Onderzoekje

Zit jij in de bovenbouw van vmbo of havo? Doe dan mee aan dit korte onderzoek van een paar minuutjes over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com van 15 euro!

MEEDOEN 

Bijna-brugger in extase

Door Tjeerd

Elke Open Avond wordt mijn school bestormd door achtstegroepers. Met open mond bekijken ze de glimmende school vanuit bijna-bruggerperspectief. Zo ook mijn zusje Aagje.

Ook ik (doorgewinterd vwo-6'er) bekijk die avond mijn school vanuit Aagjes' ogen.

Nou ja, een soort van.

Aagjes eerste stappen op de bruggerrroute.De dag voor de Open Avond loopt er een glazenwasser rond op school en wordt de aula uitgeruimd en opnieuw ingedeeld.

Op de avond zelf ziet de school er op zijn propagandabest uit. Iedereen staat klaar om het tere kinderzieltje der bijna-brugger te verwelkomen in onze prachtige school.

Vrolijke blonde meisjes

Bij de ingang vertellen een paar blonde meisjes ons vrolijk dat we het beste eerst de bruggerroute kunnen volgen. Aagje ziet potentiële vriendinnen in deze vrolijke blonde meisjes.

We hangen onze jas aan de kapstok, krijgen een kopje thee, een glas ranja en twee koekjes van drie stralende jongetjes en meisjes. Aagje wil de bruggerroute doen dus we gaan de bruggerroute doen.

Wiskundepuzzel

Het eerste lokaal op de bruggerroute – wiskunde – is helemaal afgeladen met jongetjes en meisjes met een ontiegelijk hoge schattigheidsfactor. Iedereen wil de wiskundepuzzel doen. Aagje ook.

De wiskundepuzzel bevat een viertal A4’tjes met allemaal mooie ruimtelijke figuren die je kunt vouwen en waar je mee kunt knutselen. Precies wat ik de afgelopen zes jaar heb gedaan: vouwen en knutselen. In het lokaal is ook een aantal tafels met échte wiskundeboeken, maar om onverklaarbare reden zijn de bijna-bruggers vooral bij de wiskundepuzzeltjes te vinden.

Twinkeling bij Duits

De bruggerroute bestaat verder vooral uit vaklokalen (ze ruiken fris en naar stofzuiger) van onder meer Nederlands, Duits, Frans en beeldende vorming. Bij Duits is een groepje brugklassers fanatiek bezig met het huiswerk en ik zie aan de twinkeling in Aagje’s ogen dat ze zou willen dat zíj daar huiswerk zat te maken.

Bij Nederlands hebben ze hele lekkere snoepjes. Bij Frans praat de juf écht Frans en iedereen vindt dat leuk. Ik inmiddels niet meer. Bij beeldende vorming liggen de allerbeste kunstwerkjes van de allerbeste leerlingen op tafel en Aagje is onverminderd enthousiast over de gedachte dat zij later ook zo leert tekenen.

Kind in een snoepwinkel

Na de bruggerroute gaan we de scienceroute lopen. Míjn lokalen langs: het verduisterde natuurkundelokaal, het skelet bij biologie, de uitvergrote moleculen bij scheikunde en als hoogtepunt het laboratorium.

Aagje blijft maar vragen of ik ook wel eens in het laboratorium mag komen ("elke dag") en of ik dat dan ook leuk vind ("enorm") en wat we dan doen ("proefjes") en of dat niet eng is ("nee").

Maar ondanks mijn antwoorden trekt ze vijf minuten later zo blij als een kind in een snoepwinkel een witte jas aan. Even later tuurt ze aandachtig met een bril op door een microscoop.

De aardigste mensen

Aagje vindt de mensen van het laboratorium en de mevrouw van Frans de aardigste mensen die er zijn. Ik moet zeggen dat ze na zes jaar nog prima te verdragen zijn, maar óók deze mensen zijn wel eens chagrijnig of boos. Maar niet op de Open Avond.

De microscoop, de wiskundepuzzels, de hele lekkere snoepjes en de allerbeste kunstwerkjes van de allerbeste leerlingen ziet Aagje pas over een jaar weer. Op de volgende Open Avond.

De rest van het jaar is school gewoon school. En geen pretpark met springkussens en waterglijbanen.

Gepubliceerd op 8 maart 2012