Waarom zitten mensen op Twitter?

Waarom zitten mensen op Twitter?

Twitter was best handig, ooit. Al je klasgenoten lieten geen tweet aan zich voorbijgaan, dus als je het huiswerk van een bepaald vak nodig had, slingerde je deze mededeling gewoon de wereld in. Als je vervolgens een klasgenoot zag tweeten die niet reageerde op jouw bericht, wist je gelijk wie voortaan nooit meer jouw huiswerk zou krijgen. Verder werd er vrolijk met cijfers gestrooid,  werden meningen over het nieuwe rooster gedeeld, of tweette je simpelweg dat je ging douchen. 

In de afgelopen jaren is er veel veranderd op Twitter, en daarbij is onze generatie de interesse verloren. Het is alsof Donald Trump en je ouders de enigen zijn die het nog leuk vinden. Daarnaast hebben platforms zoals Instagram en Snapchat de boel overgenomen. Moeten we Twitter nu officieel dood verklaren, of valt er toch nog iets te halen in het verlaten pand?

Sociaal doen zonder vrienden

Eén van de dingen die een sociaal medium interessant maken is simpelweg het feit dat je vrienden er op zitten. Instagram zou slechts een goedkope bewerkingsapp zijn zonder vrienden om je foto’s mee te delen, en een Facebookevenement zonder deelnemers wordt waarschijnlijk een saaie bedoeling.

Volgens Aisha Scheuer gaat het daar alleen helemaal niet om op Twitter. “Facebook is voor vrienden die onbekenden zijn geworden. Twitter is voor onbekenden die vrienden zijn geworden”, schrijft ze in de inleiding van haar boek. Samen met Nick Muller schreef ze Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten, de allereerste twitterbloemlezing ooit. In het boekje staan de beste tweets van Aisha’s gelijknamige pagina, en die zijn inderdaad echt wel leuk.

Vereeuwigde tweets

Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten (DIWMOTZ) begon eigenlijk als een soort grap. Aisha maakte de pagina om mensen op Facebook te laten zien hoe leuk haar medetwitteraars waren, maar al snel werd de pagina zo groot dat ze haar geld er mee kon verdienen. Inmiddels heeft ze een website, meerdere werknemers, en nu dus ook een boek. Door dit boekje hopen de schrijvers de tweets te kunnen vereeuwigen, in plaats van ze te laten verdwijnen in het enorme zwarte gat dat het internet soms kan zijn.

Positiviteit

DIWMOTZ laat zien dat Twitter anno 2017 meer is dan de roeptoeter van de eerder genoemde Amerikaanse president. Bij het lezen van het boek valt op dat bijna alle tweets juist heel onschuldig, herkenbaar en positief zijn. Juist doordat de gebruikers niet veel van hun volgers kennen, schamen ze zich soms helemaal nergens meer voor. En dat levert dan weer tweets op die je hardop laten lachen in de trein. 

De dolgelukkige twitteraars die elkaar bij de boekrelease voor het eerst ontmoeten maken het plaatje compleet: als je houdt van taal en dingen delen met de wereld, kan Twitter echt heel leuk zijn.

Dus moeten we nu meteen weer massaal aan Twitter? Dat niet per se. Niet iedereen heeft natuurlijk zin om er tijd en moeite in te steken, maar gelukkig kun je via DIWMOTZ op Facebook gewoon lachen om de tweets van anderen, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Het is in ieder geval nog niet nodig om het platform dood te verklaren, want daarvoor hebben nog te veel mensen er plezier aan.

We mogen drie exemplaren van DIWMOTZ weggeven. Wat je moet doen is heel simpel. Geef hier onder binnen 140 tekens aan waarom jij dit boek wilt hebben. Go!

Gepubliceerd op 31 oktober 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.