Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Antwoorden chatsessie met Tofik Dibi (GroenLinks)

Antwoorden chatsessie met Tofik Dibi (GroenLinks)

Door Simon

Maandag 7 juni zat Tofik Dibi voor jullie klaar in onze chatbox en beantwoordde een uur lang jullie vragen. Hoe denkt GroenLinks over de studiefinanciering? Volgens een bezoeker zijn linkse partijen vaak te soft, maar wat denkt Tofik? Fileproblemen, broeikaseffect en openbare vernielig; het kwam allemaal aan bod tijdens de chat.

Lees hier de antwoorden terug.
Tofik_Dibi: Goedemiddag allemaal.
DennisB: Tofik, wat vindt u van de mileuhoax?
sjulie: Wat is dat?
DennisB: Over die mails dat "wetenschappers" moesten liegen over de milieu resultaten.
Tofik_Dibi: Laat ik maar meteen beginnen dan: ik vond het héél kwalijk dat klimaatwetenschappers gesjoemeld hebben met cijfers om zo de conclusies van een klimaatrapport aan te dikken. Daarmee hebben ze erg veel wantrouwen gecreëerd en vergroot ten aanzien van het bestaan van klimaatverandering.

Sador: GL schijnt voor een studietaks (belasting na het afstuderen over het feit dat je gestudeerd hebt.) te zijn; Waarom wil GroenLinks nog een extra belasting heffen over studies? Over het algemeen verdienen afgestudeerden meer dan niet-afgestudeerden. Hierdoor betalen ze ook meer mee aan belasting, waardoor ze in feite al financieel meer bijdragen. De slager op de hoek (waarvan geroepen wordt dat hij niet mee hoeft te betalen voor de student) profiteert zo ook van het feit dat de student is afgestudeerd. Is het niet scheef dat in jezelf investeren extra belast wordt?
Tofik_Dibi: Inmiddels is GroenLinks ook voorstander van een sociaal leenstelsel, alleen verhogen wij de aanvullende beurs en die blijft een gift, na afloop van je studie kan je dan via een extra belastingspercentage of zoals nu via een vast bedrag per maand de investering terugbetalen. Het klopt dat hoger opgeleiden meer belasting afdragen, maar daar staan riante aftrekposten als de hypotheekrenteaftrek en pensioenaftrek tegenover. Dus wat zij aan de ene kant inleveren krijgen zij langs een andere kant ruimhartig terug.

rechts_liberaal: Beste Tofik Dibi, ik heb gelezen dat u de leeftijd om te mogen stemmen naar 16 wilt. Is het niet verstandig om gewoon op 18 te laten, want veel jongeren van 16 en 17 weten bijvoorbeeld niet van de hypotheek rente aftrek is.
Tofik_Dibi: Veel mensen van 20, 30, 40, 50, 60 etc. weten ook niet wat hypotheekrenteaftrek is. Ik vind het jammer om 16-jarigen die erg politiek geïnteresseerd zijn uit te sluiten terwijl wij van 16-jarigen bijvoorbeeld wel vinden dat ze alcohol mogen aanschaffen.
Marloes_2705: ik vind het heel goed als de stemleeftijd naar 16 gaat

Sirona: Wat moet er volgens GroenLinks gebeuren aan de studiefinanciering? Of zijn er nadelen voor scholieren wanneer er op GroenLinks gestemd word?
Tofik_Dibi: GroenLinks investeert samen met D66 het meest in onderwijs. Neemt niet weg dat wij vragen van afgestudeerden die profijt hebben gehad van hun studie om een deel van de investering terug te betalen zodat wij het onderwijs ook in de toekomst kunnen verbeteren.

