Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Anti-gat-in-je-hand-hulp

Anti-gat-in-je-hand-hulp

Door Kim

Ben jij zo'n hopeloos geval dat geen idee heeft waar al z'n geld iedere maand toch aan op gaat?

Goed nieuws: er is nu een online programmaatje dat je misschien ietsje minder hopeloos maakt.

AFAS Jong is een (gratis!) online kasboek voor jongeren en studenten. Je Internetbankieren (maakt niet uit van welke bank) zet dan automatisch al je inkomsten en uitgaven voor je op een rijtje.

Prijswinnende site

De tool lijkt de moeite waard. Zeker omdat AFAS Personal het gemaakt heeft, een jong internetbedrijf dat toen het -vroegah- nog Yunoo heette, de ene prijs na de andere won. Ook Rabobank, niet de minste, heeft z'n medewerking eraan verleend.

Geldorganisatie Nibud is enthousiast en hen kan je beschouwen als een soort neutrale scheidsrechter die alleen maar op komt voor het belang van de burger. Dat ben jij, een burger.

"Het is heel goed om op deze manier overzicht te krijgen van je geldzaken en inzicht te krijgen waar je geld nu eigenlijk blijft", vindt geldexpert Anna. "En het mooie hieraan is dat je al je banken en bankrekeningen kunt inladen, en niet alleen van één bank". Handig als je dus bijvoorbeeld salaris bij de ABN AMRO gestort krijgt, maar je je kleedgeld met een ING-pasje uitgeeft.

Uitgaven in taartdiagram

Een kasboekje dus. Maar wat kun je d'r dan allemaal mee?  De site belooft in wat magische muisklikken enkele indrukwekkend uitziende grafiekjes en tabelletjes voor je te produceren. Die vertellen of jouw centen in de kledingwinkel, kroeg of kantine zijn blijven plakken.

Een taartdiagram laat dan bijvoorbeeld zien dat je 50% van je schamele maandloon+ zakgeld uitgeeft aan bellen, 25% in kledingwinkels belandt, 15% uitgegeven wordt aan cadeautjes en je de rest weg hebt gespaard.

Budget maken

Als je dan schrikt om 't feit dat je mobieltje zoveel van je salaris opeet, kun je vervolgens een budget maken. Je belooft de site eerst plechtig dat je nooit ofte nimmer meer zoveel euri zult verbellen, bijvoorbeeld.

Als je dan toch teveel belmarathons houdt in één maand, dan kleurt het 'telefoonuitgaven'-balkje roder dan rood. Vanaf dan kun je maar beter zorgen dat je vooral gebeld wordt  - want dat is gratis.

Financieel rapport

De echte die-hards (die moeten dan trouwens wel klant zijn van de Rabobank) kunnen daarna nog een financieel rapport maken of iemand uitnodigen om al hun spenderingsstatistiekjes te bekijken.

Kun je aan papa en mama laten zien: "kijk, moeders, ik spaar!". Zulk goed gedrag moet namelijk beloond worden, vinden wij. Het liefst met zakgeldverhoging.

Ervaringen

Die felgekleurde statistiekjes zijn sowieso superinteressant, en misschien kan je straks van anderhalve euro per maand rondkomen omdat je zo goed hebt leren budgetteren. Deel je ervaringen hieronder in de reacties!

Enne... voordat je fanatiek aan het  taartdiagrammaken slaat, heeft Nibud's Anna nog een advies. "Als er (straks) reclame op de site komt bij verschillende uitgavenposten, laat je daardoor dan niet verleiden!" Want je wilt wel een taart om trots op te zijn, natuurlijk.

Gepubliceerd op 2 november 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Leuk artikel over AFAS Jong, ons kasboek voor jongeren en studenten. Misschien nog goed om te melden dat er NOOIT reclame bij je uitgavenposten komen te staan. Daar geloven wij niet in.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.