Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Vijf studiekeuzetips van schilderdocente Nicolette van Dijk

Vijf studiekeuzetips van schilderdocente Nicolette van Dijk

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van schilder Nicolette van Dijk.
 

1. Zelfvertrouwen

Het kunstenaarschap gaat over meer dan alleen praktische vaardigheden. Een papiertje van de kunstacademie is niet genoeg. Heb zelfvertrouwen en volg je interesses. Daar vind je ware kunst. Geloof in je eigen kwaliteit en laat je niet afleiden door meningen van buitenaf. 

2. Bedenk wat je plezier geeft

Misschien ligt het voor de hand, maar dit is echt heel belangrijk. Wat je nooit moet vergeten als je een succesvol kunstenaar (of iets heel anders) wilt worden, is wat je het allerleukst vindt om te doen. Streef die bezigheden na in hetgeen je gaat studeren. 

3. Begin

Je kunt wel de hele dag piekeren over het maken van een studiekeuze, maar het wordt er niet makkelijker op als je niets doet om de keuze te vergemakkelijken. De keuze is niet alleen het doorhakken van een knoop, de keuze is ook voorwerk. Begin daarmee. 

4. Geduld

Veel van mijn cursisten - en dat zijn volwassenen - weten ook nog niet wat ze willen. Misschien is dit een soort geruststelling: de meeste mensen doen maar wat, hopend op een goed resultaat. Zo is het ook met schilderen trouwens. 

5. Blijf leren

Als kunstenaar moet je altijd blijven bijleren. Ik kijk naar wat anderen maken, lees boeken over kunst en volg kunstenaars op social media. Zelf volg ik regelmatig masterclasses om mijn kennis te vergroten en om nieuwe technieken te kunnen overbrengen op mijn cursisten.

Wat ik wil zeggen: je hoeft niet te studeren om te leren. 

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?