Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Schaatser Stefan probeert de top te bereiken

Schaatser Stefan probeert de top te bereiken

Vijftien jaar oud zijn en al door voormalig wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars 'de man voor de Spelen voor 2022' worden genoemd. Wennemars zei dit over de vijftienjarige Stefan Westenbroek. De schaatser uit Ommen timmert flink aan de weg in de schaatswereld en is al officieus Europees kampioen in zijn leeftijdscategorie. Wij spraken hem uitgebreid voor zijn training in Deventer.

Met zo'n introductie ligt het voor de hand om te denken dat Stefan al vele jaren actief schaatst. Dat is echter niet zo. Stefan: "Ik ben pas zo'n vijf jaar geleden begonnen met schaatsen. Daarvoor vond ik skeeleren heel leuk en daar ging ik toen op. Skeeleraars schaatsen vaak in de winter dus dat ben ik toen ook gaan doen."

Druk

Als je op topniveau schaatser bent, betekent dat natuurlijk dat je flink wat moet trainen. "Ik ben vier keer per week voor training op de ijsbaan, en daarnaast train ik ook nog tweemaal thuis. Dan fiets ik of doe ik buikspieroefeningen. Voor een training op de ijsbaan moet ik ook altijd van Ommen naar Deventer rijden, bijna een uur als het tegenzit. Dat kost dus flink wat tijd." Naast schaatsen doet Stefan ook nog gewoon aan school. "Ik zit in de vierde klas van de mavo. Als ik dan laat uit school ben, moet ik snel weer weg en 's avonds ben ik dan rond negen uur weer thuis. Dat is dan best veeleisend, maar het is te doen." 

Zoals bijna elke scholier heeft Stefan ook een sociaal leven, dat is wel eens lastig. "Als vrienden zaterdagavond uitgaan of afspreken, heb ik vaak een wedstrijd en kan ik niet. Daar baal ik wel van, dus dat is wel een opoffering die ik voor de sport over heb. Ook heb ik een vriendin en aan haar wil ik natuurlijk ook tijd geven. De goede balans vinden is soms wel moeilijk."

De andere kant

Tegenover de lastige kanten staan ook de resultaten van Stefan. "Ik ben officieus Europees kampioen van mijn leeftijd. Het is geen officiële titel omdat er geen echt kampioenschap georganiseerd wordt, maar aan dat toernooi doen alle toppers uit Europa mee."

Naast Europees kampioen is Stefan ook meervoudig Nederlands kampioen, vooral op de kortere afstanden. "Ik ben een sprinter, lijkt het. Definitief zeggen dat ik een sprinter ben, is nu nog moeilijk omdat ik nog niet volledig uitgegroeid ben. Misschien blijk ik uiteindelijk wel beter te zijn in langere afstanden. Toch kijk ik nu vooral naar sprintafstanden. Mijn idool is dan ook niet iemand als Sven Kramer, maar een sprinter als Ronald of Michel Mulder."

Racen

Schaatsen is een sport waarin het allemaal draait om snelheid. "Kracht is wel belangrijk om hard te gaan, maar een goede techniek is daarvoor nog veel belangrijker. Daarom is het nodig om een hele diepe hoek te maken met de knieën. Door dat te doen is de afzet van de schaatsslag langer en haal je er meer snelheid uit."

Wat soms gebeurt bij wedstrijden is dat schaatsers gediskwalificeerd worden omdat ze tweemaal voor het startschot vertrekken. "Dat is me nog nooit gebeurd. Voor een race ben ik altijd best zenuwachtig en denk ik aan allerlei aandachtspuntjes. Als ik aan de startstreep sta, is dat weg en ben ik rustig. Hoe dat komt, weet ik echt niet. Dan moet ik gewoon mijn ding doen."

Toekomst

Als meervoudig Nederlands kampioen is de kans aanwezig dat Stefan over een paar jaar, zoals Erben Wennemars verwacht, zich met de absolute top zal meten. "Ik vind het een eer dat mensen dat zeggen, zeker iemand als Erben. Toch denk ik daar zelf totaal niet aan. Als ik die toppers zie met hun gespierde lichamen, voel ik me nog een kleine jongen. Maar ik hoop natuurlijk dat het ooit lukt."

Gepubliceerd op 18 januari 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.