Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

'Als je de stof kent moet afkijken kunnen'

'Als je de stof kent moet afkijken kunnen'

Door 7Days

Vroeger stak je een ordinaire spiekbrief in je mouw, die je vervolgens niet meer nodig had omdat je de stof tóch uit je hoofd kende. Nu worstelen Brabantse scholen met 'moderne vormen van spieken', blijkt uit een enquête van Omroep Brabant. Is dat zo? Welke vernuftige trucjes houden leerlingen er op na? Door Govrien Oldenburger / 7Days

Handig natuurlijk, een smartphone waarop je alles kunt opzoeken. Maar veel Brabantse scholen zijn er niet blij mee dat ze de lokalen in komen tijdens toetsen. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant onder 62 middelbare scholen.

Volgens een docent klassieke talen staat elke tekst die ze geeft vaak met vertaling en al op internet. Veel scholen verbieden telefoons daarom tijdens een toets.

Insan (16):

"Dit jaar heb ik nog niet veel afgekeken, alleen bij een inhaaltoets van Nederlands. Ik zat apart en zonder leraar in een lokaal en had mijn telefoon bij me met foto’s van mijn samenvatting. Je hebt geluk of niet. We worden tijdens inhaaltoetsen vaak alleen gezet en soms vergeten ze om je telefoon te vragen. Ik had zelfs kunnen whatsappen, maar dat heb ik niet gedaan. Het verschilt ook heel erg per leraar. Voor Latijn hebben we een oude docent, die hardhorend en slechtziend is. Daar kun je je boek soms zelfs open naast je neerleggen of je telefoon op je stoel houden."

Mart (16):

"Om eerlijk te zijn heb ik het nog nooit gedaan. Ik denk er ook nooit aan. Als ik iets niet heb geleerd, is het mijn eigen schuld. Ik leer ook niet altijd even goed hoor, maar wel meer dan dat ik spiek. Ik zie het om me heen ook heel weinig, maar misschien ben ik naïef. Er wordt ook best streng gecontroleerd bij ons. Ik zit nu midden in mijn toetsweek en sommige toetsen worden in de gymzaal gehouden, daar mag je sowieso geen telefoon bij je houden. Ook loopt er minstens één surveillant rond. Als je afkijkt, komen ze er snel achter denk ik."

Remmelt (16):

"Ik doe het wel vaak maar niet met een mobieltje. Dat lijkt me veel te opvallend. Ik print meestal een A4’tje uit en leg het op tafel. Daar schrijf ik vast woordjes op of ik vraag een extra toetsblaadje in de les ervoor, waar ik dingen opschrijf. Dat leg je niet meteen op tafel, maar eerst even op je buik of zo. Fluisteren kan ook prima als je achterin zit. Bij veel vakken is het ook onmogelijk hoor. Bij geschiedenis bijvoorbeeld moet je vaak zoveel leren dat het niet meer uitmaakt. Dan kun je het beter gewoon uit je hoofd leren. Ik vind het niet zo erg, je spiekt nooit een hele toets bij elkaar. Ik denk dat het moeilijk tegen te houden is."

Dido (15):

"Meestal kijken mensen gewoon bij elkaar af als de leraar even wegkijkt. Spieken met je telefoon is volgens mij niet de belangrijkste methode. Ik vind het ook een domme manier, want het is zo duidelijk als je telefoon op schoot ligt. Ook duurt het langer voor je alles hebt opgezocht, zelfs als je al foto’s hebt gemaakt. Ik doe het heel soms als ik een opdracht maak en die zelf moet nakijken. Soms lees ik dan vast in het nakijkboek. Ik vind dat af en toe wel moet kunnen, als je de stof kent. Maar tijdens toetsen vind ik het stom. Als je niet goed hebt geleerd, moet je maar leven met een onvoldoende vind ik."

Dit interview komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriek verschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 3 april 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ik keek bijna nooit af, alleen paar keer in klas 1, 2 en 3, en soms schreef ik het gewoon op mn hand, want dat is zo opvallend dat leraren er niet vanuit gaan dat daar iets van de toets op staat

7 jaar geleden

M.

M.

Ik heb 1 keer gespiekt bij een Engels woordjes toets met mijn telefoon. Ik voelde me daar zo rot en schuldig over (omdat ik spiekte terwijl ik elk antwoord wist) dat ik mijn nagels begon af te bijten, elke pukkeltje open krapte en zo vaak met mijn haren speelde dat ik een paar haren verloor. Ik ben toen naar de docent gegaan en heb mezelf aan gegeven. Ze vond het zo dapper dat het het mocht herkansen en toen deed ik het gelukkig goed.

7 jaar geleden

I.

I.

Ik schrijf afentoe wel een geheugensteuntje op mijn hand, waarvan ik weet dat ik het ander vergeet. Ook hadden we een heel slim trucje tijdens de luistertoets, maar die ga ik niet vertellen, omdat ik veel te bang ben dat er een leraar is die meeleest haha.

7 jaar geleden