Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Leerlingen worden steeds brutaler'

'Leerlingen worden steeds brutaler'

"Jullie tieners zijn eigenlijk nog maar een stelletje kleuters", zegt een anonieme docente als ik haar spreek over het pesten van leraren. Goed, een beetje overdreven om alle leerlingen over één boeg te gooien. Toch zit er wel een kern van waarheid in. "Waarom vinden vijfdeklassers het nog steeds leuk om tot het uiterste te gaan? Is het soms een soort van kick?"

Eigenlijk was ik van plan om zelf het interview te leiden, maar zodra ik het onderwerp heb uitgelegd, vliegen de vragen me om de oren.

Knorgeluiden

Er gebeuren de gekste dingen tegenwoordig, vertelt ze. "Één keer is een leerling van me zelfs over de grond gaan kruipen. Hij maakte daarbij knorgeluiden." Als ik dat hoor, moet ik natuurlijk lachen. Ook al kan ik me voorstellen dat het voor een docent niet echt een pleziertje moet zijn. "Op dat moment was ik zwanger en erg emotioneel, al is het laf om te zeggen dat ik daardoor in tranen uitbarstte. Van een vierde klas verwacht je zoiets gewoon niet meer."

Krijtjes smijten

Een vierde klas? Ja, je hoort het goed. Maar het volgende verhaal is nog sterker. "Zelfs in de vijfde klas kunnen leerlingen zich nog niet behoorlijk gedragen. Op het bord hebben ze een slechte imitatie van een varken getekend en mijn naam erbij gezet. Toen ik het probeerde uit te vegen, kreeg ik krijtjes naar mijn hoofd gesmeten." Dat is inderdaad wel erg kinderachtig voor een vijfde klas. Mijn leeftijdgenoten zouden op zijn minst iets originelers kunnen verzinnen.

"Zelfs de kleine brugpiepers zijn vaak nog slimmer dan ouderejaars. Ze verzinnen tegenwoordig de raarste dingen om een leraar helemaal gek te maken. Dit jaar hebben een paar twaalfjarige jongens met stoelen door de klas gegooid. Wat moet je daar nu tegen doen?"

Grenzen

"Leerlingen vinden het leuk om de grenzen te verkennen. Ze smullen van het moment dat de leraar het opgeeft. Als hij of zij dan ook nog eens moet huilen, is de overwinning groot." Daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. Misschien is het een idee om leraren een assertiviteitscursus te laten volgen. Zo zullen ze een stuk steviger in hun schoenen staan en daarmee is het probleem vast wel opgelost.

Aanpassen

"Zelfs wanneer de leraren steviger in hun schoenen staan, zullen jullie de grenzen opzoeken," luidt het weerwoord. "Leerlingen worden nu eenmaal steeds brutaler. Ik denk dat de leerlingen zich moeten aanpassen." We gedragen ons inderdaad als kleuters. Knorgeluiden, tekeningen op het bord en smijten met stoelen; need I say more? Misschien moeten we ons inderdaad eens gaan aanpassen en gedragen.

Een goed voornemen om het nieuwe jaar mee in te gaan. Dan kunnen we ons nu nog even kinderachtig gedragen. Om het af te leren.

Het vervolg op dit artikel is Renske's interview met een leerling bij haar op school die gekleineerd werd door een docent. Lees het artikel hier.

Gepubliceerd op 23 november 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Genoeg leraren die de boel wel in de hand kunnen houden, maar dan nog: leerlingen gedragen zich soms ook wel echt als peuters.

14 jaar geleden

M.

M.

Snap totaal niet wat het nut is van docenten pesten. Grapjes uithalen, ok. Maar krijtjes naar iemand gooien, vernederende tekeningen en knorgeluiden en smijten met stoelen; gaat te ver.

14 jaar geleden

A.

A.

Het is ook wel waar dat leerlingen steeds brutaler worden...

14 jaar geleden

M.

M.

ja wij op school hebben hoogstaande humor waar de docenten ook om mee lachen maaar ik erger me steeds meer aan die kleine 1e klassertjes, gek word je van de meeste
maar de voorbeelden hietr vind ik echt kansloos en diegene is gewoon een dikke sukkel

14 jaar geleden

D.

D.

Hah.

14 jaar geleden

M.

M.

fa*k ginius crazy guy

14 jaar geleden

K.