DennisB: Is GroenLinks nog steeds van mening dat de mens hoofdoorzaak nummer één is van de opwarming, en niet een natuurlijke schommeling?
Kitten: DennisB: Opwarming is sowieso een enorme aaneenschakeling van factoren, waarbij de mens belangrijk is
Tofik_Dibi: DennisB: GroenLinks is nog steeds van mening dat menselijk handelen (vervuiling, overmatige consumptie) van invloed is op de opwarming van de aarde. Absoluut.
saar_8269: maar ook de natuurlijke schommeling?
Kitten: @saar: Natuurlijk. Het is een ecologisch probleem. Ecologie bestaat uit vele verschillende factoren, waaronder menselijke.
Tofik_Dibi: Kitten: Precies. Er zullen natuurlijk ook een aantal externe factoren meespelen waar wij als mens geen invloed op hebben, maar dat mag nooit een excuus zijn om niet ons eigen handelen ter discussie te stellen en te willen verbeteren door bv. overschakelen naar duurzame energie en minder CO2-uitstoot.

Marloes_2705: vind u dat alle mensen standaard orgaandonateur moeten zijn, tenzij ze er schriftelijk bezwaar tegen maken?
Tofik_Dibi: Op dit moment sterven er in NL ongeveer 200 mensen wegens een tekort aan orgaandonoren. Wij willen dat volwassenen de keuze voorgelegd krijgen om wel of geen donor te zijn: het actief donorregistratiesysteem. Werkt goed in andere landen.

Sirona: Als de mens volgens jullie verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, wat willen jullie dan invoeren om het proces te remmen?
Tofik_Dibi: Wij willen een verdere 'vergroening van de belastingen'. Dat wil zeggen dat de vervuiler (grote bedrijven bv.) betaalt en een snelle overschakeling naar schone duurzame energiebronnen.

Petit_Francaise: En hoe zit het met automobilisten? Hoe willen jullie die controleren op vervuilen?
Tofik_Dibi: GroenLinks is voorstander van een kilometerheffing en bestrijdt van alle partijen de files het meest succesvol. Er zijn talloze manieren om dit, met respect voor de privacy, te regelen als de wil er maar is.

DennisB: Hoe wilt u elektrische auto's invoeren terwijl er nog olie lobby's zijn zoals shell en BP? Zullen zij het ooit toelaten?
Tofik_Dibi: Hele goede vraag. Wij laten onze oren nog steeds hangen naar de big boys zoals |SHell en BP die heel weinig duurzaam zijn (zachtjes uitgedrukt). Nederland moet écht de keuze willen maken om te investeren in duurzaamheid. Duitsland investeert rond de 2 miljard in elektrische auto's dus wordt het ook aantrekkelijk voor bedrijven om ze op de markt te brengen. Nederland komt niet verder dan 65 miljoen, waardoor bv. een bedrijf als NBedCar weinig langetermijnzekerheid heeft.

Petit_Francaise: En hoe zit het met het verbieden van shell en BP in de toekomst? Acht u dit mogelijk, in acht genomen dat de Amerikaanse economie draait op de olie industrie? Of vindt u dat we Nederland eerst moeten veranderen en dan als voorbeeld moeten dienen voor de rest van de wereld?
Tofik_Dibi: Politici behoren geen bedrijven te verbieden, maar kunnen wel strenge grenzen stellen aan vervuiling (kijk naar de olieramp). In de VS zien we dat Obama BP op het matje roept en de kosten laat betalen voor de door hun gecreëerde milieuramp. Terecht.

Sador: Zou het geen goed idee zijn om een extra premie te heffen op mensen die wet overtreden waarbij publiek goed wordt vernield? De samenleving is miljarden kwijt om dingen als bushokjes en dergelijke te vervangen. Vaak komen de mensen die het doen ermee weg. Je kunt zeggen dat je niet weet of ze inderdaad extra hebben vernield, maar de maatschappij heeft ook niet om deze vernielingen gevraagd, een sterk signaal afgeven zou in dit geval positief zijn, toch?
Tofik_Dibi: Interessante suggestie. Op dit moment zijn er al stappen gezet om de schade meer op de dader te verhalen. Dat lijkt mij soortgelijk aan jouw suggestie. Als je een ruit ingooit of bushokje vernielt, dan mag je na de straf ook de reparatiekosten voor jouw rekening nemen.

