Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Beestenboel bij vmbo-examen Nederlands

Beestenboel bij vmbo-examen Nederlands

Door Roos

Alle vmbo-gl/tl-scholieren kregen vandaag het examen Nederlands voorgeschoteld. De lange teksten met "saaie 'groene' onderwerpen" maakten het de scholieren niet gemakkelijk.

"Ik dacht dat er eindelijk een leuke tekst kwam over dj's en toen bleek dat de dj toch besloot om op de boerderij te gaan wonen", vertelt scholier Niels Pijnenburg. Ook docente Karen Vloedbeld viel het op dat dit examen Nederlands wel erg "ecologisch verantwoord" was. "Het ging vooral over dieren en de boerderij, niet echt interessante onderwerpen voor scholieren."

En dan waren het ook nog eens erg lange teksten. Vloedbeld zag dat in haar klas veel leerlingen het examen niet op tijd af hadden. "Er ontstond wat paniek in de zaal toen de tijd verstreken was". Scholier Roy van Drunen heeft twee uur lang keihard zitten schrijven. "Bij sommige teksten dacht ik echt 'komt er nooit een eind aan'?" Ook bij Saskia Beving in de klas had iedereen alle tijd nodig. "De teksten waren nogal langdradig."

Moeite

Qua niveau was het examen wel goed te doen, volgens Vloedbeld. Veel examencorrespondenten die wij spraken zijn het daar mee eens. Geen van hen gaat dan ook een klacht indienen. Toch hadden ze allemaal wel ergens moeite mee.

"Het ging niet geweldig, maar ook niet slecht", vertelt Saskia. "Die vraag over een kanttekening begreep ik niet. Ik weet echt bij god niet wat ze bedoelen met een kanttekening."

Guus Galenkamp had veel moeite met de samenvatting. "Het ging bij mij best slecht, de laatste vier punten die ik in de samenvatting moest verwerken kon ik echt niet vinden." Hij hoopt dat te kunnen compenseren met de tekst en zijn artikel. Gelukkig gingen sommige onderdelen juist wel heel goed. "Volgens mij is mijn artikel echt goed gelukt", laat Serena de Koeijer weten.

Relatief veel klachten

Annelotte Lutterman, klachtencoördinator bij scholierenvakbond LAKS geeft aan dat er verhoudingsgewijs veel klachten binnen zijn gekomen over het vmbo-examen Nederlands. "Scholieren vonden de teksten te lang en erg saai." 

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 14 mei 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

B.

B.

Het was moeilijk maar te doen denk ik

8 jaar geleden

A.

A.

Brief? Ik heb een artikel gemaakt.

8 jaar geleden

T.

T.

Lol vmbo vindt natuur moeilijk.

8 jaar geleden

B.

B.

hahaha echt he was zwaar blij geweest met een tekst over natuur

8 jaar geleden

M.

M.

Ja tuurlijk, 't was hartstikke saai en daarom is het moeilijker om te concentreren. Weet niet welk niveau jij hebt, maar je hoeft niet zo hoog te doen..

8 jaar geleden

B.

B.

Kunnen we het er even over hebben hoe fucking saai de teksten waren ? Ik weet best dat het nederlands examen niet bepaald makkelijk zou worden en dat het niet verplicht is om een leuke tekst te hebben. Daarnaast wist ik al dat het Nederlands examen waarschijnlijk de oorzaak van mijn dood zou worden. Maar als je aan het sterven bent zit je niet echt te wachten op een kei lange tekst over een of andere dj die het opeens in z'n kop krijgt om varkentjes te gaan aaien en bomen gaat knuffelen.

8 jaar geleden

M.

M.

je hebt helemaal gelijk het was dood saai en ik zat heletijd te klote met die 3 boekjes ....

8 jaar geleden

L.

L.

Die geleide samenvatting was zeer onduidelijk, vooral bij de laatste punten..
Die laatste schrijfopdracht was belachelijk makkelijk.. je kon je er zo uitpraten door een mooi fantasie verhaaltje op te schrijven! De meerkeuze was ook makkelijk dus dat zit wel goed hier :)

8 jaar geleden

B.

B.

Ik vond het examen erg lastig. Het waren lange teksten die ik niet altijd helemaal begreep. En de samenvatting was ook erg lastig. Hopelijk is de normering niet al te zwaar anders ben ik denk ik de lul.

8 jaar geleden

B.

B.

Belachelijk veel te lang en veel te moeilijk en dat ze schrijven volgens mensen is het te maken het was gewoon te moeilijk en de natuur stond in de belangstelling nou geweldig

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.