Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Volwassenen en straattaal: een match made in hell

Volwassenen en straattaal: een match made in hell

Door Danny

De Haagse wijkagenten van politiebureau Hoefkade kwamen onlangs met een 'nieuw' idee: een rap video maken vol afgrijselijke lines jongerentaal om 'te connecten op street-level' met de lokale jeugd. Het resultaat is om je haren bij uit het hoofd te trekken. 

De Haagse politie is niet de eerste die jongerentaal kiest als aanpak om bij de jeugd in de smaak te vallen. Zo had supermarktketen Coop de actie van de doe-koe en konden wij Geert Wilders in een filmpje bewonderen waarin hij "Wat dissen jullie mijn wirie?" sprak. Tenenkrommende voorbeelden van wanhopige pogingen om bij de jeugd in de smaak te vallen.

Niet serieus te nemen
Waar aan voorbij gegaan wordt is dat door straattaal (of hoe je het ook wil noemen) in een serieus bericht te gooien heel je boodschap verloren gaat. Er is niemand die na een reclamespotje waarin "vrij veilig" verwoord wordt als "bang je chick safe" naar de winkel rent om het eerste de beste pakje condooms te kopen. Daarvoor is het spotje te belachelijk. De reclame zal allicht viral gaan, maar het streeft zijn doel voorbij. 

Niet representatief
Ook het beeld dat de gehele jeugd in een of andere geheimtaal onbegrijpelijk voor volwassenen tegen elkaar spreekt, is een fabel. Natuurlijk is er een elite groep die zal spreken met een exotische mélange aan woordenschat, maar het overgrote deel van de jeugd komt niet verder dan een paar woorden in zijn of haar vocabulaire. Om dan een of ander stereotype te gaan gebruiken om 'te connecten op street level' is, net als die frase zelf, stompzinnig. 

Tenenkrommend
Er is dan ook een reden dat jongerentaal uitsluitend door jongeren gebruikt wordt. Wanneer ik Willem van 43 met een vrouw, drie kinderen en evenveel haren op zijn hoofd de frase "Yo faka" hoor uitspreken, krijg ik spontaan last van haaruitval. Er zijn zat manieren om bij de jeugd in de smaak te vallen, maar straattaal is er daar absoluut niet een van.

Stel je eens voor. Zoonlief (16) zit in maatpak aan de eetkamertafel en beantwoordt de vraag "smaakt het eten?" met "nou moeder, je feedback op die case krijg je wel de volgende meeting." Een belachelijk antwoord en dat is exact wat er gebeurt wanneer volwassenen straattaal gebruiken en zelfs wanneer een bepaald type jongeren straattaal gebruikt. Het klinkt niet, het is niet serieus te nemen en vooral: het past niet.

Kortom, voor de jonge ondernemer die graag een wit voetje wil halen bij de jeugd: straattaal is een no-go.

Gepubliceerd op 26 januari 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.