Argumentatieschema's centraal in havo-examen Nederlands

Argumentatieschema's centraal in havo-examen Nederlands

Door Oscar

Voor ruim 60.000 havisten startte het Nederlands examen vandaag om 13:30. Een van hen was Rogier de Keijzer (18). Hij doorstond de beproeving fluitend: "Zeker 30% was argumentatie; ik ben daar gelukkig wel goed in. Ben je dat niet, dan was deze toets een hel."

Rogier: "Maar negen meerkeuzevragen en heel veel argumentatievragen dus. Een compleet andere verdeling dan in de oefentoetsen. In het examen van vorig jaar stond wel wat argumentatie, maar ditmaal waren de examenmakers wel heel enthousiast." Mandy Derksen (17) bladerde ook met een glimlach door het examen: "Vorige examens waren echt veel lastiger dan die van nu. Ben gelukkig best wel goed in argumentatiedingen."

Leenstelsel

Het examen, dat uit vier teksten bestond, bevatte grotendeels economische onderwerpen. Rogier: "Die eerste drie teksten inderdaad, dacht haast dat ik bij economie zat. Ging over het leenstelsel en schulden. Beetje variatie was wel fijn geweest." Mandy, die nog steeds zin heeft om te studeren, stemt in: "Niet echt spannende teksten. Er stond ook in dat de lening een investering in jezelf is. Ik ben niet bang."

Tess Smetsers (17) vond het examen vooral lang: "Ik vond de toets inhoudelijk meevallen, het was alleen wel een lang examen ja, maar dat kan ook aan mij liggen hoor." Wat haar ook opviel was de puntenverdeling: "Bij de oefenexamens uit 2016 en 2017 waren er steeds 40 vragen, waarmee je 2 punten kon verdienen. Nu waren er 36 vragen en een stuk of 3 of 4 vragen van 5 punten. Bijvoorbeeld de vragen over argumentatieschema's."

Vaag geformuleerd

Ze noemt een ander puntje van kritiek: "De eerste vraag vond ik vaag geformuleerd. Er stond iets van 'citeer twee opeenvolgende zinnen', maar ik begreep niet goed of ik dan een citaat van 2 zinnen moest geven, of twee zinnen die op elkaar volgen. Nouja, dat vonden mijn klasgenoten en ik in ieder geval vaag.” Docent Marjolijn Aerts van het Cals College Nieuwegein snapt Tess. "Heb het idee dat je daar twee verschillende antwoorden kon geven. Maar die was niet heel moeilijk verder."

Aerts kijkt terug op een wisselend examen: "De eerste tekst was heel goed te doen. De tweede tekst was heel moeilijk. De eerste tekst was gewoon heel lang, dan zakt de moed al gauw in de schoenen. Maar deze was echt goed opgebouwd en te volgen. Nogmaals: de tweede tekst was pittiger, eentje van Rob Wijnberg. Het herkennen van sarcasme is niet iets wat iedereen even goed lukt. En de vergelijking met slavernij was nog zo’n geval. Gelukkig werd er afgesloten met een prima laatste tekst. Denk dat de leerlingen tevreden mogen zijn."

Woordenboek door strot

Op moment van schrijven heeft het LAKS zo’n 1.600 klachten over het examen, nagenoeg 300 daarvan betreft een inhoudelijke klacht over een vraag in het examen. Het overgrote merendeel van de klachten gaat over het examen als geheel, maar liefst 1.200 stuks.

Onze correspondenten gaan niet klagen, al heeft Rogier dat wel bij ons gedaan: "Dit was de tweede keer dat ik naast een gozer zat die na het beantwoorden van elke vraag op zijn knie trommelde en zei: ‘lekker jongen, ga zo door!’ Wilde heel graag mijn woordenboek door zijn strot duwen."

[poll:1138]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 17 mei 2018
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.