontwikkeling van straatkinderen in Georgië, het kweken van algen in brak en over kleine bedrijfjes in ontwikkelingslanden. De drie profielwerkstukken waren uitgekozen door een jury, Burton kwam in de finale met een wildcard, doordat de foto van zijn beeld op instagram de meeste likes had behaald.

Prijs

Met het winnen van de prijs mag Burton op bezoek bij een project van Cordaid in een ontwikkelingsland. Alle jongeren die in de finale stonden, komen in het ‘Young Talent Team van Cordaid’. Deze groep van jongeren denkt mee over vraagstukken van Cordaid.

Volgend jaar is er natuurlijk weer een kans! Hou de website van Cordaid in de gaten voor   de inschrijfdatum.  Wil je ook een heel gaaf profielwerkstuk schrijven (of maken!)? Kijk dan voor onze tips: hier en hier

Cordaid

De Nederlandse maatschappelijke organisatie Cordaid bestrijdt armoede in conflict- en geweldgebieden waar 1,2 miljard mensen leven in ontwrichte samenlevingen. De hulporganisatie verbindt noodhulp met ontwikkeling door middel van programma’s voor veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs en werk. 

Cordaid houdt deze pws-wedstrijd elk jaar, vooral met het doel om jongeren meer betrokken te laten raken bij ontwikkelingshulp. Want hoe meer jongeren zich ontpoppen als actieve en betrokken wereldburgers, hoe leefbaarder de wereld wordt voor iedereen. Cordaid is benieuwd hoe jongeren denken over ontwikkelingssamenwerking en hoe de jongeren dat aan zouden pakken. Zij komen vaak met nieuwe ideeën en oplossingen. Daarom heeft Cordaid deze prijs voor het beste maatschappelijk betrokken profielwerkstuk in het leven geroepen. Cordaid wil jongeren ook uitdagen hun talenten en creativiteit in te zetten voor de ander.

Gepubliceerd op 3 juni 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.