K.

nouw, ik vind soms ook wel dat het de docent zijn eigen schuld is... bij mij (en de anderen in mijn klas) is het gewoon zo:

Behandeld de docent jou met respect, dan behandelen wij hem / haar ook met respect.

14 jaar geleden

A.

A.

Vet Lachen xx

14 jaar geleden

M.

M.

Aan K. : Wat verstaan jullie dan onder respect? Het is wel een beetje scheef om te denken dat hij het eerst moet doen en dan jullie pas. Beide kanten moeten respect tonen, vanaf het eerste moment. Snap wel dat je geen zin hebt in een respectloze docent, maar je zou ook de eer aan jezelf kunnen houden?

14 jaar geleden

S.

S.

Kapot lachen dat filmpje ;D

14 jaar geleden

I.

I.

ah man ze zegge wel dat peuters en kleuters dit doen maar ik zie ze dat echt niet doen hoor.
ik denk dat eerder tieners dit doen.
kleuters durven dat niet eens.
slaat nergens op "peuter gedrag" pff
ik weet beter

14 jaar geleden

N.

N.

en dan als je zelf nog daar zit dan denk je da niet aan en ouwehoer je gewoon
wees nou is eerlijk zoveel mensne ouwehoere kapot veel dus ik weet niet.
ik snap dit probleem niet want je wilt niet weten hoe het er bij mij aan toe gaat hahaha

14 jaar geleden

L.

L.

Dit is idd zeer triest. Alhoewel, Ik denk wel dat de lerares hier ook fout zit. Denken? Weten! Mij gaat het echt niet lukken om met stoelen te smijten. BIj een poging wordt ik al tegen gehouden!

14 jaar geleden

?.

?.

waarom

14 jaar geleden

P.

P.

egt lache dat filmpje... maar de leerlingen zullen de lessen hievoor met deze docent ook wel verkloot hebben. anders stuur je toch niet zomaar iedereen er uit???

14 jaar geleden

E.

E.

Wij hadden eens een stagiare juf en die hebben de jongens in onze klas weggepest. Maarja. Niet dat ik dat zo erg vind. Wat was dat een PIEP juf.

14 jaar geleden

A.

A.

bij ons op school is een leraar jankend het lokaal uitgelopen nadat de klas haar aan het filmen was terwijl ze boos was. Dit is op youtube.com gezet, de docente heeft ontslag genomen en de leerling die het heeft gefilmd is van school af gestuurd!.. Echt heel laag!

14 jaar geleden

T.

T.

K. Behandeld de docent jou met respect, dan behandelen wij hem / haar ook met respect.

Inderdaad en wanneer bij de docent met respect behandelen verwachten wij ook dat respect terug.

Verder zijn bij de meeste van deze dingen dat de leraar zeker ook schuld heeft. Een leraar hoort een klas in de hand te houden. Zo heb ik een leraar die goed orde kan houden, maar eigenlijk nooit streng is. Je merkt het vanaf het begin dat je in deze les wel moet opletten (en kletsen mag af en toe/redelijk vaak best). Als je maar weet wat de grens is

14 jaar geleden

S.

S.

krijtjes gooien en al dat andere gedoe gaat natuurlijk te ver maar dat zegt dus ook gewoon dat je de leerlingen die dat flikken niet hard genoeg straft en jullie leraren praten alsof juliie zo goed zijn, maar als jullie zelf fout zitten dan willen jullie het ook nog niet toegeven ook en er wordt dan net zolang tegen je gepraat en gezeurd totdat alles in 1 keer is omgedraaid en het lijkt of je het zelf fout hebt, en zeg nou zelf wie gaat er nou niet een keer vervelend doen als je een uur lang in die saaie kleurloze klas lokaal moet zitten luisteren naar iemand die toch alleen maar saai aan het vertellen is, en de hersenen hebben wel wat prikkeling nodig om wat goed te kunnen nadenken zorg gewoon voor een beetje meer stimulatie in de klas en als er dan een keer iemand vervelend is stuur em er uit en geef hem of haar een bult strafwerk je moet gewoon laten zien dat er niet met je te spotten valt.

14 jaar geleden

A.

A.

Weet je wat het gewoon is met deze kleutertjes. De opvoeding. klaar punt uit. als je als ouder je kinderen niet op voed dat krijgt je dit soort gedrag. een grap kan nog, maar zover gaan dat een volwassen persoon in tranen uitbarst is gewoon cru en respectloos.

14 jaar geleden

D.

