Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf kansloze dingen die je op school leert

Vijf kansloze dingen die je op school leert

Herken je dat verschrikkelijke gevoel dat je thuis achter je bureau zit, of op je bed ligt, en dingen in je kop stampt die totaal niet belangrijk voor je zijn? Je bent niet de enige. Op de middelbare school leer je heel veel saaie, nutteloze dingen, of zaken die maar voor een enkeling handig zijn. Mij zat de frustratie te hoog en daarom presenteer ik, in willekeurige volgorde, een lijstje met vijf nutteloze dingen je op school leert! 

Duits: metrum van gedichten

Een van mijn grootste ergernissen is Duitse literatuur, en dan vooral dit onderdeel. Waarom zou ik het ritme van een Duits gedicht willen bepalen? De betoonde en niet-betoonde klanken vormen samen in ieder geval schijnbaar een ritme, en het is natuurlijk heel belangrijk dat je dat herkent. Heel belangrijk... Want wie kan er nou leven zonder kennis over Anapästen, Jambussen en meer van zulke ritmes? Je kan dit trouwens bij meerdere vakken tegenkomen, wees gewaarschuwd.

Geschiedenis: burgeroorlog Angola

Angola: ik zou niet weten waar het eigenlijk ligt, wat voor mensen er wonen en hoe het land eruit ziet, maar ik moet wel weten dat er tijdens de Koude Oorlog een burgeroorlog was van communisten en kapitalisten. De enige reden die ik daarvoor kan bedenken is als voorbeeld van de tegenstelling in die tijd tussen kapitalisten en communisten. Toch vind ik dat geen goede reden aangezien we oorlogen als de Korea-oorlog ook behandelen bij geschiedenis. Schrappen dus dit stukje verdwaalde Angolese geschiedenis, en niets meer mee doen!

Wiskunde: sinus, cosinus, tangens 

Het vak waarvan men zegt dat het zorgt voor de meeste ergernissen is natuurlijk wiskunde, en mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje. Ik heb gekozen voor de stof over de goniometrische functies (dat dus) zoals sinus, cosinus en tangens. De kennis hiervan is misschien handig als je werktuigbouwkunde of iets dergelijks wil studeren, maar om het daarom een verplicht examenonderdeel te maken? Het gros van de leerlingen doet er niks mee! Tot sinus!

Biologie: ecologie

Veel mensen die biologie interessant vinden, hebben vooral een voorliefde voor het lichaam. De toekomstige artsen en tandartsen hebben er dan ook veel aan om veel van onze aderen, botten, spieren en gewrichten te leren. Een groot deel van biologie gaat dan ook over mensen of dieren, ook dat laatste is voor velen vrij handig. Ecologie niet. Als je dokter of zoiets wil worden, hoef je niet te weten hoe planten op elkaar reageren. Ecologie als belangrijk examenonderdeel voor biologie is dan ook ronduit belachelijk.

Gym: over een kast springen

Moet ik het nog uitleggen? Nu ben ik niet zozeer tegen gym: een potje basketbal is best leuk. Het ongeluk wil dat we bij gym meer doen. Touwzwaaien, ringzwaaien of met een wendsprong over een kast springen. Het is niet iets wat je thuis aan het bureau leert en daarom is het een vreemde in dit lijstje. Toch staat dit punt in de lijst, want je hebt er niks aan en het is voor een aantal leerlingen nog moeilijk ook. Misschien is dit nog wel erger dan die andere kwellingen.

 

 

Gepubliceerd op 24 januari 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.