Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Bernlef: De een zijn dood

Bernlef: De een zijn dood

Door Kim

Scholieren.com publiceert iedere maand tien goede uittreksels van boeken die net uit zijn, en wekelijks lichten we er ééntje uit. Met gratis boekverslag Zo kan jij eens een ander boek kiezen dan de titels op de vergrijsde literatuurlijst van je docent.

Deze week tipt boekverslagenschrijver Kees het boek De Een Zijn Dood, van schrijver Bernlef. Die gast is een gigantisch groot oeuvre aan het produceren: vrijwel elk jaar verschijnt er wel een roman of een bundel gedichten van hem. Veel leerlingen lezen romans van hem voor de lijst, zoals Hersenschimmen, Sneeuw en Onder IJsbergen.

Maar goed, De Een Zijn Dood dus. Op 6 januari verschenen, en een kleine, psychologische roman die eigenschappen heeft van een detective. Eén van de vier ik-vertellers, Wim Terlinde, is een oud-politieman en intussen erfenisjager. Hij spoort  mensen op om te kijken of ze recht hebben op een erfenis. Die bezigheid leidt hem na de dood van drukker Roderick Vos via Arnhem, het hoge noorden van Zweden en Schotland naar de verblijfplaats van Francien Vos.

Maar Francien zit in een ernstige psychose door seksueel misbruik in haar jeugd. Terlinde besluit daarom de erfenis te verdelen tussen Francien en een ander meisje: Sofie de Winter. Sofie is ook al slachtoffer geworden van drukker Roderick Vos. Uiteindelijk gaat Sofie op zoek naar medeslachtoffer Francien en dat leidt tot een bizarre ontknoping.

Het is een spannend boekje geworden dat je vrij gemakkelijk kunt lezen voor je literatuurlijst, vindt Kees. Het telt maar 200 bladzijden en die pagina's zijn niet volgepropt met kleine lettertjes. En deze keer graaft Bernlef ook niet zo diep in de geschiedenis, waardoor je docent het je niet zo moeilijk kan maken op je schoolexamen. En dat levert toch twee punten op.

Gepubliceerd op 17 januari 2011
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

klinkt wel als een spannend boek, leuk! zou die a lin de bib liggen?

11 jaar geleden