Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Praat normaal met me

Praat normaal met me

‘’Jezus, wat heb ik lekker gegeten’’, ‘’oh mijn God, wat ben ik blij’’, zomaar wat zinnetjes die je anno 2017 voorbij hoort komen. Vind je dit hele normale woorden en uitdrukkingen? Ik niet. Het gaat namelijk zo enorm vaak over Jezus of God in ons taalgebruik, terwijl het helemaal niet bewust is. Het lijkt haast wel de kerk, zoveel als we dit doen.

Ik had misschien een anekdote kunnen vertellen, met een treffend voorbeeld over dit fenomeen, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Hoogstwaarschijnlijk kan je die zelf wel invullen. Maar wordt er nu echt een god bedoeld, of is het vooral het papegaaien van uitdrukkingen die je overal hoort? En waarom dan eigenlijk?

Volgens mij hebben de meeste mensen niet eens door hoe ze soms praten en wat dat doet met anderen. Dit klinkt misschien als een riedeltje uit de jaren ’30 waarin grijze dominees pleiten voor beschaving en fatsoen, maar volgens mij is dit punt nog steeds actueel. Ik erger mij werkelijk waar kapot als ik al het kansloze gevloek hoor.

Doe het dan voor anderen

Over het waarom van mijn ergernissen zou ik een heel verhaal kunnen houden, wat ik ook meen, over dat Gods naam eerbied verdient. Maar ik ben, hoe jammer ik dat ook vind, ervan bewust dat het zo’n argument niet aanslaat bij post-christelijk Nederland.

Wat wel relevant is, ook voor niet-christenen, is dat een niet te onderschatten groep Nederlanders het buitengewoon storend vindt als je constant staat te vloeken. Dat bleek bijvoorbeeld na een tv-voorstelling van Youp van ’t Hek. Een hele pagina in het AD stond vol met reacties over het gevloek van de cabaretier. Het maakte wat los, ook bij niet-kerkelijken. Dit is, voor mij in ieder geval, niet alleen op tv zo, maar ook in het dagelijks leven. Ook daar is het irritant aanwezig en valt het me zo vaak op hoe we wel niet praten.

Afleidend

Ik snap best dat je soms wat dingen zegt waar je spijt van krijgt als je boos bent, maar het is niet alleen in het heetst van de strijd dat het gebeurt. Ook in discussies bijvoorbeeld: "doe toch GVD normaal." Het idiote is dat het je punt eigenlijk helemaal niet sterker maakt. Mij leidt het zelfs af van wat je daadwerkelijk bedoelt; als je het over inhoud wil hebben, zorg dan dat de manier waarop je dat doet acceptabel is. Of is datgene wat je wil zeggen niet sterk genoeg zonder krachttermen?

Overweeg het

Ik kan je niet verbieden iets te zeggen, gelukkig maar. Iedereen is immers verantwoordelijk voor wat hij/zij zelf doet. Wat ik hoop is dat je deze kant van het verhaal meeneemt en er misschien iets aan kan doen. Het zou mij, en christelijk Nederland, enorm plezieren als God alleen genoemd wordt, waar en wanneer het ook je bedoeling is. En vooruit, God ook. Hoewel dat je waarschijnlijk vrij weinig boeit. Maar als je het toch zo graag over Jezus wil hebben, voel je welkom in de kerk. Misschien dat je dan pas echt kan begrijpen waarom je mensen pijn doet als je weer eens luidkeels Zijn Naam roept bij het stoten van je teen.

 

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?