Aanstormende studenten: blij met halvering, maar boos over rente
"Hier zijn studenten echt blij mee" zegt minister Van Engelshoven over de halvering van het collegegeld van het eerste studiejaar. Is dat zo? Zijn studenten blij met de halvering? Natuurlijk zegt geen enkele student 'nee' tegen 1000 euro korting op studeren, maar er is veel kritiek. Zo zal de rente op de studentenleningen omhoog gaan om dit te financieren. Scholieren.com vroeg een aantal aanstormende studenten om een reactie.
Steie (18) is blij met de halvering: "Chill! Het scheelt mij persoonlijk niets, mijn ouders betalen mijn eerste jaar. Maar 1000 euries is veel geld, dus heel fijn." De andere reacties waren ook positief. "Goed, want het kost me minder geld" zegt Meike (18) die dit jaar haar studie Farmacie aan de Universiteit Utrecht begint. Jesper (17), toekomstig psychologiestudent aan de UvA vindt het heel fijn dat het collegegeld gehalveerd is. "Toch blijf ik enigszins het gevoel hebben dat ik buiten de boot val, omdat de basisbeurs nog niet super lang geleden is afgeschaft." Sjirin (16) begint in september aan haar studie oriëntaalse talen en communicatie op Zuyd Hogeschool in Maastricht. "In eerste instantie dacht ik heel chill, maar toen las ik dat de rente omhoog gaat; dat is minder fijn, aangezien ik ga lenen."
We betalen zelf ons 'cadeautje'
Het klopt wat Sjirin zegt, de rente gaat omhoog. Door de rente te verhogen, kan de overheid de halvering van het collegegeld bekostigen. We betalen de halvering dus eigenlijk zelf. De reacties van de aankomende studenten over de verhoging van de rente waren dan ook niet al te positief. Joy (18) is ontzettend verontwaardigd: "Ze doen alsof ze je een hand toereiken om je te helpen, maar vervolgens is die hand gewoon pure lucht! Er zit niks in die hand! Waar je op het ene vlak meer cadeau krijgt, moet je op het andere vlak meer inleggen. Dat heft elkaar op. Ik vind dit zo typisch!” Ninnoc (17): "Dat vind ik echt niet leuk. Ze laten het lijken alsof we gewoon de helft minder betalen maar dat is niet zo."
Joy geeft een goede metafoor voor wat er eigenlijk aan de hand is: "Je hebt je verjaardag en je krijgt een cadeautje. Even later krijg je een berichtje: ‘hee wil je het geld nog even overmaken?’ Zodat je je eigen cadeau betaalt. Maar dan is het geen cadeau meer!"
Lerarenopleiding niet aantrekkelijker
Naast een 'compromis' sluiten over het feit dat de basisbeurs niet terug komt, dient de halvering nog een ander doel: de lerarenopleiding aantrekkelijker maken. Er is namelijk een dringend lerarentekort. Het collegegeld voor de lerarenopleiding wordt niet alleen het eerste jaar gehalveerd, maar ook het tweede jaar. Het lijkt er niet op dat de lerarenopleiding meer studenten zal trekken als we naar de reacties kijken. "Nee, de prijs maakt (tenzij het extreme vormen aanneemt) voor mij geen verschil. Ik wil graag een studie doen die ik leuk vind," antwoordt Jesper. Ook voor Steie maakt 1000 euro extra niks uit: "Het lijkt mij een gekke motivatie." Meike zegt dat ze nooit lerares zou willen worden, ook niet als het goedkoper wordt.
Nikki (17) wil misschien wel de lerarenopleiding doen, maar ook voor haar maakt dit de opleiding niet aantrekkelijker: "Geld is voor mij niet een probleem en ik wil de studie alleen doen omdat het werk wat ik daarna kan doen mij trekt."
'Echt blij'
De toekomstige studenten zijn blij met de halvering van het collegegeld, maar het is duidelijk dat ze vinden dat er nog meer moet gebeuren. Zeker met de verhoging van de rente, vinden ze dit niet 'een compromis' voor het afschaffen van de basisbeurs. Of de studenten 'echt blij' zijn, zoals Van Engelshoven beweert, valt dus nog te bezien.
1 seconde geleden