Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Zo ziet Sinterklaas eruit op 5 december 2037

Zo ziet Sinterklaas eruit op 5 december 2037

Een hologram van de inmiddels overleden Dieuwertje Blok presenteert episode honderdmiljoenmiljard van het Sinterklaasjournaal. Kinderen kijken door een supersonische VR-lens naar de avonturen van Sint en Piet. Laatstgenoemde in welke kleur dan ook. Maar van paniek op de stoomboot of verdwenen cadeautjes is allang geen sprake meer. Over twintig jaar waait de wind uit een andere hoek. Hoe ziet het Sinterklaasfeest er anno 2037 uit?

Al dat gezeik over Zwarte Piet, mij hoor je er niet over. Laten we discussiëren over zaken die er écht toe doen. Het milieu, onze gezondheid of armoede in de wereld om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat is toch stukken belangrijker dan zo'n jaarlijks peuterpartijtje in december? Als we zo doorgaan met klagen over pietluttigheden, lijkt het Sinterklaasfeest over twintig jaar niet meer op wat het was. De vraag is: hoe ziet het er dan uit? Ik zal een voorspelling doen waar zelfs medium Joke een puntje aan kan zuigen.

Sint is genderqueer

Milly van de Middenweg van Stichting Staf noch Zak pleitte voor een complete make-over van Sinterklaas. "Het is niet meer van deze tijd! Sinterklaas doet zich voor als man, maar ik zie dat hij genoeg vrouwelijke kanten heeft", stelde ze bij een grijze, gerimpelde Eva Jinek. "Hij draagt een lange rode jurk en paars fluwelen handschoentjes. Aan de andere kant laat hij zijn baard staan en wordt er gezongen over de zak van Sinterklaas. Hij is man én vrouw. Het is tijd voor een coming-out!"

Zo gezegd, zo gedaan: Sinterklaas werd een onzijdig wezen. Stylist Nico Nichtenbroek ontwierp een genderloos kostuum en voorzag de kindervriend(in) van oorbellen en rode lippenstift. Verder kreeg het een opscheer kapseltje en een gemillimeterd baardje. ''Ééénig, toch?'', aldus de vrolijke vormgever.

Automatische Piet

Nog lang duurde de Pietendiscussie voort. De regering gaf het advies: Piet wordt oranje. Onder het mom van 'Orange is the new black' (en een tikkie gezond Hollands nationalisme) kreeg ook de knecht van Sinterklaas een metamorfose. Kritiek kwam alleen uit Amerikaanse hoek: Donald Trump voelde zich gediscrimineerd. Maar aan die rijke, zonnebankverslaafde stinkerd gaf niemand gehoor. Trump was allang geen president meer.

Tot Pieter Pietersma van het College voor de Rechten van de Piet de discussie hervatte. ''Al is Piet oranje, het blijft slavenwerk. Cadeautjes inpakken, pepernoten strooien en nachtenlang schoorsteen in en schoorsteen uit: dat gaat je niet in de kouwe Pietenkleren zitten. Mechanisering is van levensbelang.'' Door hem verscheen de Robotpiet in het straatbeeld. Pietersma: ''Hij heeft wel honderd functies. Je kunt hem met één druk op de knop van kleur veranderen.''

Van paard naar wagen

''En het is verdorie een paard op leeftijd!'' riep politicus Henk Knol van 50PLUS Paarden tijdens een debat. Hij nam het op voor Amerigo, sinds jaar en dag de trouwe metgezel van Sinterklaas. Volgens hem was er sprake van regelrechte dierenmishandeling. ''Zo'n beest wordt hartstikke grieperig van een winterse nacht. Daarnaast krijgt hij koude hoeven.'' Verder liet hij weten dat zijn tegenstanders het dak op kunnen.

Knol speelde voor Sinterklaas en bood de echte Sint ter vervanging een vliegende auto aan. Milieuvriendelijk en handig voor de bezorging van cadeaus. Later lekte uit dat het voertuig betaald werd van ons belastinggeld. Knol moest opstappen en zijn gedwongen vertrek ging gepaard met negatieve reacties: ''Wat een over het paard getilde vent'', luidde een tweet. 

Supersnoep en hippe tracks

Pepernoten, schuimpjes en chocoladeletters zijn passé. In 2037 strooien de Pieten slechts met quinoa en gojibessen. Diëtiste Dicky Dun, een van de anti-snoepgoed-demonstranten, is uitzinnig van blijdschap: ''Het zit er nu dik in dat obesitas onder kinderen afneemt. Dat is toch vet?'' 

Tot slot zijn alle Sinterklaasliedjes vervangen door hippe tracks. Dit na lang aandringen van platenmaatschappij GeenGehoor. Armin van Buuren junior is aan het mixen geslagen en heeft samen met de 43-jarige Lil' Kleine een Sinterklaas-cd opgenomen. 'Fuck you, Sinterklaasje' en 'Zie ginds komt die klojo' worden steevast bij het schoentje zetten gezongen.

Hmm, geen leuke vooruitzichten, hè? Mijn advies: stop met zeuren en geniet met volle teugen van vandaag. Gewoon Sint op zijn paard, Piet (zwart of niet), lekkere ongezonde chocoladeletters en ouderwetse Sinterklaasliedjes. Het is feest, dat mogen we niet vergeten.