Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Appen is goed voor je spelling

Appen is goed voor je spelling

Door Wieke

Zeuren jouw ouders of leraren ook wel eens dat je spelling achteruit gaat van al dat 'whatsappen'? Dat je nooit goed leert spellen als je dingen zoals 'w8 ff, brb' en 'heee alles ok schattt??' blijft typen? Dan kan je ze vanaf nu vertellen dat dat niet waar is. Sterker nog, jongeren die actief appen, schrijven met minder spelfouten, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vanwege de interessante uitkomsten van haar onderzoek, staat de telefoon van onderzoeker Lieke Verheijen (29) de hele dag roodgloeiend. "Je hoort oudere mensen wel eens praten over de taalverloedering die zou ontstaan door sociale media. Ik vroeg me af of dat echt zo was en ben dat gaan onderzoeken," vertelt Verheijen. Taalverloedering betekent dat mensen zich minder aan de spellingsregels houden en dat we meer Engelse woorden gebruiken. Verheijen ontdekte dat de taal helemaal niet verloedert door sociale media, maar juist verbetert.

Creatief appen

Verheijen nam bij honderden jongeren een enquête af over hun sociale mediagebruik. Hierna deed ze een schrijfvaardigheidstest. Het bleek dat jongeren die actief appen en 'creatieve talige' berichtjes sturen, (woorden afkorten, woorden schrijven zoals ze worden uitgesproken, letters herhalen etc.) teksten schrijven van hogere kwaliteit. Ook maken ze minder spelfouten.

Dit geldt overigens wel alleen als je actief appt. "Als je passief appt, dus vooral veel ontvangt maar zelf niet zoveel stuurt, is dat vaak slechter voor je schrijfvaardigheid", licht Verheijen toe. Ook veel op je autocorrectie vertrouwen is slecht voor je spelling. Dus het gaat erom dat je zelf ook daadwerkelijk typt.

Emoticons in de taal

Verheijen deed nog een ander experiment. Ze maakte twee groepen jongeren. De ene groep mocht een kwartier lang whatsappen en de andere groep mocht een kwartier lang mandala's inkleuren. Hierna kregen ze beide een schrijfopdracht. Wat denk je? De groep die een kwartier lang had zitten appen, maakte minder spelfouten. Vooral bij middelbare scholieren was het verschil groot.

Of whatsapptaal dan de taal van de toekomst is? Verheijen denkt van niet. "Deze taal lijkt zich vooral tot sociale media te beperken, dus ik vraag me af in hoeverre de taal in de toekomst in officiële documenten zal verschijnen. Wel komt er een steeds grotere acceptatie voor emoticons in allerlei soorten teksten buiten sociale media." Misschien dat je dus in te toekomst blije emoji's terugziet in een brief van je bank. 

Twee soorten Nederlands

Verheijen hoopt dat door de uitkomst van haar onderzoek leraren en ouders zich minder zorgen maken om sociale media wat betreft het taalgebruik. "Ik hoop dat leraren op de middelbare school bewustwording creëren onder leerlingen dat er twee verschillende soorten van Nederlands zijn. Het formele en het informele Nederlands. Het is belangrijk om ze allebei goed te beheersen."

Creatief talig appen, dat doet de onderzoeker overigens zelf ook. "Sinds ik dit onderzoek ben gestart, ben ik me er wel veel bewuster van geworden, maar woorden anders schrijven doe ik ook gewoon."

Lieke Verheijen promoveert op 25 januari op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Gepubliceerd op 9 januari 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.