Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Ander correctievoorschrift voor zeven examens

Door Merel

De correctievoorschriften van zeven eindexamens zijn aangepast en/of aangevuld. Dat heeft het LAKS laten weten na overleg met het College voor Examens.

Dat betekent bij sommige vragen dat iedereen 'gratis' punten krijgt, bij andere wordt een ander antwoord dan in het oude voorschrift staat, ook goedgerekend. Kassa!

UPDATE DINSDAG 28 MEI: Naast dit bericht hebben we nu ook een completere lijst van alle aanpassingen in de correctievoorschriften. Die lijst wordt ook steeds aangevuld en vind je hier: alle aangepaste correctievoorschriften op een rij.

Op de havo is een vraag aangepast in de antwoordmodellen van de examens Duits, wiskunde A en management en organisatie. Op het vwo zijn maar liefst twee antwoorden bij natuurkunde en één antwoord van een pilotexamenvraag gewijzigd en eentje in het pilotexamen economie. Ook bij het examen natuur- en scheikunde 2 (nask 2) van vmbo-gl en -tl zijn de antwoorden op twee vragen aangepast.

Wat er mis ging

Bij sommige vragen gaat het om iets kleins, zoals een andere reactievergelijking die ook goed geteld wordt bij vraag 8 van nask 2 op het vmbo. Maar in datzelfde examen staat ook een vraag (12) waarbij iedereen 'zomaar' twee punten krijgt, zelfs al heb je niks opgeschreven. Dit komt omdat er niet duidelijk in het examen stond dat je ook een berekening moest geven. Mooi meegenomen voor wie moeite met die vraag had!.

Voor havisten met m&o geldt hetzelfde: door een fout in een gegeven formule op het formuleblad worden bij vraag 26 twee gratis punten uitgedeeld. Dat is toch maar mooi, ehm 3% van je examen!

Juist of onjuist?

Bij wiskunde A op de havo wordt de tabel bij vraag 7 over kansberekening iets aangepast en bij Duits op hetzelfde niveau wordt bewering 3 in vraag 10 (in de tekst over YouTube) altijd goedgerekend, of je nou 'juist' of 'onjuist' hebt ingevuld.

Verder krijgen deelnemers van het vwo pilotexamen natuurkunde bij vraag 23 ook alle punten als ze de berekening niet helemaal goed hebben maar het antwoord wel (eerst kreeg je daar namelijk aftrek voor). Hetzelfde geldt voor vraag 7 bij het 'gewone' natuurkunde-examen op het vwo. Bij dat laatste examen wordt in het correctievoorschrift bij vraag 13 het woord 'consequente conclusie' vervangen door 'completeren van de bepaling', wat je ook zomaar een extra puntje zou kunnen opleveren.

En dan nog goed nieuws voor vwo'ers die het pilotexamen economie gemaakt hebben. Zij krijgen niet één of twee, maar vier gratis punten! In dit examen wordt vraag 12 voor iedereen namelijk goedgerekend.

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze splinternieuwe eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 23 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?