D.

het kan ook andersom: dat de leerlingen letterlijk zo bang zijn voor een leraar dat ze als ze bij het lokaal staan al bijna beginnen te huilen. Of dat je regelmatig klassikaal door de leraar wordt vernederd.
of dat de leraar gewoon voor de klas gaat staan en zegt: een onvoldoende? je eigen schuld. maar niet alle stof in het proefwerk is dan behandeld. of dat een leraar de 1e economie les binnenkomt met een groot lulverhaal. in de eerste geleerd om alles te vragen, dus vragen: wat is inflatie? dan een reactie krijgen als dit: weet je dat niet? weet je wel zeker dat je hier op school hoort? moet je niet naar bbl ofzoiets? en dat elke les, steeds weer.
dan vinden ze het raar dat er hier steeds minder leeringen n&g, n&t en e&m doen, want daar zitten alle kloterige leraren, die je vernederen klassikaal,terwijl je nog even je proefwerk inkijkt, tegen de hele klas zegt: ja, maar hv doet het veel beter. raar hé? met een technasium klas?

14 jaar geleden

D.

D.

jullie zijn amateurs.

14 jaar geleden

G.

G.

NEW KIDS!!!!!
MAASKANTJE.

14 jaar geleden

H.

H.

hoi schatjes

14 jaar geleden

L.

L.

leraren moeten niet zo zeuren, ze zijn vroeger ook wel vervelend geweest toen ze in de pubertijd zaten.

14 jaar geleden

R.

R.

hoi ik ben vet lekker

14 jaar geleden

Y.

Y.

als docenten worden getreiterd maken ze het dr zelf naar, motten ze maar orde kunnen houden

14 jaar geleden

J.

J.

slaat fakking nergens op

14 jaar geleden

P.

P.

lololololololololol atatatatatat@@@at@atat@@@2@2214586`197*!*^@&%!@^$#@43125432453264213oneoneonetwotwoone

14 jaar geleden

I.

I.

Whaha ga leven zoeken met zn allen

14 jaar geleden

C.

C.

Deze blog zegt eindelijk eens waar het op staat!
Ik heb zelfs in mijn klas gewoon kinderachtige lui... Dat verwacht je toch niet van 15, 16 jarigen?
Grapjes zijn nog wel leuk, maar als het de kant opgaat van pesten, vind ik het persoonlijk echt niet meer grappig. Je merkt dan ook wel dat er leerlingen zijn die 'voor de gein' of 'gewoon' meedoen, maar zoiets is niet 'gewoon'. Wees gewoon niet zo laf en ken je eigen grenzen!

14 jaar geleden

C.

C.

aan de schrijffouten te zien, zijn er hier wel enkele kleuters die beter wat zouden opletten in plaats van leraars te pesten !!

14 jaar geleden

N.

N.

Ik zit nu in de 3e. Maar het is ook gewoon mooi om een leraar te treiteren. En helemaal als ze boos worden, wat kan er gebeuren dat je 2 uur moet nakomen nou dat heb ik er echt wel voor over hoor! xd

14 jaar geleden

S.

S.

meestal ligt het aan de docent, sommige kunnen gewoon geen orde houden maar om nou alle leerlingen kinderachtig te noemen enz. is echt zielig! Er zijn meer leerlingen die normaal doen als zo dus.

14 jaar geleden

S.

S.

de docenten die dat zeggen, zijn gewoon vroeger zelf nog 10x zo erg geweest. En er word gezegd dat het niet ''origineel is'' maar al wil je echt iets origineels, dan heb je er nu om gevraagd. Zo word het alleen maar erger dus zo zie je maar weer, diegene die dat zei kan geen orde houden. En ze/hij noemt brugklasser slimmer omdat zij met stoelen gaan gooien en die andere gaan tekenen, sorry hoor maar wat heb je liever?

14 jaar geleden

N.

N.

idd, moet je dat bericht van soepkip lezen. Zij/hij heeft gewoon gelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14 jaar geleden

F.

F.

sommige docenten zijn echt voorschut van die voorschutte kleren en VEEL te streng ;)

14 jaar geleden

N.

N.

ik heb dezelfde kinderachtige kleuters bij mij in de klas. ze weten echt niet wanneer ze moeten stoppen.
op hun plaats zetten moet je die kinderen.
ik heb zelfs al met de leerkracht die "gepest" werd door die kinderen gesproken, en hem tips gegeven.
vernederen die nest, echtwaar.

14 jaar geleden

B.

