Aha: zó haal je dus voldoendes voor je laatste toetsweek

Aha: zó haal je dus voldoendes voor je laatste toetsweek

Door Dina

"Huh, mei was toch pas over zes maanden..?" Nou liefste eindexamenkandidaat, 12 mei is dichterbij dan je denkt. Althans, als we de laatste toetsweek overleven. Dat is nog een dingetje. Maar wees gerust: met mijn tips overleef je niet alleen je laatste SE-week, maar kom je er zelfs nog vele malen sterker uit. Dus, adem in en uit. Let’s gooooo. 

1.  Planning

Ik voel me nu echt als mama Dina, maar de kracht van herhaling blijft een belangrijke: maak een realistisch schema! Dat hoeft niet per se in je agenda te zijn. Digitaal is ook prima, en dan doe je de bomen ook nog goed. Plan je studietijd en verdeel het over de vakken die je moet samenvatten, maar zorg ervoor dat je jezelf test met oefeningen als oefenexamens. Houd je aan je planning en zeg iets vaker 'nee' tegen sociale media, of videogames. Desnoods lever je je telefoon gewoon in bij je ouders. Echt waar, dat helpt enorm en bedank me maar later.

2.  Leren leren

Om zo efficiënt mogelijk te leren kun je gebruik maken van actieve studiemethoden. In plaats van alleen maar te lezen en notities te maken, moet je vooral actief leren. Dat doe je door jezelf vragen te stellen over de inhoud, bijvoorbeeld door overhoringen. Je kunt bijvoorbeeld het platform van Examenbundel gebruiken om een quickscan te doen om te zien waar je extra aandacht aan moet besteden per vak. Schrijf desnoods een liedje over de leerstof en zing over wat je hebt geleerd. Er zijn zoveel manieren om de stof tot je te nemen. Zoek dus voor jezelf uit wat het beste werkt. En dat hoeft echt niet puur samenvatten of markeren te zijn. Zolang je maar de stof voldoende herhaalt 

3.  Gezondheid!!

Zeg jij scholier, dan zeg ik slaaptekort. Letterlijk bijna niemand die ik ken heeft een goed slaapritme. Heb je wel een goed slaapritme? Dan is dat echt een flex. Zorg in ieder geval vooral tijdens een toetsweek voor voldoende slaap. Een goed slaapritme zorgt voor betere concentratie, draagt bij aan een goed humeur en zorgt voor dat je geheugen beter werkt. Klinkt goed toch? Als je dat combineert met gezond eten, zoals groenten, fruit en noten als tussendoortje zijn die hersenen van jou je enorm dankbaar.

4.  Online leermateriaal

Godzijdank leven we in de 21e eeuw, want er is enorm veel bruikbaar oefenmateriaal te vinden. Ken je de site Mijn Examenbundel al? Op Mijn Examenbundel kun je een account aanmaken en gratis oefenexamens van allerlei vakken kunt vinden. Wacht, zei er iemand gratis? Yes sir: óók voor eindexamenleerlingen zonder een examenbundel is een deel van Mijn Examenbundel gratis te gebruiken. Check welke onderwerpen je al goed weet via de quickscan. Wil je nog beter kunnen leren? Via de licentiecode in je examenbundel krijg je toegang tot een oriëntatietoets per vak en kan je oefeningen maken per onderwerp van een examen. Uitstelgedrag is zowat mijn tweede naam, dus het is voor mij heel fijn dat alle belangrijke onderwerpen en theorie in een oogopslag te vinden zijn voor bijvoorbeeld natuurkunde (zie hieronder). 

5.  Relax + chill = chillax

Een van de belangrijkste dingen ever tijdens je laatste proefwerkweek: geloof in jezelf! En zet door, zelfs als het er effekes niet zo meezit. Als je stressniveau écht de spuigaten uitloopt, raad ik je aan om ontspanningsoefeningen te doen, zoals yoga, meditatie of mindfulness trainingen. Klinkt misschien zweverig, maar dit kan helpen om je stress te verminderen en je concentratie te verbeteren. Wees lief en gun jezelf die beloning nadat je een taak of doel hebt behaald.

Ik wens jullie allemaal heel veel succes met je toetsweek, examens of wat dan ook. En als het niet meezit: tja. Maar wat is dan het ergste wat kan gebeuren…? Precies niks. Dus doe je best en ga aan de bak. Breek een been!  

Gepubliceerd op 23 maart 2023
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.