issy: Is het te realiseren dat de OV gratis wordt voor iedereen?
Tofik_Dibi: Ik denk dat dat heel moeilijk wordt in een tijd waarin we elke euro 10 keer moeten omdraaien. Er zijn in verschillende steden, waar GroenLinks meebestuurt, allerlei experimenten om ouderen of chronisch zieken en gehandicapten gratis te laten reizen. Voor de komende tijd geldt vooral dat we flink moeten investeren in het OV zodat mensen ook bereid zijn te auto te laten staan, omdat het OV zo goed werkt.

erik_1002: Waarom wil GroenLinks zo graag de cultuur van ons land waarborgen? Is het volgens u belangrijk om hier veel geld in te stoppen in een tijd dat er veel bezuinigd moet worden?
Tofik_Dibi: GroenLinks vindt het te makkelijk om te doen alsof kunst en cultuur een luxe is, ook in tijden van crisis. Een stad als Amsterdam is o.a. aantrekkelijk voor heel veel knappe koppen uit het buitenland omdat er een kosmopolitische sfeer is en kunst en cultuur kleur geeft aan de stad.

saar_8269: Op welke partij zou u stemmen als u niet op GroenLinks mocht stemmen?
Tofik_Dibi: Ooh lala. Lastige vraag. Kan mij eerlijk gezegd echt niet voorstellen op een andere partij te stemmen, maar als je mij dwingt een keuze te maken wordt het of D66 of de PvdA.

Nanda_: Met welke partijen zou GroenLinks graag samen willen werken?
Tofik_Dibi: Ik wil in de eerste plaats vooral dat GroenLinks groot en sterk is. Samenwerking met D66 en PvdA ligt het meest voor de hand.

Kitten: Bent u voor de specifieke bescherming van plant- en diersoorten in Nederland die in het buitenland niet bedreigd zijn? (Dan heb ik het over naburige landen zoals Denemarken, Duitsland, België of Engeland).
Tofik_Dibi: Ik ben toevallig vandaag met een basisschoolklas naar het Naardermeer (oudste beschermde natuurgebied van NL) geweest. Was prachtig! GroenLinks is voorstander van Europees beleid ten aanzien van natuurbescherming. De biodiversiteit neemt in rap tempo af en als alle landen meewerken kan er een indrukwekkend netwerk van natuurgebieden blijven bestaan voor ons en volgende generaties.
Kitten: Dat is eigenlijk geen antwoord. Er wordt op dit moment veel geïnvesteerd in NEDERLANDSE natuur. Terwijl alle dieren behalve mensen daar zich niet om bekommeren. Daarnaast zegt u zelf dat de wereld veranderd. Is het geen tijd voor nieuwe natuur?
DennisB: Kitten: Betaal jij het?
Kitten: @Dennis: Nieuwe natuur hoef je niets voor te doen
Tofik_Dibi: Kitten: Ik snap de vraag niet zo goed denk ik. Ik vind dat NL zowel nationaal de natuur moet beschermen en afspraken moet maken met andere landen om ook natuur te beschermen. Dat gebeurt nu al. Daar waar nieuwe natuur gecreëerd kan worden door uitbreiding en verbinden van gebieden is dat prima. Maar we zien bv. aan de Oostvaarderplassen dat dat ook weer nieuwe problemen met zich mee kan brengen.
Kitten: @Tofik: Dat snap ik. Ik kijk vooral naar dieren zoals de wilde hamster (korenwolf) waar jarenlang voor gevochten is. Nederland is een land waar veel arealen samenkomen en natuur snel veranderd. Ik ben vooral benieuwd of GroenLinks wil dat er wordt gewerkt aan de bescherming van oude natuurtypen, of dat er gekeken wordt of deze natuurtypen nog wel haalbaar zijn?
Kitten: @Dennis: Het begrip 'nieuwe natuur' gaat over natuurtypen die nog niet voorkwamen 50 jaar geleden, maar tegenwoordig uit zichzelf ontstaan. Je ziet bijvoorbeeld dat langs snelwegen zoutminnende planten (houden van zout) voorkomen, omdat er hier in Nederland met zout gestrooid wordt.

rechts_liberaal: Zou u in een coalitie stappen waar de VVD bij zit?
Tofik_Dibi: Grappige naam heb je. Ik beschouw mijzelf namelijk als links liberaal. En ja, als de VVD haar ware liberale gezicht toont en niet teveel meeblert met de PVV denk ik dat samenwerking heel goed zou kunnen zijn.

