Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

''Wij doen hetzelfde als de mannen''

''Wij doen hetzelfde als de mannen''

Vrouwenvoetbal zit in de lift. Waar we eerst nog de prijzen met de mannen haalden, zijn het nu de vrouwen die het doen. Het Europees Kampioenschap in eigen land deze zomer was het toppunt, tot nu toe. Tijd dus ook dat we bij Scholieren.com hier wat mee doen en daarom spreek ik met Lois Niënhuis: zestien jaar en doelvrouw bij FC Twente. 

"Eigenlijk heb ik mij nooit een buitenbeentje gevoeld", vertelt Lois als we het hebben over de amateurvereniging in Lichtenvoorde waar ze speelde. De Achterhoekse heeft in die tijd veel in gemengde teams gevoetbald, maar vond dat niet erg. "De tegenstand was bij de jongens veel groter, dat maakte het juist leuk. Ze namen me ook altijd goed op in het team, waardoor ik er echt bij hoorde."

Naar Twente

Lois is doelvrouw. "Volgens mij de eerste training ben ik al in het doel gaan staan, geen idee waarom." Ze is altijd in het doel gebleven en dat pakte goed uit. "Ik kwam terecht in regiogroepen van de KNVB waar ik kon trainen. Van daaruit ben ik via open dagen in de opleiding van FC Twente terecht gekomen." Tegenwoordig is Lois, ondanks haar zestienjarige leeftijd, onderdeel van het eerste. FC Twente Vrouwen heeft namelijk geen jeugdopleiding meer. "Financieel is het hier de afgelopen jaren heel erg slecht gegaan waardoor er echt bezuinigd moest worden. Dit is onder andere gebeurd bij de jeugdopleiding van de vrouwen. Veel van de meiden met wie ik toen speelde zijn naar de opleiding van PEC Zwolle gegaan maar vanuit Lichtenvoorde (Achterhoek) was dat voor mij geen optie."

Gelukkig vindt Lois het niet erg dat ze nu traint met veel volwassen vrouwen; ze is zelfs de jongste van de groep. "Het niveau ligt gewoon heel hoog, we hebben zelfs een aantal EK-winnaars in de selectie, zoals Kika van Es, Renate Jansen en Sherida Spitse. Ook hier ben ik goed in de groep ontvangen. Het gaat echt over de sport en dan maakt leeftijd weinig uit. Een groot voordeel is wel dat de meeste speelsters al flink ervaring hebben en daarmee anderen kunnen helpen." 

Aandacht

Na het Oranje-succes van afgelopen zomer kreeg het vrouwenvoetbal veel media-aandacht, zowel positief als negatief. Dat laatste ging dan ook over het niveau, of het gebrek daar aan. "Natuurlijk wordt er soms een foutje gemaakt, en bij een keeper valt dat heel erg op. Toch denk ik wel dat het niveau steeds verder stijgt; het is daardoor leuk om naar te kijken. Helaas is dat nu nog bijna niet mogelijk. Alleen de wedstrijden van Oranje worden uitgezonden, maar voor de rest is er nauwelijks iets op tv. Dat vind ik erg jammer."

Mede door het gebrek aan aandacht blijft ook de financiële kant achterlopen op het mannenvoetbal. Landenteams staken vanwege ongelijke vergoedingen en eisen meer geld. Lois vindt ook dat de vrouwen net zoveel moeten verdienen als de mannen. "Wij moeten er net zoveel voor doen en trainen ook keihard. Daarom hoop ik dat het geld gelijk wordt aan dat bij de mannen. Om dat voor elkaar te krijgen vind ik niet dat mannen per se geld moeten inleveren want ook zij moeten er veel voor doen.''

Gepubliceerd op 3 november 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.