B.

Leraren, maken het er zelf na anders doen wij 'leerlingen' dat niet.

14 jaar geleden

P.

P.

Dit is allemaal onderdeel van het plan van de jeugd. Ze doen zich voor als kleuters om het gedrag van kleuters te kunnen observeren en te bestuderen.
Hierdoor kan de wetenschap sprongen vooruitgaan. Het zijn voornamelijk de leraren die gewelddadig zijn. Er was een lerares die had 2 kinderen geslagen en 1 kind geschopt. Niet weggestuurd van school. Best raar, niet soms? En je raad het al, ze heeft problemen thuis, en zo gaan er veel mensen op een baantje als leraar af, om hun stress kwijt te kunnen op de lieve leerlingen. Dit is niet goed!
Natuurlijk zijn niet alle leraren zonderlingen, er zitten vast een hoop goede bij, maar de leraren die voornamelijk veel schreeuwen en gek worden zijn wel de zonderlingen. Hier moeten extreme maatregelen voor worden genomen. Steun de leerlingen met maar 22 ct. per week. Oh, sorry ik zit nog een beetje in mijn goede doelen fase.
In ieder geval, niet alle leerlingen zijn slecht. De volwassenen hebben vooroordelen. En doen hierbij ook aan generalisatie. Jullie stemmen dus alle leerlingen eropaf als 1 leerling iets fout doet. De meeste leraren zijn het probleem!

14 jaar geleden

K.

K.

je hebt gelijk Poep :D

14 jaar geleden

A.

A.

waarom dan deze foto gebruiken???
Die jongen is een keer op tv geweest en wordt daar nu overal mee achtervolgd

overigens ben ik het wel eens hiermee

14 jaar geleden

H.

H.

hoe kinderachtig !! Aaandacht tekort ofzo.. rare kids;.

14 jaar geleden

J.

J.

wat een ... zo'n leraar heb ik ook op school
ontplofte laatst toen ik mijn boeken was vergeten en hij had ze ook niet mee

14 jaar geleden

D.

D.

Er zijn genoeg toffe leraren, ik vind dat je je als student zelf in de hand moet houden en weten waar je grenzen liggen. Leraren proberen jou te helpen, 't werkt alleen maar in je nadeel wanneer je brutaal bent tegenover een leraar.

Leerlingen moeten eens volwassen woorden; Precies!

14 jaar geleden

M.

M.

Beetje gek doen is best leuk in de klas. Dat is gewoon iets ''schools''. Zolang je op school zit, blijf je een beetje kinderachtig tegenover docenten. Dat is nou eenmaal zo. Maar zorg er wel voor dat je de les erna weer gewoon kan doen (tegen die docent) &ook weer kan lachen met hem/haar.

14 jaar geleden

P.

P.

Ik weer. Jullie zeggen dat jongeren onvolwassen zijn.

Generaliseer niet zo!

Er zijn genoeg jongeren die ook heel normaal zijn en gewoon willen studeren!

Voor de overigen, het is gewoon de leeftijd! Denk eraan!

HVJ XX

14 jaar geleden

S.

S.

@poep: je naam stinkt een beetje. Uiteraard zijn jongeren onvolwassen, daar zijn ze jongere voor. Maar de meeste jongeren zijn de kwaaiste nie. Alleen als ik de verhalen lees van die docente.. het kan me dan bijna niet schelen of die docente niet goed is in d'r vak: dit gaat gewoon te ver. Zou het met groepsdruk en ophitserij te maken hebben?

14 jaar geleden

I.

I.

geef dan voorlichting over goed en slecht eten.
er si vask ook wel gezond eten op school

14 jaar geleden

N.

N.

vaak zijn de leraren kinderachtiger dan de leerlingen zelf, dat is tenminste op mijn school zo. Ze sturen je uit de klas om de meest nutteloze dingen.

14 jaar geleden

O.

O.

ja

14 jaar geleden

O.

O.

ja

14 jaar geleden

B.

B.