Justdoit: Het wordt linkse partijen vaak verweten te soft te zijn. Bent u van mening dat de straffen op misdaden op dit moment goed zijn of moet er iets veranderen?
Tofik_Dibi: Goede vraag. Helaas zijn er vel mythes in het politieke debat te vinden die van geen kant kloppen. E'n daarvan is dat we zo soft zijn qua straffen. Nederland is één van de strengste landen als het gaat om bestraffing in heel Europa. Die straffen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Belangrijker is om na de straf ervoor te zorgen dat ex-gedetineerden meteen aan het werk gaan of een vak gaan volgen zodat ze ander perspectief hebben dan weer in het oude milieu te vervallen.
saar_8269: hogere straffen helpen niet altijd toch
DennisB: saar_8269: Dus als je moeder vermoord wordt, vindt je het best dat de dader er met 10 jaar er vanaf komt?
saar_8269: DennisB: nee geen straf is dan hoog genoeg, natuurlijk.. Maar ik denk niet dat je mensen alleen maar levens lang moet geven. Maar moet kijken tot welke maatstraf het mensen het meeste afschrikt en dan daarvoor gaan.. En dan nog eventueel TBS erachter aan
Eke_3709: U vind dus dat Nederland een goed systeem heeft voor het straffen van misdaden?
Tofik_Dibi: Eke_3709: Dat zeg ik niet. Wel dat ik vertrouwen heb in onze onafhankelijke rechterlijke macht bij het straffen rekening houdt met heel veel zaken. Eén van de dingen die mij erg hebben geraakt afgelopen tijd is de gerechtelijke dwaling bij LOucia de Berke. Het systeem is niet perfect, maar denken dat we met hoger straffen verder komen is erg naïef.
hairdo95: de gedetineerden moeten worden aangepakt, aan het werk worden gezet. Want als ze een beetje gaan hangen op de bank, gaan ze zich vervelen en vallen ze weer terug op hun verleden
Tofik_Dibi: hairdo95: Precies!

Justdoit: Past het feit dat sommige zware misdadigers halverwege hun straf al met proefverlof kunnen en daarbij regelmatig in de fout gaan ook bij dat beleid Dibi?
Tofik_Dibi: Justdoit: Nee dat is een goed voorbeeld van de risico's die nu nog in het systeem zitten. Ik hoop dat er veel geleerd is van de blamage waarbij een beruchte loverboy zomaar kon ontsnappen tijdens proefverlof.
Queasy: Tofik_Dibi wat is uw manier om dit soort dingen dan te voorkomen?
Tofik_Dibi: Queasy: Er is niet één simpele manier om fouten in het systeem te voorkomen. We weten op zich nu al heel veel van wat er fout kan gaan. En het is aan politie en justitie om dat op te pikken gesteund door de politiek.
Queasy: dus meer blauw op straat tofik_dibi?
Tofik_Dibi: Ja. 2 dingen: meer blauw op straat en blauw meer op straat. Agenten klagen nog te vaak over de enorme bureaucratie en invullen van formulieren waardoor ze niet in de wijk aanwezig kunnen zijn om de orde te handhaven.

Nanda_: Hoe wilt u de problemen die jongeren geven oplossen? Niet dat ik tegen jongeren ben hoor! Maar ik hoor van mensen dat ze zich niet veilig voelen in hun buurt, winkelovervallen en zelf word ik regelmatig door jongens nageroepen,
Tofik_Dibi: Jongeren worden mij iets te vaak gelijkgeschakeld aan problemen in de politiek. Het gaat met de overgrote meerderheid gelukkig heel erg goed. Iemand zei ooit: 'wie een school opent, sluit een gevangenis'. Ik vond dat een mooie uitspraak omdat onderwijs ontzettend belangrijk is om jongeren eigenwaarde te geven en kennis en vaardigheden om echt iets van hun leven te maken. Dus als ik 1 ding moet noemen dan zeg ik onderwijs.
Nanda_: Okee! Ben ik helemaal mee eens!

