Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Weg met instagram?

Weg met instagram?

We lijken steeds meer te delen en steeds meer waarde te hechten aan het gebruiken van Instagram. Sterre en Eva besloten niet mee te gaan met deze ontwikkeling en verwijderden hun Instagram.

Liever instagram zonder cijfertjes

Sterre Slikkerveer (16) won met haar korte film 'Like me' in de Kunstbende finale 2017 in de categorie Film. In deze film laat zij vijf vriendinnen praten over social media en hoe dit hun leven beïnvloedt.

Sterre heeft zelf al tijden geen Instagram meer omdat het haar erg onzeker maakte en juist daarom vond ze het een interessant onderwerp om haar film over te maken: ''Ik heb mijn instagram al vrij vroeg verwijderd, ik zat toen denk ik in de tweede klas. Ik merkte gewoon dat ik me veel te veel bezighield met de cijfertjes en niet met de foto's zelf. Natuurlijk heb ik wel eens de behoefte gehad om het weer opnieuw te nemen en foto's te delen, maar ik weet gewoon dat ik er op de lange termijn toch alleen maar ongelukkig van word. Het lijkt wel alsof het voornamelijk om de cijfers gaat en niet meer om de foto's.''

Anoniem liken

In de film van Sterre is de verbazing van haar vriendinnen goed te zien wanneer ze vertelt dat ze geen Instagram heeft. Zelf zegt ze hierover: ''De reacties die ik heb gekregen zijn vrijwel alleen maar positief. Mensen zijn in het begin erg verbaasd, maar iedereen begrijpt het heel goed. Ik denk dat iedereen er wel eens over na heeft gedacht, maar dat niemand dit echt doet. Ik nam wel die stap en daar heb ik echt geen spijt van."

"Ik zou het veel leuker vinden als Instagram de volgers, likes en alle andere cijfertjes gewoon geheim zou houden. Dat je alleen maar zelf kunt zien wie jou volgen en wie je foto's liken, dan zou het veel leuker zijn. Helaas zal dit waarschijnlijk niet gebeuren, dus blijf ik ver van Instagram vandaan.''

Niet voor altijd zonder insta

Maar niet iedereen verwijdert zijn instagram voor altijd. Eva Dekker verwijderde haar instagram voor een aantal maanden maar heeft het nu weer opnieuw aangemaakt: ''Ik hou me nu veel minder bezig met de likes. Die pauze had ik gewoon echt even nodig om te beseffen dat het gaat om de foto's en niet om de cijfers die daarbij komen kijken. Het was echt even een opluchting, ik had het denk ik gewoon nodig. Op een gegeven moment vond ik het wel weer leuk om foto's te plaatsen, gewoon voor mezelf, die gedachte wil ik nu vasthouden.''