Mag een docent zijn mening delen?

Mag een docent zijn mening delen?

Docenten zijn net mensen. Ze hebben allerlei meningen over maatschappelijke onderwerpen, net als jij en ik. Maar mag een leraar die mening voor de klas vertellen? Sommige mensen vinden dat dit niet moet, want een docent is alleen maar bedoeld om lesstof over te brengen. Een begrijpelijk punt, maar daar ben ik het niet mee eens. Is onderwijs niet veel meer dan de ABC-formule en soortgelijke dingen aanleren?

De docent en zijn mening, het werd weer een onderwerp van discussie na de Twitter-fittie van Thierry Baudet en een Gelderse school. Op deze school was een betoogopdracht met daarin onder andere de optie om te schrijven over de opkomst van Thierry Baudet te schrijven. Deze opdracht leek lichtelijk politiek gekleurd, waarna Baudet boos twitterde.

Meedoen

Na zo'n vijfenhalf jaar middelbare school heb ik wel door dat vooral dat verschrikkelijke examen heel belangrijk is. Daarbij mag ik alle toetsen natuurlijk niet vergeten. Op zich vrij logisch aangezien de meeste scholieren zonder diploma vrij weinig kunnen beginnen natuurlijk. Maar heeft school niet een andere functie?

Het zal ongetwijfeld heel belangrijk zijn dat we snappen hoe je een wiskundige functie herleid, en dat we weten waar de d's en de t's in onze spelling horen. Toch denk ik dat er meer is dan dat, iets wat ik mis in het huidige onderwijs. Het feit dat we het nauwelijks over echt maatschappelijke thema's hebben op school, vind ik best erg. Maar waarom?

Kennis

Ik denk dat het belangrijk is dat wij, jongeren, ons betrokken voelen bij de maatschappij. Dat lijkt misschien heel saai, maar dat is het niet. Het is in ieder geval ongelooflijk belangrijk om je te verdiepen in wat er gaande is, ja zelfs in politiek. Straks mogen we stemmen, niet vanzelfsprekend, en dan hebben wij het deels voor het zeggen in Nederland. Dan is enige kennis toch wel belangrijk.

Andere meningen

Van huis uit krijgt iedereen bepaalde dingen mee, bijvoorbeeld door ouders die klimaatactivisten zijn, of ouders die gewoon altijd op dezelfde politieke partij stemmen. Dan is school juist de plek om je horizon te verbreden, andere opvattingen te leren begrijpen, respect op te brengen voor andersdenkenden. De kans dat leerlingen onderling dat gesprek aangaan is vrij klein. Daarom vind ik dat docenten dat best aan mogen jagen door hun eigen stelling in het lokaal te gooien. Dan komt het gesprek wel op gang.

Dat klinkt wellicht als een plan dat veel problemen oplevert. Denk aan de rechtse docent die zijn linkse leerling moet beoordelen op een werkstuk. Maar is dat later in het werkleven niet anders? Ook dan kan het maar zo zijn dat degene die jou beoordeelt heel anders denkt dan dat jij doet. Is dat erg?

Eenzijdig

Een probleem wat ik wel lastiger vind, is dat veel docenten dezelfde mening hebben en het dus vrij eenzijdig wordt. De meeste mensen in het onderwijs stemmen namelijk op de vooruitstrevende partijen als D66 en GroenLinks, blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond. In principe is het niet heel erg, aangezien weinig leerlingen rechtstreeks hun docent achterna gaan. Maar wat minder prettig is hieraan, is dat je dan van alle leraren hetzelfde verhaal te horen krijgt, terwijl juist het horen van verschillende meningen het doel is.

Wat te doen?

Klinkt misschien leuk zo'n verhaal, maar hoe moeten we beginnen? Het lijkt me een goed idee als we gewoon eens beginnen met tijdens het eerste uur op school het journaal te kijken, en van daaruit het gesprek met elkaar aangaan. Mocht zo'n gesprek niet zo vlot gaan, mag een docent best daarmee beginnen en zijn mening geven. Vind ik dan.

 

Gepubliceerd op 27 december 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.