Ik vind niet dat leraren er veel aan kunnen doen, sommige leerlingen zijn inderdaad te brutaal. Ik zit inmiddels in 5 havo en in mijn klas doet bijna bij niemand moeilijk, als het stil moet zijn is het ook stil, en als we mogen praten, tuurlijk gebeurd dat dan ook, maar over het algemeen luisteren de mensen uit mijn klas nu erg goed, en er wordt redelijk goed gewerkt. Ik heb in 3 havo wel anders meegemaakt, toen zat ik nog op een andere school, daar ging een docent even weg, en toen had mijn klas heel veel tafels en stoelen voor de deur opgestapeld. Toen de docent de deur open deed vielen er stoelen naar buiten enzo, ik vond dat wel een erg laag niveau. Diezelfde docent hebben we ook wel huilend meegemaakt, het erge was dat het haar eerste jaar lesgeven was. Ze was nog maar 23 of zoiets. Voor docenten die dit soort dingen meemaken, echt heel veel sterkte en succes, ik wens het docenten niet toe, tenminste, sommige wel, maar daar lukt dat toch niet. Ik moet wel eerlijk zijn dat er ook wel docenten zijn die niet helemaal eerlijk zijn tegenover leerlingen. Over het algemeen vind ik dat de leerlingen inderdaad brutaal zijn, gewoon niet goed opgevoed, zowel niet door hun ouders als niet door de school, want een school heeft veel invloed op iemands leven.

14 jaar geleden

E.

E.

leerlingen van die leeftijd weten blijkbaar niet dat ze binnenkort aan hun examenjaar beginnen (of er al mee bezig zijn). bij ons op school zette Havo 5 zich ook niet volledig in.. zo kinderachtig als ze dan de les verstoren voor de leerlingen die wel serieus aan het werk willen.!! eigenlijk moet er tegen die ongemotiveerde leerlingen gezegt worden dat ze fijn zelf mogen uitzoeken hoe ze het examen willen halen.. maarja, dan haal je direct het schoolgemiddelde ook naar beneden.. ik zou graag horen wanneer iemand een goede oplossing heeft!
groetjes een leerling van het Ommelandercollege te Appingedam

14 jaar geleden

Z.

Z.

thx voor deze tips gaan wij ook lekker uithalen hahaha

14 jaar geleden

J.

J.

ik vind het wel grappig.

14 jaar geleden

K.

K.

ik moet heel nodig SCHIJTEN

14 jaar geleden

J.

J.

okee bedankt voor de info

14 jaar geleden

A.

A.

Ik heb bet idee dat leerlingen die naar de 5e en 6e klas gaan pas echt goed gaan snappen dat het noodzaak is om te leren en dus niet te lopen rotzooien tijdens lessen. In mijn jaar (V6) gaat iedereen redelijk chill met docenten om. Uiteindelijk heb je toch echt hun hulp nodig om te slagen, dus wederzijds respect is belangrijk. Naar wat ik zie en hoor is dit bij lagere klassen echt minder. Zal wel met de leeftijd te maken hebben.
En een beetje brutaalheid of een grap op zn tijd moet toch wel kunnen vind ik, maar er moeten wel grenzen zijn...

14 jaar geleden

J.

J.

geloof je het zelf, je ziet toch wel dat dit GEMAAKT is ...

14 jaar geleden

H.

H.

leraren moeten niet zo zeiken
als je de leerlingen niet aankan
had je maar nooit leraar moeten worden
klaar.

14 jaar geleden

H.

H.

dit is onzin het is gemaakt

14 jaar geleden

V.

V.

ik hoop dat je kapot hard op je smoel gaat

14 jaar geleden

I.

I.

Dit is absurd, niet te geloven dat kinderen of beter gezegd volwassenen zich zo gedragen ik zou zeggen GROW UP !!!

14 jaar geleden

N.

N.

super text meis, ben trots op je, luv joe

14 jaar geleden

V.

V.

wauw .
ik vind ook dat die leraar een beetje
schytchagerynig deed hoor.
x

14 jaar geleden

M.

M.

er was een jongen die liep op krukken, toen zei de leraar... nu je bek houden anders breek ik je andere been!

14 jaar geleden

H.

H.

HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA SMD lawl !
hahahahahahah you faqqot .. !
hahahahahahha
Okee ff serieus hahahahaha
het is ook wel waar dat leerlingen steeds brutaler worden...

14 jaar geleden

P.

P.

<html>Stiinksz !

14 jaar geleden

T.

T.

haahh heet zij toevallig renske lemmens

14 jaar geleden

A.

A.

Veel leraren behandelen je al als kleuters. Strenge controlle met huiswerk, geven je geen vrijheid in het leren en stellen strenge straffen op ,bijvoorbeeld. Daar gaan wij, onze klas, ons tegen verzetten en ons gedragen als kleuters. Mischien niet de oplossing. Maar naar ons wordt er sowieso slecht geluisterd bij ons op school.

