Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Docent en digibeet: dat is toch hetzelfde? #MediaMania

Docent en digibeet: dat is toch hetzelfde? #MediaMania

Door David

Docenten lopen gruwelijk achter als het gaat om nieuwe media. Inloggen op Magister lukt nog net, maar iets vertellen over de voor- en nadelen van nieuwe media voor de klas, zit er vaak niet in. Terwijl dat juist in deze tijd nodig is. Als de docent het niet doet, doen wij het wel. En daarom bestaat vanaf vandaag MediaMania.

MediaMania is de nieuwe blogreeks op scholieren.com die jou alles vertelt over de media van vandaag. Van openbare wifi-netwerken tot fake news en van online leertools tot de grootste snapchatblunders van docenten.

Dickpics van docent

Scholieren zijn onwijs snel als het gaat om de nieuwste foefjes op het gebied van social media, internet en computergebruik. Veel sneller dan de docenten. 

Twee jaar terug ging het nog gruwelijk fout bij een docent uit het Limburgse Sint Ursula. Tijdens een lekker potje sexting met zijn partner verstuurde de leraar een foto van, ja je raadt het al, zijn blote pielemuis. In alle opwinding verstuurde hij deze foto niet naar zijn partner, maar via de groepsapp naar hele klas. Beetje lullig voor hem natuurlijk, maar ook als scholier zit je niet op de lulpik van je docent te wachten. 

Wat is het probleem?

Leerlingen zijn gewoon erg handig. Zo lukt het ze om Magister te hacken en verschijnen er regelmatig video’s van boze docenten online die volledig viral gaan zonder dat ze het zelf doorhebben. Of in ieder geval te laat. Beetje zielig wel. Via WhatsApp wordt al het huiswerk doorgestuurd en met behulp van smartwatches worden toetsen foutloos gemaakt zonder een letter te leren.

Nu kunnen we doen alsof de scholier geniaal is en de docent de onhandige digibeet, maar ook scholieren zijn niet van alles op de hoogte als het gaat om mediagebruik. Het gaat natuurlijk niet alleen over Instagram, Facebook of Snapchat. Wat voor invloed heeft Google op de informatie die wij binnenkrijgen en hoe manipuleert Facebook wat wij wel en niet leuk vinden? Waarom worden zo veel scholieren kapot gemaakt op Sayat.me en hoe veel Instavolgers zijn nou echte vrienden? Ook dit soort vragen zijn relevant. Maar het probleem is dat een docent daar geen les over kan geven omdat hij of zij het zelf ook helemaal niet weet.

Hoe moet het dan wel?

Voordat alle docenten een bijspijkercursus media hebben gevolgd of er op scholen anderzijds kennis over nieuwe media wordt aangeboden, zijn we heel veel tijd en geld verder. 

Als de docenten niks vertellen over de gevaren maar vooral de mogelijkheden van dit medialandschap, doen wij het wel. Komende tijd zullen we voor jou de vetste artikelen schrijven waarmee jij meer inzicht krijgt in de tijd waarin we nu leven. Wil jij bijvoorbeeld weten hoe je fake news kan omzeilen zodat de info in je PWS wel klopt? Of ben je benieuwd naar waarom je zoveel neppe volgers op Instagram hebt? Dat alles en veel meer zoeken wij voor je uit. 

Gepubliceerd op 17 januari 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.