Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Telefoongebruik levert je een bochel op

Telefoongebruik levert je een bochel op

Door Wieke

Artsen dringen aan op meer aandacht voor de lichaamshouding van kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat ruggen van veel kinderen tegenwoordig krom groeien. Dit komt niet door te zware inspanning, maar door telefoons en computers.

Je kent het vast wel: je werkt een lange tijd achter elkaar door aan je werkstuk op je computer, maar zit de hele tijd kromgebogen. Pas als je even stopt met werken, merk je dat je de hele tijd krom hebt gezeten. 

Gezakt voor de buktest

Orthopedisch chirurgen Piet van Loon en Ruud van Erve hebben in Deventer een onderzoek gedaan met ongeveer 250 scholieren. De resultaten die uit het onderzoek voort kwamen, vonden ze zorgwekkend.

Meer dan de helft van de onderzochte jongeren bleek spierverkortingen te hebben. Spierverkortingen zorgen ervoor dat sommige bewegingen moeilijker zijn of niet gedaan kunnen worden. Dit was terug te zien in een onderdeel van het onderzoek, genaamd de buktest. De scholieren moesten hun benen gestrekt houden en proberen de grond aan te raken met hun handen. Meer dan de helft van de scholieren lukte dit niet. In een onderzoek van zeventig jaar geleden is te zien dat destijds bijna alle scholieren hier wel voor slaagden. 

De gameboyrug

Volgens de onderzoekers komt dit doordat jongeren te lang onderuitgezakt en kromgebogen op hun telefoon of computer zitten en te weinig lichaamsbeweging krijgen. Hiermee creëren jongeren een bochel. Rugklachten en bochels die ontstaan zijn door een verkeerde houding achter de telefoon of computer worden gameboyruggen genoemd. 

Onderzoekers willen actie!

De klachten waar jongeren met een gameboyrug nu mee rondlopen zijn klein, maar worden groter en heviger naarmate de tijd verstrijkt. Daarom pleiten de artsen voor actie. Er moet meer aandacht komen voor een goede lichaamshouding, of er zullen over een paar jaar heel wat volwassenen zijn met zware rugklachten en een bochel. 

Gepubliceerd op 26 januari 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.