Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Bijzonder PWS: kunst veilen voor KiKa

Bijzonder PWS: kunst veilen voor KiKa

Door Joca

Denk je bij het profielwerkstuk aan saaie enquêtes en slapeloze nachten om de deadline te halen? Jolisa en Linda besloten het anders aan te pakken. Zij organiseerden voor hun PWS een expositie. De opbrengst van de verkochte kunstwerken ging naar stichting KiKa, die onderzoek steunt naar kinderkanker.

Nieuw: de profielwerkstukkenreeks! Over de meest bijzondere, grappige, originele en inspirerende profielwerkstukken die scholieren in elkaar toveren. Ter inspiratie en lering.

Het idee ontstond op een PWS-markt: "Ik zag daar iemand die het over kunst had gedaan. Dat vond ik erg leuk en zo kwam ik op het idee een expositie te organiseren," vertelt Linda. Ze vroeg Jolisa of ze mee wilde doen en zij was erg enthousiast: "Wij houden allebei van tekenen. Het onderwerp paste dus goed bij onze interesses. Dat maakt het werken veel makkelijker."

Grote stenen voet

Om inspiratie op te doen wilden de meiden in de zomervakantie exposities bezoeken. Na één tentoonstelling haakten ze echter af; hij was zo saai... Toch was het nuttig volgens Linda: "We ontmoetten een kunstenares die ons een lijstje namen van kunstenaars gaf. Samen met werken van kunstacademiestudenten zijn we zo via via aan schilderijen en beelden gekomen. Daar zat van alles bij: graffitiwerk, portretten, maar ook een grote stenen voet." 

Ook het regelen van andere dingen ging soepel. "Omdat we de expositie voor een goed doel organiseerden, gaven mensen makkelijker dingen. De kunst werd gedoneerd, KiKa gaf vlaggen. Zelfs de locatie konden we gratis krijgen. Dat was een grote verrassing," vertelt Jolisa. 

Ondanks dat de voorbereiding heel goed ging, zaten de meiden toch vaak in de stress. Linda: "Locatie, kunst, een veilingmeester. Hoe regel je zulke dingen? Gelukkig hadden we veel lijstjes en schema's gemaakt. Daar konden we ons aan vasthouden tijdens het organiseren van de expositie en veiling."

Veel verkocht

Na al dat werk kwam de expositie en kunstverkoop zelf. Het ophangen van posters en flyers had niet veel effect gehad. "Er waren maar twee mensen die we niet kenden. Die zijn snel weggegaan. Gelukkig hadden we onze familie en vrienden nog," lacht Jolisa. Zo was de zaal toch vol en werd er veel verkocht. "We overtroffen ons eigen doel ruim!" zegt Linda. De opbrengst van de schilderijen, beelden en tekeningen was meer dan €800,-.

Een mooi resultaat, maar het PWS is nog niet helemaal af. "Ons project valt onder Management & Organisatie. Daarom maken we nog een verslag met een evaluatie en een mini-handleiding voor het organiseren van een expositie," vertelt Jolisa. "Ook onderzoeken we hoeveel procent van elke ingezamelde euro bij de doelstellingen van KiKa terecht komt," voegt Linda toe.

Het lijkt nog flink wat werk, maar de inmiddels ervaren kunstverkopers vinden dat het wel meevalt. "Onze klasgenoten zijn juist verbaasd over hoe veel we nu al gedaan hebben!"

Gepubliceerd op 25 februari 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.