Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De nieuwe Mark Rutte: Lars Verploegen (18)

De nieuwe Mark Rutte: Lars Verploegen (18)

Al op 18-jarige leeftijd is Lars Verploegen elke maandag-en donderdagavond actief binnen de VVD-fractie in Wijchen. Ook staat hij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en wil hij andere jongeren bij de politiek betrekken. Om dat laatste te verwezenlijken werkte hij samen met Nick Derks (VVD) aan het aangenomen initiatiefvoorstel om een jongerenraad op te richten.

Deze jongerenraad bestaat uit scholieren van 3 vmbo, 4 havo en 4 en 5 vwo van het Maaswaal College in Wijchen. Deze deelnemers vormen fracties en leveren zelf raadsvoorstellen in. Voor het project dat met de meerderheid door de Jongerenraad wordt aangenomen, zal € 2.500.- worden uitgetrokken. Ik sprak Lars over dit plan en zijn verdere politieke ambities.

Vmbo'ers zijn vaak ondervertegenwoordigd bij extra activiteiten. Hoe wil je deze doelgroep bij dit plan betrekken?

Daar ben ik het wel mee eens. Heel vaak hebben vmbo'ers toch zoiets van: vmbo en politiek, dat is iets wat niet helemaal klopt. Daarom stond er al meteen in het initiatiefvoorstel: we willen alle scholieren erbij betrekken, want iedereen kan, ongeacht niveau, een positieve invloed op politiek hebben. Iedereen denkt iets, iedereen vindt iets, dus waarom zou je daar niet mee bezig kunnen zijn? We behandelen hen als ieder ander. 

Ben je tevreden in het huidige politieke klimaat? Zou je iets anders willen zien in bijvoorbeeld het onderwijs?

Onderwijs is een van de aspecten die ik heel interessant vind. Uiteindelijk draait het erom dat we Nederland voor onze kinderen beter achterlaten en het onderwijs is daarin belangrijk. Ik denk dat er al veel aan de innovatie van onderwijs wordt gedaan, maar ik denk dat het nooit verkeerd is daar meer aan te doen.

Heb je een concreet voorbeeld van wat je anders zou willen zien in het onderwijs?

Je merkt nu dat mensen zoiets hebben van vmbo, dat is eigenlijk drie keer niks. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, vmbo'ers zijn wel de mensen die jouw huis bouwen, de mensen die ervoor zorgen dat je alles kan doen wat je wilt. Vmbo is gewoon helemaal prima. Ik zou heel graag willen zien dat onderwijs meer gericht is op wat je nodig hebt in de toekomst.

Ik denk dat veel dingen uit ons lesprogramma gemaakt zijn om te leren, waar je verder niet veel aan hebt. Eerlijk gezegd kan ik weinig opnoemen waar ik later echt iets aan zal hebben.

Als je een week minister-president was, welke wetsvoorstellen zou je dan indienen?

Ik zou jongeren meer betrekken bij de politiek. Misschien zou ik de gerechtigde stemleeftijd naar zestien verlagen, daar wordt al veel over gediscussieerd en dat vind ik wel een interessant punt. Ik zou al op mijn zestiende willen stemmen, maar nu snap ik dat er ook mensen zijn die op hun zestiende nog niet bezig zijn met politiek.

Klimaat vind ik ook een heel belangrijk punt. Mensen zeggen dan tegen mij: 'Waarom zit je bij de VVD? Die doen hebben niks met het klimaat.' Ik denk echter dat dat een vooroordeel is. We doen wel degelijk wat met het klimaat, want hier in Wijchen zijn we bijvoorbeeld bezig met de woonplaats wat zuiniger te maken met zonnepanelen. Ik vind dat we meer met het klimaat kunnen én moeten doen. We doen heel makkelijk over het klimaat, maar niemand heeft er zin in als het hier op aarde veertig graden is. Het is natuurlijk iets heel abstracts, je merkt niet echt dat klimaatverandering aan de gang is, het is nauwelijks merkbaar in Nederland. Het is wel een doel voor mij om het probleem duidelijker te maken.

Je wilt rechten studeren, is dat jouw opstapje naar de politiek? 

Eerst wilde ik informatica studeren, vandaar dat ik ook een Natuur en Techniek-profiel heb gekozen. Toen kwam school met Model European Parliament (MEP). Na de eerste MEP-ronde vond ik politiek wel interessant ik en dacht ik: dit kan ik ook wel een beetje, praten tegen een groep. Toen ben ik gaan kijken welke studies daarbij passen. Rechten lijkt best wel op politiek: het is een beetje pleiten, het is mensen overtuigen. Ik zou het heel vet vinden om in de Tweede Kamer te zitten.

Gepubliceerd op 25 januari 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.