Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Joosts oudejaarsconference

Joosts oudejaarsconference

Lieve lezers van Scholieren.com, we zijn er bijna: 2017 is zo goed als voorbij. Hoogste tijd om 2018 in te luiden! Als ik Youp en Guido mag geloven, is een oudejaarsconference daar de beste manier voor. Daarom kruip ik voor één keer in de huid van cabaretier. Pak een oliebol en een glaasje schuimwijn en blik samen met mij terug op het boeiendste scholierennieuws!

Januari

Elke lul-de-behanger met een camera kan tegenwoordig met zijn kop op internet. Kijk maar naar onze Levy (grapje). Afgelopen jaar was YouTube weer the place to be voor jonge ondernemers die hun originaliteit tonen in 'oh zo boeiende' vlogjes en tutorials over hoe je het beste foundation op je porem smeert. Hebben we nog nooit eerder gezien.

Februari

Misschien komt het door onze lieve Tijn van Serious Request of doordat we in 2017 nóg genderneutraler zijn geworden: nagellak voor jongens is een opkomende trend. 20% van de mannelijke scholieren jat zo nu en dan het potje uit moeders handtas en lakt alsof zijn leven ervan afhangt. Weer eens wat anders dan FIFA 18. 

Maart

Meneer Van Puffelen, een mafkikker, lulhannes, kloothommel, netenvreter en vooral een ossenlul van een leraar geschiedenis, organiseerde vol enthousiasme de scholierenverkiezingen op onze school. Ook bij ons werd GroenLinks de grootste, al hadden we graag op een partij gestemd die voor een steniging van Van Puffelen stond.

April

In Amsterdam zijn twee scholieren gearresteerd tijdens de examenstunt. Volgens de directeur was er sprake van een grimmige sfeer. Bij ons verliep alles vrij soepel, alleen Van Puffelen vond het wat minder. En dan hebben we hem alleen in een konijnenpak een smartlap laten zingen. Appelflap.

Mei

De gymzalen van Nederland zaten deze maand weer vol met angstige scholiertjes. Examens zijn nooit leuk, alleen als je nietsvermoedend jouw eigen tekst tegenkomt. Een vwo-scholier maakte dit mee en hij kon zijn geluk niet op. Lees deze conference maar vast een paar keer door: voor je het weet zit 'ie in een examen. Bedank me later.

Juni

Soms ben ik net zo'n zeikerd als mijn collegaatje Danny, sorry. Maar weet je aan wie ik zo'n bloedhekel heb? Aan Emmanuelle, het oogappeltje van Van Puffelen. Die trien scoort altijd negens en bij geschiedenis steevast een tien. Haar cijferlijst behoorde daarom tot de mooiste cijferlijsten van dit jaar. Heus niet jaloers.

Juli

David, die zo van feestjes houdt, onderzocht afgelopen zomer hoe scholieren tegenover een relatie met een docent staan. Om even terug te komen op Emmanuelle: zou zij het met Van Puffelen doen? Verklaart wel gelijk al haar tienen. Misschien moet ik toch even aanpappen met mijn lerares wiskunde. Neem ik die rotte tanden maar voor lief.

Augustus

Een gezakte vwo'er klaagde het CvTE aan, omdat hij of zij 0,05 punt te kort kwam om een diploma te halen. De boosdoener bleek het examen leesvaardigheid van Frans. Tja, bonjour en je m'appelle, dat kennen we wel. Maar om nou Franse literatuur te begrijpen: c'est autre biscuit! Misschien moet ik ook maar even aanpappen met mevrouw Rousseau.

September

Hoera, het nieuwe schooljaar is begonnen! En gelijk weer een 'leuke' aanpassing in het schoolreglement. Vanaf 2018 mag er geen frisdrank meer worden verkocht. Hoe kunnen we dan de lessen van Van Puffelen overleven, zonder cola of energy? Niet. Gewoon tukkie doen.

Oktober

Sander Dekker, die mafkikker, lulhannes, kloothommel, netenvreter en vooral een ossenlul van een staatssecretaris van Onderwijs, wilde zo nodig een verplichte rekentoets. Die appelflap is zo slecht met cijfers dat hij D66 niet eens normaal kan uitspreken.* Lang leve het nieuwe regeerakkoord, want de toets telt niet meer mee.

* Meneer Dekker, als u dit leest: dit zijn niet mijn woorden. Ik schreef dit onder dwang.

November

Als je veel op Facebook snuffelt, heb je vast de video met de huilende leerkracht gezien. Het bericht ging binnen no-time viral, maar later bleek dat alles in scène was gezet. Mocht iemand geïnteresseerd zijn in een filmpje met een echte jankende docent: ik beschik over een hele collectie van Van Puffelen. Uren kijkplezier.

December

De eerste helft van schooljaar 2017-2018 zit er gelukkig op. Kunnen we van hoogtepunten spreken? Mwah. Toch zullen we één dag nooit vergeten. Op 11 december hadden velen van ons sneeuwvrij! Voor de verandering bekogelden we Van Puffelen met sneeuwballen in plaats van propjes. Doet meer pijn, dus gaan we vaker doen. Heerlijk zo'n dagje vrij.

Dat het in 2018 maar veel gaat sneeuwen.

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?