Buitenlandse schoolreizen: wel of geen goed idee?

Buitenlandse schoolreizen: wel of geen goed idee?

Door Fay

Buitenlandse schoolreizen wel of niet door laten gaan? Op veel middelbare scholen is het een discussiepunt. Want is de kans op besmetting niet veel te hoog? En neem je ongevaccineerden wel of niet mee?

Op mijn school was de kunstreis naar Rome in de eerste instantie afgelast, maar na verzet van leerlingen en leraren, landde ik vorige week ondanks de oplopende besmettingen op Romeinse bodem. 

Het is augustus, anderhalve maand voordat we op kunstreis zouden gaan, en ik krijg een mailtje binnen van school. Het onderwerp van de mail is 'Kunstreis examenklassen'. Ik open het document met het idee dat er iets in zal staan over het reisschema, maar dat blijkt niet zo te zijn. De eerste zin luidt: 'Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen de kunstreis een ander karakter te geven.' Verbijsterd lees ik verder, met het andere karakter bedoelen ze dat de kunstreis wordt verplaatst van Rome en Florence naar Nederland. Wat?! Boos spring ik van mijn stoel. Dat noem je geen ander karakter! De kunstreis gaat gewoon niet door, maar die woorden willen ze niet in de mond nemen.

Compromis

De volgende dag barst op school de chaos los. Iedereen is boos, want dit nieuws is zomaar uit de lucht komen vallen. Wij zijn niet meegenomen in het besluit en zelfs sommige leraren waren niet op de hoogte. Er worden petities gestart, mails naar de schoolleiding gestuurd en zelfs ouders gaan zich ermee bemoeien. 

Na veel overleg, verontschuldigt de schoolleiding zich voor het plotselinge besluit en de beroerde communicatie. Uit elke klas mogen vanaf nu twee leerlingen meevergaderen over de alternatieve reis. Dit pakt goed uit, want na een paar weken is er een compromis gesloten: de reis wordt ingekort van tien naar vijf dagen en de klassen worden verdeeld. De havo gaat naar Florence en vwo gaat naar Rome. Waar een goed gesprek al niet toe kan leiden.

De vlucht

De dag waarvan ik dacht hij nooit zou komen, is aangebroken. Gewapend met mijn vaccinatiebewijs en een map vol papieren, kom ik de vertrekhal van Schiphol in, waar mijn klasgenoten al gespannen staan te wachten. We zijn helemaal voorbereid op de reis waar we sinds de eerste klas al naar uit kijken. 

Bij de incheckbalie laten de gevaccineerden hun vaccinatiebewijs zien en de ongevaccineerden hun testbewijs. Iedereen komt zonder moeite door de douane en op wat turbulentie na, loopt ook in het vliegtuig alles op rolletjes. 

Testen

Het gemak waarmee alles gaat op de luchthaven, zet zich de hele week door. Om de dag laten de leerlingen zonder vaccin zich testen. De uitslag komt op tijd en niemand test positief. We kunnen dus zorgeloos met z’n allen door de stad struinen en musea bezoeken.

In musea is alles ook heel goed geregeld. Je laat je QR-code en identiteitsbewijs zien en met een knikje van de bewaker mag je het museum in. Uiteraard geldt hier ook de mondkapjesregel, maar iedereen is daar inmiddels zo aan gewend, dat niemand tegenstribbelt. Alles verloopt zelfs zo goed, dat je bijna vergeet dat Corona bestaat.

Met 55 man op pad en iedereen is ongedeerd teruggekomen, ik dacht dat het niet mogelijk was. Toch kom je met een beetje communicatie en goede voorbereiding een heel eind. Ik kan wel met enige zekerheid zeggen dat het door laten gaan van de kunstreis een van de beste beslissingen is die de schoolleiding ooit heeft genomen. 

Lees ook
Scholen worstelen met buitenlandse reizen

Gepubliceerd op 24 november 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.