Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Vergeet Pokémon GO. Speel Bruggersbingo!

Vergeet Pokémon GO. Speel Bruggersbingo!
De bingokaart is onderaan deze pagina te downloaden.

Satoru Iwata, ooit van gehoord? Vast niet, de meesten zullen je hooguit 'gezondheid' toewensen bij het horen van die naam. Meneer Iwata is een van de bedenkers van het immens populaire Pokémon GO. Maar laten we even eerlijk zijn: dat spelletje is zóóó 2016. Tijd voor iets nieuws. Neem een bingokaart en een handjevol bruggers en ondergetekende bedenkt een fantastisch nieuw spel: Bruggersbingo.

Als laatstejaars voel ik mij vrij om als een soort mopperend Muppetmannetje kritiek te uiten op alles wat met school te maken heeft. Ik ben de oudste, de slimste en het meest ervaren. Uiteraard heb ik dat gevoel niet altijd gehad. Met mijn 1 meter 96 is het misschien lastig voor te stellen, maar ook ik ben brugpieper geweest. Ik was de jongste, de domste en moest nog alles ontdekken op de middelbare school.

Bruggers plagen is zeg maar echt mijn ding

''Meneer, weet u waar ik les heb?'', hoor ik een kinderlijk stemmetje zeggen, terwijl er op mijn rug wordt getikt. Ik kijk om, maar zie niemand. Leuk, zo'n grappenmaker en ik loop door. Een aantal stappen later voel ik weer tikken op mijn rug en wat sneller dan daarnet draai ik me om. Weer niemand. Plots zie ik in de beglazing van de deur dat er een jong, heel klein meisje met een rood mutsje achter me staat. Het ultieme voorbeeld van iemand over het hoofd zien. Tja, ze zijn natuurlijk niet allemaal zo groot als ik. ''Meneer, weet u waar ik les heb?'', vraagt ze nog eens, nu iets nerveuzer. Het is niet de eerste keer dat ze me aanzien voor leraar, dat ben ik gewend. De wangen van het meisje krijgen steeds meer de kleur van het mutsje op haar hoofd. ''Ach, meisje, al die moeite voor niks'', zeg ik uiteindelijk, ''ik zag net dat de kleuterklas een dagje vrij heeft vandaag.''

Wat ben ik een eikel. Als ik zes jaar geleden het lef had gehad om een laatstejaars te vragen naar mijn klaslokaal, dan had ik waarschijnlijk een potje gejankt als ik zo'n kutopmerking terugkreeg. Ik weet niet of de desbetreffende brugger mijn blogs leest, maar bij deze: sorry, Roodkapje. De verleiding is alleen zó groot om te lachen om die onnozele bruggers. 

Bingo + Pokémon = Bruggersbingo

Satoru Iwata is de geestelijk vader van Pokémon GO, het spel dat menig scholier op zijn smartphone heeft of had staan. 'Had staan' omdat de glans er inmiddels een beetje van af is. Daarom leek het mij de hoogste tijd voor iets nieuws. De beste man Iwata heeft mij geïnspireerd, want hoe moeilijk is het om een spel te ontwikkelen waarbij het de bedoeling is om bepaalde figuurtjes te zoeken?

Niet moeilijk, kan ik je vertellen. Ik blaas het ouderwetse bingospel nieuw leven in door het te mixen met Pokémon GO. Hieruit ontstaat: Bruggersbingo. Download onderstaande bingokaart, print 'm uit, pak een pen en loop tijdens je pauze of tussenuur een rondje door de school. De bedoeling is om zoveel mogelijk bruggers tegen te komen. Kom je er eentje tegen met een veel te grote rugzak, streep dan dat hokje door. Zo simpel is het. Speel tegen je klasgenoten en de eerste met een volle rij of volle kaart, wint. De winnaar krijgt alle boterhammen van zijn medespelers. Of niet. De spelregels mag je namelijk zelf bedenken.

Oh ja, bruggers: jullie kunnen gewoon meedoen. Lach om jezelf, heb zelfspot. Download de Bruggersbingo-bingokaart en ga op zoek naar je lotgenoten. Gegarandeerd speelplezier!

Nederlands

Onze Taal vroeg dit aan leraren: 'Wat zou volgens jou meer aandacht moeten krijgen binnen het vak Nederlands?' Maar wat vind jij?
 • Literatuur
 • Eigen verhalen kunnen schrijven!
 • Uitdrukkingen/spreekwoorden
 • Het nieuws

 • Goede uitspraak
 • Leren denken over bepaalde problemen/dingen
 • Werkwoordspelling
 • Spelling
 • Grammatica
 • Woordenschat
 • Het lezen en begrijpen van teksten
 • Het schrijven van zakelijke teksten
 • Het schrijven van fictie
 • Mondeling taalgebruik
 • Creatief taalgebruik
 • Taalwetenschap
 • Digitale geletterdheid en mediawijsheid
 • Om je eigen optie toe te voegen heb je een profiel nodig. Klik hier om een profiel te maken.