Kitten: Is GroenLinks van plan om opnieuw na te denken over hoe in Nederland natuur beschermd wordt? Of willen jullie het grotendeels zou houden als het is?
Tofik_Dibi: Suggesties zijn altijd welkom, maar wij zijn aardig gelukkig met onze inzet tot nu toe. Op http://www.stemmetjegroenehart.nl kan je zien dat GroenLinks het op dit punt het beste doet.
Kitten: Dankjewel voor het antwoord. Misschien was het iets te vakinhoudelijk, mijn excuses. Ik denk namelijk dat uiteindelijk we deels moeten leven met de veranderingen door klimaatverandering in onze natuur, of we nu willen of niet.
Tofik_Dibi: Dat ben ik met je eens. Door de klimaatverandering komen er ineens nieuwe diersoorten NL binnen die weer effect hebben op ons ecosysteem en het is onbegonnen werk om je daar tegen te verzetten.
Kitten: Ik vind het goed om te horen dat jullie daar op letten. Veel partijen zijn zeer conservatief in dit opzicht en houden vast aan natuurbeelden van 50 jaar geleden. Natuurmonumenten is wat dat betreft ook zeer progressief, dus ik vind het goed om te zien dat zij jullie aanmoedigen :)

issy: Wat wil jij aan de taakstraffen doen? Onlangs was op tv dat er teveel taakstraffen werden gegeven. Moeten er volgens jouw andere straffen komen?
Tofik_Dibi: Sommige vergrijpen rechtvaardigen een taakstraf, maar soms hoor ik ook weleens dat bij serieuze overtredingen een taakstraf wordt opgelegd en voelt dat nogal onrechtvaardig. Politici gaan niet over straffen, maar rechters. En dat moet zo blijven, maar het zou heel goed zijn als duidelijker wordt voor de hele samenleving wanneer welke soort straffen worden uitgesproken en waarom. Dat is nu nog te gesloten en daarom is er vaak veel onbegrip en boosheid.

Sador: Veel van de mensen die mogen stemmen zitten nu nog te twijfelen wie ze gaan stemmen, nu de verkiezingen eraan komen. Kunt u één goede reden geven waarom ze het beste op Groen Links kunnen stemmen, en niet op een andere partij? (en dus graag niet 'omdat Groen Links de beste keuze is', maar een een goede reden / standpunt)
Tofik_Dibi: Ja, dat kan ik. Omdat GroenLinks voor mij de meest toekomstgerichte partij is. Wij willen van een vieze schuldeneconomie die lange tijd alleen maar draaide om meer euro's en meer bonussen naar een groene duurzame economie die ook kijkt naar het welzijn van mensen en of de euro's die we verdienen wel op een eerlijke en duurzame manier zijn verdiend. Alleen dan voorkomen we over 10 of 20 jaar een volgende crisis en blijven we in een heel mooi en gezellig land leven ;)

Justdoit: Hoe wilt u het fileprobleem oplossen? De natuur opofferen en meer snelwegen aanleggen of de privacy overboord zetten voor de kilometerheffing met ritregistratie?
Tofik_Dibi: Al investeren we 10 miljard in asfalt het zal leiden tot meer auto's en meer files. Wij durven ook een vorm van beprijzing in te voeren, omdat dat volgens alle deskundigen het meest effectief de files bestrijdt en wij investeren in meer OV. Privacy is een lastig punt. Ik weet zeker dat er een systeem te bedenken moet zijn waarvan de toegang is afgesloten voor iedereen die daar niets te zoeken heeft, waarmee duidelijk wordt hoeveel er gereden wordt en wanneer zodat de kosten eerlijk verhaald kunnen worden.
Sador: Dat durf ik persoonlijk dan weer vraagtekens bij te zetten. De files zijn files omdat het allemaal mensen zijn die naar hun studie of werk toe moeten. Dan kun je er nog zoveel geld voor vragen, die mensen moeten nog steeds daarheen. Dan lijkt een flexibelere school en werktijden systeem me handiger, bijvoorbeeld, omdat mensen dan niet meer per se op filetijden op de weg hoeven te zijn.
Tofik_Dibi: Sador: Een groot deel van de afstanden die voor werk of school worden afgelegd zijn korte afstanden die prima met het OV zouden kunnen plaatsvinden. Hier is dus heel veel winst te behalen. Flexibere tijden kunnen helpen net als bv. recht op thuiswerken. Maar ik vind het niet meer dan redelijk om automobilisten die op hele drukke tijden en plekken rijden en CO2 uitstoten en bijdrage daarvoor te vragen. Alleen dan blijft NL een beetje in beweging.

