Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Antwoorden op vragen die je altijd al had willen weten

Mijn hoofd zit vol met vragen: domme vragen, vragen waar geen antwoord op is en vragen waar ik simpelweg te lui voor ben om ze op te zoeken omdat ze zo onbenullig zijn. Dat het onbenullige vragen zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat ik er niet benieuwd naar ben, vandaar dat ik heb besloten er een aantal uit te zoeken.

Waarom is gapen zo aanstekelijk?

Je kent het waarschijnlijk wel: tijdens een saaie wiskundeles begint er iemand te gapen. Voordat je het doorhebt zit opeens de hele klas met open mond formules op te lossen. Hoe kan dit? 

Elkaar 'nagapen' heeft blijkbaar te maken met het inlevingsvermogen voor anderen. Je zal dus ook merken dat je eerder begint met gapen als een familielid of een vriend gaapt dan dan wanneer een vreemde in de trein een paar uurtjes te kort heeft geslapen. 

Wat ook een reden kan zijn, is dat gapen een soort overlevingsmechanisme is. Iemand die moe is, wordt bijvoorbeeld eerder aangevallen door een leeuw dan iemand die klaarwakker is. Als je andere mensen ziet gapen wordt er dus een signaal naar je hersenen gestuurd om je voor te bereiden op 'gevaar'. Vandaar dat jij even later ook gapend voor je uit zit te staren.

Waarom is de zee blauw/bruingroenig terwijl water geen kleur heeft?

Als je in de zomer gaat zwemmen in de zee of een mooi meertje lijkt het vanaf je handdoek alsof je net hebt gezwommen in bruingroenig water, maar als je dan met je hand door het water gaat, is het water doorzichtig. Hoe kan het dan dat het van een afstandje wel een kleur heeft, vraag ik mij al een lange tijd af.

De kleur van het water ontstaat door het licht van de zon dat erop schijnt. Licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog. De kleur van de zee wordt bepaald door het deel van het licht dat door de zee wordt weerkaatst. In de zee zit klei en plankton. Deze nemen alle rode lichtstralen op en de blauwe lichtstralen worden teruggekaatst, waardoor de zee van een afstandje een donkerblauwe kleur heeft. Maar als het water al het licht dat erop schijnt terugkaatst, zien we het als 'wit' of  doorzichtig. 

Op vakantie is de zee meestal heel licht helder blauw, dit komt doordat het zand van de zeebodem veel witter is dan hier in Nederland. Dat witte zand zorgt ervoor dat al het licht wat door het water heen is gekomen terug wordt gekaatst.

De Noordzee en de meertjes waar jij tijdens de zomer in zwemt zijn daarentegen vaak heel troebel, dit water weerkaatst juist groene en gele lichtdeeltjes, waardoor het water dus een geelgroene kleur heeft. Een andere reden hiervoor is dat er vaak veel algen leven.

Waarom worden mannen kaal en vrouwen niet?

Bij veel mannen komt hun schedel naarmate ze ouder worden steeds meer tevoorschijn, totdat ze alleen nog maar een bowlingbal over hebben. Ik zou voor geen goud willen ruilen, maar hoe kan het dat vrouwen hier geen last van hebben?

Kaalheid uit zich blijkbaar heel anders bij mannen dan bij vrouwen. Dat komt door het hormoon testosteron, wat mannen veel meer hebben dan vrouwen. Kaalheid begint daarom bij de voorste haarlijn waardoor er inhammen ontstaan en het haar op het hoofd dunner wordt en uiteindelijk uitvalt. Vrouwen hebben dus godzijdank meestal geen last van haaruitval, maar alleen verdunning van het haar.

Heelal

Tot slot had mijn zusje nog een vraag: Hoe groot is het heelal? Hier moet ik denk ik toch nog  wat langer over nadenken...

Gepubliceerd op 30 september 2020
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.