Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vijf studiekeuzetips van cabaretier Peter Pannekoek

Vijf studiekeuzetips van cabaretier Peter Pannekoek

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van cabaretier Peter Pannekoek.

Disclaimer: voor een cabaretier zijn dit verdomd serieuze adviezen. Maar dit is onmiddellijk het
eerste advies: wees niet altijd je baan.


1. Leer alleen zijn

Studeren is niet alleen lesstof inprenten, maar vooral jezelf leren kennen. En leer onafhankelijk worden. Hou niet vast aan relaties, vrienden van vroeger. Die bepalen niet wie je bent. Dat doe je zelf.

2. Je kunt nooit te laat komen, alleen te vroeg

Deze wijze raad kreeg ik ooit van Raoul Heertje en bleek één van de beste adviezen te zijn die ik ooit heb gekregen. Kies niet altijd de snelste weg. Laat jezelf pas zien als je ergens klaar voor bent. Durf in de luwte te werken. Ook al schieten mensen je links en recht voorbij. Een eerste indruk krijg je maar één keer.

3. Maar kies niet de veilige weg

Loont op lange termijn nooit. Geluk zit blijkbaar in risico nemen.

4. Wees aanhoudend

Inzet wordt altijd beloond. Blijf solliciteren, blijf brieven sturen, stalk. Er zijn, heel simplistisch gezegd, drie ingrediënten voor succes: talent, motivatie en geluk. En je hebt twee van de drie nodig om het te maken. Geluk kun je moeilijk afdwingen en talent heb je vaak ook niet helemaal in de hand. Motivatie wel. Dus werk. Hard.

5. De adviezen die je ontvangt gaan vaak meer over die mensen zelf, dan over jou

Mensen zijn bezig met zichzelf. En proberen hun weg jouw weg te laten worden. Dus luister vooral niet naar mij, luister naar jezelf. Fuck mij. Niet letterlijk. Want daar zijn jullie te jong voor.

Hoewel veel cabaretiers de kleinkunstacademie doen, heeft Peter dat niet gedaan. Daar leer je namelijk ook zang en dans, waar hij simpelweg niets mee op had. 

Gepubliceerd op 1 maart 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.