Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo poep je het beste!

Zo poep je het beste!

Poepen. Het is geen smakelijk onderwerp, maar het is wel erg interessant. Ik poep, jij poept, je moeder poept: iedereen poept! Of je nou drie keer per dag een grote boodschap moet doen of om de drie dagen, als de drol van goede kwaliteit is, is er niets aan de hand. Maar hoe poep je eigenlijk het beste? Dat heb ik voor jou uitgezocht.

1. Check wat je uitpoept

De beste poep is zacht en soepel. Het verlaat het lichaam gemakkelijk zonder te plakken. In de Bristol-Stoelgangschaal kan je controleren welke van de zeven vormen jij uitpoept.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij type 3 of 4 zit je goed, omdat je dan een gezonde spijsvertering hebt waarbij de poep op het eind een optimaal watergehalte heeft. Types 1 en 2 wijzen op verstopping en type 5 tot en met 7 wijzen op diarree.

2. Zit in de juiste poephouding

Waarschijnlijk poep je op een modern zittoilet binnenshuis. Op dit toilet zit je lichaam in een hoek van 90 graden (van je bovenlichaam tot je benen). Deze poephouding is eigenlijk onnatuurlijk voor mensen, omdat het menselijk lichaam sinds de oudheid gewend is om gehurkt te poepen (in veel Aziatische landen doet men dit nog steeds). In een gehurkte houding van 35 graden poep je optimaal. De sluitspieren houden je poep binnen, maar in deze houding ontspannen ze (meer uitleg vind je hier). De oplossing hier is vrij simpel: een krukje! Tijdens je toiletbezoek plaats je jouw voeten op het krukje en buig je voorover. Voíla, je zit in de juiste poephouding!

3. Poeptruc: de schommel-hurkzit

Zit je in de juiste poephouding op het toilet, maar blijf je daar nog wel even omdat je last hebt van verstopping? Wetenschapper Giulia Enders heeft een trucje: de schommel-hurkzit. Stap 1: neem plaats op het toilet. Stap 2: Buig je bovenlichaam naar voren tot je romp je bovenbenen aanraakt. Stap 3: Ga dan weer rechtop zitten. Stap 4: Herhaal stap 2 en 3 een aantal keer. Het zou dan moeten lukken, maar neem gerust de tijd om uit te vinden of dit trucje bij jou werkt.

4. Eet vezels en drink water

Als je nog steeds last hebt van verstopping, is meer vezels eten wellicht de oplossing. Eet bijvoorbeeld aardappelen, zilvervliesrijst of fruit. Vezels houden het vocht vast in de darm. Zo krijg je meer en zachtere poep en wordt de werking van de darmen gestimuleerd.

Drink daarnaast een glas water voordat je gaat poepen en zorg ervoor dat je dagelijks 1,5 tot 2,5 liter water binnen krijgt. De onoplosbare vezels nemen namelijk water op waardoor er soepele poep ontstaat.

5. Eet yoghurt

Yoghurt is makkelijk te verteren, wat voordeliger is voor de darmflora en de darm. Yoghurt bevordert de vertering van lactose of melksuiker bij personen met melkintolerantie. Daarnaast gaat het voedsel sneller uit de maag en de darmen dankzij de yoghurt. Als laatste ondersteunt de yoghurt het werk van de bacteriën in de darmen, die het voedsel verteren. Voor gezondere darmen en een betere ontlasting is yoghurt dus zeker aan te raden!

6. Beweeg

Bewegen is goed voor je. Volgens de beweegrichtlijnen moeten we elke dag minstens een uur matig intensief bewegen (dit mag ook gespreid over de dag). Onder matig intensieve bewegingen wordt wandelen, fietsen, trampoline springen en paardrijden verstaan. Terwijl je beweegt masseer je indirect je darmen om de ontlasting richting je anus te manoeuvreren. Als je direct na het eten beweegt, heb je kans de drang om te poepen aan te wakkeren.

7. Luister naar de poep aandrang

Als je de aandrang voelt om de poepen: ga zo snel mogelijk naar de wc. Wanneer je te vaak deze aandrang negeert, verdwijnt dit signaal uit je lichaam. Dan gaat de poep je dikke darm in. Doordat de ontlasting zich ophoopt en dikker wordt in de dikke darm, ontstaat er harde ontlasting. De harde ontlasting kan pijn doen tijdens het poepen. Luister dus goed naar je lichaam!

Succes met poepen!

Disclaimer: Ik ben geen arts. Als deze tips niet werken en je nog steeds poepklachten hebt, dan raad ik je aan om een afspraak te maken met de huisarts.

 

Gepubliceerd op 30 januari 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.