char_ley: Waarom schaffen jullie de studiebeurs af, en denk je niet dat dit lijdt tot juist meer verschil tussen arm en rijk
Tofik_Dibi: Wij maken van de studiebeurs (266 euro) een lening die naar draagkracht terugbetaald wordt na afloop van de studie. Maar omdat wij ons ook zorgen maken over jongeren uit armere gezinnen verhogen wij de aanvullende beurs met 80 euro per maand en de aanvullende beurs blijft een gift. Op die manier waarborgen we de toegang tot het hoger onderwijs voor iedereen. Vergeet niet dat studenten nu ook al een studieschuld opbouwen en die niet heel veel hoger wordt in het nieuwe systeem.

DennisB: Wanneer zien we minder mooie uitspraken, en meer daden waar de burger echt wat aan heeft?
Tofik_Dibi: Beetje makkelijke opmerking. Geef een voorbeeld.
DennisB: "'wie een school opent, sluit een gevangenis'. Ik vond dat een mooie uitspraak omdat onderwijs ontzettend belangrijk is om jongeren eigenwaarde te geven en kennis en vaardigheden om echt iets van hun leven te maken."
Tofik_Dibi: Dat is inderdaad een mooie uitspraak, waarmee je niet het probleem hebt opgelost. Maar ik beweer ook niet dat ik de overlast en criminaliteit in NL (die overigens vrij stabiel is onder de jeugd de afgelopen tien jaar) zomaar even kan oplossen. Het is echter wel onze wens. Daarom investeren wij in meer agenten en in beter onderwijs. (is allemaal doorgerekend door het CPB). Aan de ene kant investeren in kansen en aan de andere kant hard optreden als het fout gaat
DennisB: Mooi geantwoord, bedankt!
Tofik_Dibi: Dank je wel en het is een hardnekkig probleem, maar volgens mij zijn alle partijen van links tot rechts het daar over eens.

Bas_6068: wat vond u van Femke Halsema gisteren?
Tofik_Dibi: Ik was er bij in de Paradiso en ik ben natuurlijk niet objectief maar ze was overduidelijk de beste :) met Rutte op een goede 2e plaats.

Kitten: Ik vind het vooral fijn om te merken dat je niet alleen partijpunten opdreunt
Tofik_Dibi: Dat vind ik nou een hele aardige opmerking. Heb hekel aan hele verkiezingsprogramma op commando opdreunen. Al is het natuurlijk een GE-WE-LDIG programma

Wouterh_5140: Waarom moeten we op jou stemmen? in een woord
Tofik_Dibi: Vind ik heel aanmatigend om te zeggen. Volg je eigen gevoel.

Kitten: Ik heb een topic gemaakt op het forum waar we nog verder kunnen praten over de chat. Bedankt voor de chat Tofik! Topic: http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1804988
Nanda_: wil nog even zeggen: echt heel gaaf deze chat! (Y)
Kitten: Je bent van harte uitgenodigd, Tofik! Net als iedereen
saar_8269: Ik stem GroenLinks.. Bedankt voor de antwoorden
DennisB: Ja, hartstikke bedankt voor uw tijd, en het was erg interessant!
Justdoit: Tofik Dibi, bedankt voor het beantwoorden van de vragen
Tofik_Dibi: Graag gedaan allemaal.
Mr_Soija: :) Dank u, Tofik. Prettige dag verder.

Gepubliceerd op 8 juni 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.