Austin (17) speelt golf op topniveau

Austin (17) speelt golf op topniveau

Door Wu-Ji

Austin is pas zeventien jaar oud maar speelt nu al golf op topniveau. Hoe heeft hij zich naar de top gewerkt? Ik zoek hem op op de golfbaan, waar hij druk zijn slag oefent als ik aan kom lopen. 

Austin maakte kennis met golf door zijn vader: "Hij nam mij mee naar de golfbaan, omdat hij ook golft." Daar is zijn liefde voor de sport ontstaan. "Ik ben daarna tijdens de zomervakantie een keer naar een golfkamp geweest, dat vond ik heel leuk, en toen ben ik verder gegaan met de sport." Een kleine tien jaar later speelt hij op topniveau en doet hij mee met de Nederlandse golfkampioenschappen onder achttien jaar.

Golfen is erg uitdagend, want een golfballetje met de juiste kracht en in de juiste richting slaan is niet altijd makkelijk volgens Austin. Ook moet je rekening houden met obstakels zoals water en bomen. Austin haalt uit die uitdaging veel plezier: "Het leuke aan golf is dat je moeilijke shots kan slaan. Het is ideaal als je slag onder veel druk ook echt lukt." Daarnaast zijn er natuurlijk slechtere dagen: "Minder leuk is wanneer je hard traint voor een wedstrijd, maar dat die dan slechter gaat dan verwacht... Het voelt op zo'n moment alsof al het werk voor niks is geweest, maar golf is echt een moeilijk spelletje. Hoe goed je ook erin bent, iedereen heeft zijn mindere dagen."

Zware sport

We kennen allemaal de stereotyperende golfers: decadent accentje en polootje aan. Maar als je aan Austin vraagt hoe een gemiddelde golfer eruit ziet, omschrijft hij het volgende: "De gemiddelde golfer heeft vaak zand en gras in zijn broekzak na een rondje golf en heeft donkere onderarmen en nek. Dit komt door de zon en de vorm van een poloshirt." Een beetje zoals de vooroordelen dus, maar volgens Austin is een golfer en zijn sport meer dan dat.

"Veel mensen onderschatten hoe zwaar golf mentaal en fysiek is. Als je op een redelijk hoog niveau speelt en een goed resultaat wil, heb je tijdens een wedstrijd veel concentratie nodig voor vier uur lang." De weersomstandigheden - zeker in Nederland - maken het helemaal lastig: "Wanneer het erg warm is, of wanneer er juist veel regen en wind is, kan golfen fysiek gezien nog zwaarder worden."

Dromen

Austin heeft al veel bereikt als golfer. Zo heeft hij al een clubkampioenschap gewonnen en presenteerde hij goed op de Nederlandse kampioenschappen onder de achttien jaar. Toch heeft hij nog genoeg dromen om na te jagen: "Mijn grootste droom is om golf professional te worden. En als het mogelijk is, een kampioenschap te winnen op zowel internationaal als nationaal niveau. Verder wil ik ooit ook nog een hole-in-one krijgen natuurlijk."

Austin heeft zijn 'golftoekomst' al ingericht: "Ik zou golfen later als hobby of als baan willen hebben, bijvoorbeeld als coach. Verder kan ik het later ook goed gebruiken om zaken te doen met mensen, want in Azië is het normaal om business te bespreken op de golfbaan."

Kom eens langs

Tot slot heeft de golfer nog een laatste advies aan alle lezers: "Kom gezellig een keertje langs op een golfbaan. Een keertje proberen kan nooit kwaad!"

Gepubliceerd op 26 september 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.