Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vijf tips voor aanstormende schrijvers van Martijn Neggers

Vijf tips voor aanstormende schrijvers van Martijn Neggers

Door Oscar

Schrijven is op papier best een makkelijk beroep. Je moet gewoon woorden in de juiste volgorde zetten en je hebt een bestseller. Omdat het in de praktijk niet zo makkelijk gaat, hier vijf tips gegeven door auteur Martijn Neggers.


Fan van Martijn? Scholieren.com geeft drie keer zijn nieuwste roman Spoetnik weg. Scroll naar beneden om mee te doen met de winactie.

1. Verzin een goed antwoord voor als mensen je vragen wat voor werk je echt doet.

Vooropgesteld. Als je schrijver bent moet je vaak op feestjes uitleggen dat je schrijver bent. Helemaal niks mis mee, er zijn uiteraard maar weinig mensen die je liever hoort praten dan jijzelf, maar als je voor de vijfde keer achter elkaar de vraag ‘ja maar wat doe je nou écht’ krijgt, als je vertelt dat je schrijver bent van beroep, dan kun je maar beter iets achter de hand hebben. Zeg dat je een tweedehands bitcoinhandeltje hebt, freelance ninja bent bij de AIVD, of in de prostitutie werkt. De mensen zullen het eerder geloven dan wanneer je zegt dat je van het schrijven van verhalen je huur kunt betalen.

2. Ga genoeg naar het café

Het is goed om heel veel mensen van allerlei rangen en standen te bekijken. Je weet nooit welke gedraging, welke uitspraak, welk uiterlijk of welke tic er op een dag in een personage terecht komt. En je komt nergens zo’n grote vergaarbak van mensen tegen als in cafés. En dan heb ik het niet over de themabars die overal in het land precies op dezelfde manier lekker uniek staan te wezen, maar gewoon over de donkere groezelige cafétjes waarvan je niet zeker weet of je nou in de keuken of op het vrouwentoilet staat. In Tilburg heb je café Weemoed, in Eindhoven de Gouden Bal. Als je het echt bont wilt maken, ga je naar Amsterdam, en stap je café De Zwart binnen. Met een beetje pech kom je Wim T. Schippers tegen, als je geluk hebt zit Michiel Eijsbouts er. En daarnaast is het nergens zo leuk om pedant de schrijver uit te hangen als in De Zwart. Want laten we wel wezen: dat hele schrijverschap moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven.

3. Zoek een hobby

Als het goed is is schrijven je grootste hobby, want voor het geld en de eindeloze roem hoef je het driekwart van de tijd niet te doen. Als je beroep ‘schrijver’ is geworden, ben je dus ook meteen je hobby kwijt. Om ervoor te zorgen dat je niet van je eigen zoetgevooisde poëzie en je onversneden proza in een burn-out geraakt, is het dus raadzaam dat je er een hobby bij verzint. Voor Nieuwe Revu bezoek ik wekelijks mensen met hobby’s, dus ik ben er een redelijke expert in. Hier volgen er een paar: stokpaardrijden, zwemmen als zeemeerminnen, gangbangs bezoeken, modeltreintjes bouwen, bij een Michael Jackson-fanclub gaan, jezelf als cowboy verkleden of Lord of the Rings naspelen. Of je koopt gewoon een playstation, dat kan natuurlijk ook.

4. Luister naar adviezen van anderen, en heb er meestal schijt aan

Alles in de literatuur is al eens gedaan. Omarm dat. Het is nou eenmaal zo. En, sterker nog, alles is ook al een keertje heel erg goed gedaan. Dus als je jezelf ineens terugvindt aan een bar (zie advies 2) met een eindeloos pratende Thomas Heerma van Voss, Anton Dautzenberg of Alma Mathijsen, luister dan. Luister en drink met ze. Als het goed is heb je voor een deel schijt aan wat ze zeggen, daar ben je de nieuwe generatie schrijvers voor. De alcohol filtert alleen de beste adviezen eruit, die waar je wél wat mee kunt. De rest ben je de volgende ochtend weer vergeten. Maar die andere adviezen? Hou die stevig vast. Het zijn niet voor niets de adviezen van de oudere generatie schrijvers: ze zullen er wel verstand van hebben. Ze zijn niet voor niets gekomen waar ze nu zijn. Ook de schrijvers die misschien niet helemaal je smaak zijn.

5. Begin gewoon

Vooruit. Het belangrijkste advies komt altijd als laatste. Hoe vaak ik niet van mensen hoor dat ze zichzelf schrijver voelen. Of dat ze altijd al een boek willen schrijven, maar dat het nog altijd in hun hoofd zit. Schrijver zijn is heel simpel. Je hoeft er geen diploma voor te hebben, je hoeft er geen opleiding voor te volgen. Het enige wat je moet doen is schrijven. Als je schrijft, en blijft schrijven, dan ben je schrijver. Dat ene boek dat je altijd wilde schrijven? Zet je wekker, sta op. Zet koffie, ga zitten, klap je laptop open en begin.

Gepubliceerd op 23 januari 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.