Bij depressies hoort geen hashtag

Geen dag in mijn leven gaat voorbij zonder sociale media, dus gaat er ook geen dag voorbij zonder dat ik gedachteloos door mijn instagram/pinterest/tumblr scroll en deze ultieme clichés tegenkom: zwart-wit-foto’s van een handvol pillen op mijn explore page en een meisje met een aantrekkelijk gezichtje en een verdrietige tekst eronder. Is dat echt de werkelijkheid achter het scherm?

Laatst stond ik aan de deur van mijn vriendin. Ze had mijn berichtjes al dagenlang niet beantwoord, en ik maakte me zorgen. Het gaat niet zo goed met haar. Alleen het grote verschil tussen de meisjes van de plaatjes op social media met hashtags als #depression en #darkness en mijn vriendin die alleen maar in haar bed lag, had bijna niet groter kunnen zijn.

Niet perfect voor Insta

Ze zag er niet perfect uit onder een flinterdunne, vlekkeloos witte deken, nee, ze lag verstopt onder haar dikke dekbed. Ze had haar haren niet gewassen. Ze had geen vers aangebrachte mascara in artistieke strepen over haar wangen laten lopen. Haar hele gezicht en hals waren uit frustratie en onmacht volgesmeerd met grijze vegen mascara. Ze was niet mooi en zeker niet aanbiddelijk.

Ik besefte: zo ziet een depressie er dus écht uit.

Op dat moment had ze geen foto willen maken van zichzelf, om die te delen met honderden vrienden en vreemden op Instagram. Ze had niemand willen laten weten van de strijd die zich in haar hoofd afspeelde. Daar was ze niet eens mee bezig. En het was te rauw om te laten zien aan de vrolijke buitenwereld, die nog altijd geloofde dat depressie te vangen is in een kunstzinnig en perfect plaatje met een paar goede hashtags.

Conclusie

Met al deze nieuwe inzichten kon ik één duidelijke conclusie trekken:

Een echte ziekte past niet in een perfect plaatje.

Depressie is een echte ziekte, levensbedreigend, rauw, onbewerkt en lelijk. Een roos met doornen is geen synoniem voor de pijn die bij die strijd komt kijken en een kunstzinnig zwart-wit-filter bestaat niet buiten onze telefoons.

Iedere auteur, kunstenaar, filmmaker of Instagrammer die een psychische ziekte denkt te kunnen vangen in één foto en een paar hashtags, mag zich naar mijn mening heel erg schamen én eens uitzoeken hoe de werkelijkheid is.

Gepubliceerd op 27 september 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.