Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vier bijzondere feiten over opperschrijver Gerard Reve

Vier bijzondere feiten over opperschrijver Gerard Reve

Door Oscar

Gerard Reve is volgens velen de grootste schrijver die Nederland ooit gehad heeft (op ene Harry Mulisch na dan). Helaas is de beste man al sinds 2006 niet meer bij ons. Omdat we ervoor moeten waken dat hij een nietszeggende naam op de boekenlijst wordt, hier vier feiten over de excentrieke opperschrijver Gerard Kornelis van het Reve (én een kans om zijn werk gratis te verkrijgen).

1. Teennagelverzamelaar 

Teennagels, eelt, kiezen en haren. Hij verzamelde ze allemaal en verkochte ze vervolgens aan verzamelaars. Ook kregen veel vrienden van Reve als relatiegeschenk een kroontjespen opgestuurd, die hij zelf gebruikte bij het schrijven van zijn debuutroman De Avonden.

2. Verkeerde geboortedag

Volgens Schafthuizens boek Album Gerard Reve werd Reve op 13 december geboren. Uit bijgeloof werd hij op 14 december geregistreerd in het geboorteregister. Reve had liever de 12e als geboortedatum gehad, want nu liep de dood voortdurend hijgend achter hem aan.

3. Aangeklaagd voor seksscène met God als ezel

In 1966 moest Reve voor de rechtbank in Amsterdam komen. Hij was namelijk aangeklaagd vanwege een fragment uit zijn boek Nader Tot U. In dat boek beschreef hij een seksuele fantasie over gemeenschap hebben met een als ezel belichaamde God.

4. Het Revisme

Reve had een eigen literair genre dat bestond uit een mengeling van briefromans, reisverslagen, jeugdherinneringen en verhalen die steeds een onverwachte draai kregen. Hij schreef over een combinatie van verschillende thema’s, als religie, homoseksualiteit en sadomasochisme. Dat laatste is een seksualiteitsbeleving waarbij mensen opgewonden raken als ze de ander pijn doen. Dit noemde hij het Revisme.

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig geworden naar deze mysterieuze schrijver? Komt dat even goed uit! Wij hebben op kantoor honderden boeken van Reve liggen; allemaal mogen ze weg. Kom je er een paar halen? Mail oscar@scholieren.com om een afspraak te maken. 

Gepubliceerd op 27 februari 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.