Gelukkig Vietnamees Nieuwjaar!

Gelukkig Vietnamees Nieuwjaar!

Vandaag is het een speciale dag voor alle Vietnamezen in Nederland: het is Vietnamees Nieuwjaar! Voor jou is het nu zestien februari, maar voor de Vietnamezen is dit de eerste dag van het Jaar van de Hond. De hond is het elfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender (deze jaartelling gebruiken de Vietnamezen voor feestdagen).

In Nederland vieren we Oud & Nieuw met oliebollen en vuurwerk, als Vietnamezen vieren we het nieuwe jaar met veel rituelen en eten. Omdat je elke reden tot een feestje moet aangrijpen, hier een handleiding om mee te kunnen vieren.

De voorbereiding op het feest

In de week voor dit festijn voeren veel Vietnamezen allerlei rituelen uit. Aan de geesten van de voorouders wordt een diner aangeboden. Ook bezoeken veel Vietnamezen begraafplaatsen om daar de geesten van overleden voorouders uit te nodigen voor het Tet Festival. Daarnaast maakt men het huis extra schoon om deze geesten te kunnen ontvangen.

Zo hopen we (ja, ook ik) ze gunstig te stemmen en zelf geluk te krijgen in het nieuwe jaar. Je zou dit zelf ook een beetje kunnen doen door een bezoek te brengen aan opa en oma, voor ze te koken en de afwas te doen. Stem je jouw voorouders ook weer gunstig. 

Tet festival

Het Vietnamees Nieuwjaar wordt gevierd met het Tet Festival, dat drie dagen duurt. Familieleden reizen naar elkaar toe om het nieuwe jaar te vieren en men gelooft dus ook dat geesten terugkomen naar de aarde om dit mee te vieren. Op oudejaarsavond is er een avondmaal en op nieuwsjaarsdag gaat men meestal naar een pagode, een soort tempel. Daar wordt aan verschillende goden geluk gevraagd voor het nieuwe jaar, waarbij veel wierook wordt gebrand.

De Vietnamese variant van een oliebol is de rijstkoek, een cakeje van kleefrijst, gevuld met varkensvlees. Dit is het eerste gerecht dat wordt gegeten tijdens een uitgebreide lunch van wel zeven verschillende gerechtjes. De Vietnamezen drinken hierbij bier en water. 

Iedereen is jarig

Tijdens het feest wordt iedereen een jaartje ouder. Het maakt voor een Vietnamees dus niet uit op welke dag hij of zij geboren is, maar wel in welk jaartal. Dit jaartal bepaalt namelijk tot welk dier van de Chinese (en ook Vietnamese) dierenriem iemand behoort. Zo ben ik in het jaar 2000 geboren, het jaar van de Draak. Benieuwd naar welk dier je bent? In het onderstaande plaatje kun je dat gemakkelijk uitlezen. Verdere toelichting over deze dieren vind je hier

 

 

 

 

 

 

Een verjaardag is natuurlijk niet compleet zonder cadeaus en daarom worden er tijdens deze feestdag veel presentjes gegeven. Kinderen krijgen volgens de traditie een rode envelop met geld, de inhoud mogen ze tijdens het feest uitgeven.

Klinkt leuk toch? Omarm de Vietnamese cultuur en vier vrijdag je feestje!

 

Gepubliceerd op 16 februari 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.