14 jaar geleden

E.

E.

neej, géén spullen gooien naar docent,
althans geen stoelen en krijtjes enzo
wij gooien propjes &vliegtuigjes door de klas, best kinderachtig, maar het blijft leuk, ook voor een 3e klas.
En een watervaste stif bij het whiteboard leggen blijft grappig! :p

14 jaar geleden

P.

P.

Wij kijrgen altijd de opmerking als we weereens te veel praten ofzo:
JULLIE ZIJN EEN 3VWO KLAS.

ik ben die opmerkingen zat,
alsof iemand van 3vwo zich véél anders moet gedragen als iemand van 3havo?
xxxxxx

14 jaar geleden

C.

C.

de straffen zijn te hoog!

14 jaar geleden

R.

R.

Haha, ik zit dan in de 6e, maar we doen nog steeds behoorlijke iritante dingen... Dan gaan we wel niet over de vloer kruipen, maar we maken tijdens Duits hakenkruisen op onze rekenmachines met enkel formules (tsja, je moet toch laten zien dat je wat leert bij wiskunde)

14 jaar geleden

M.

M.

Denk dat wederzijds respect heel belangrijk is, mijn klas is opzich niet vervelend, maar als een leraar te ver gaat, heeft die ook echt geen leven meer. We hebben een lerares gehad die ons meerdere keren heeft uitgescholden (Jullie zijn allemaal kleine crimineeltjes, Jullie zijn dom, jullie kunnen het niet, ) maar ook leerlingen gewoon individueel uitschold. Een jongen had een drie voor een proefwerk en toen zei ze: jij moet helemaal opletten, want jij bent gewoon dom!

tsja... dan heb je het als docent toch aardig verpest... We hebben nog een paar keer met haar proberen te praten met onze mentor erbij, maar dat hielp niet. Ze wou om te beginnen niet toegeven dat ze ons uitgescholden had, of dat ook maar een deel van de schuld bij haar lag.

Het zijn dus niet alleen de leerlingen die kinderachtig zijn.

14 jaar geleden

H.

H.

nu ligt het zker weer allemaal aan ons, de leerlingen heh. nou, als een leraar oersaai gaat vertellen dat de eenheid van vermogen Watt is, tja, dan is het wel logisch dat je de les wat leuker probeert te maken door je leraar uit te dissen of flauwe grappen uithaalt. Als er niks interessants is, dan ga ik het tog inteeressant maken! conclusie: als je je verveelt lach je zelfs op volgens hun "kleuterachtige dingen". Ik zie trouwens geen kleuter dit doen hoor, dit is gwn puberaal gedrag, het hoort bij ons. accepteer ons zoals we zijn leraren!

14 jaar geleden

A.

A.

respect voor leraren, ze zijn er om je iets te leren waar je later nog wat aan hebt...

14 jaar geleden

P.

P.

Ik snap niet waarom docenten niet de regel hanteren: wanneer een leerling de les verstoord mag je het desbetreffende leerling wegsturen.

Veel docenten toepassen dit niet en krijgen dan de situaties die in het artikel vermeld zijn.

Maar aan de andere kant,
ben ik totaal eens met de schrijven, leerlingen( eigelijk alle kinderen ) worden steeds brutaler en moeten worden aangepakt!

14 jaar geleden

M.

M.

Inderdaad leerlingen kunnen het ook wel bont maken zoals bij de leraar economie van vorig jaar. Er werd van alles naar zijn hoofd gegooid van half opgegeten brood tot flesjes water en kapotte pennen. Zijn agenda werd gejat. Eten in zijn tas verkruimeld enz.
maar aan die docent zat ook een andere kant. Hij kon gewoon geen les geven. Wij leerlingen moesten hem de stof uitleggen. Hij stonk dus je hoefde hem niet in je buurt te hebben. Als je wat bij hem flikte dan ruimde hij het met blote handen en eindeloos geduld zelf op. En zeg nou zelf het is gewoon hartstikke smerig als hij dropjes op gaat ruimen die mensen naar hem gespuugd hebben.

Dit heeft het hele schooljaar geduurd. Maar het meest wonderbaarlijke er aan is dat hij nooit iemand er uit heeft gestuurd.
Verder zijn leerlingen meerdere malen naar de mentor en de rector gestapt. En er werd niks gedaan. in ieder geval niets wat hij gemerkt hebben.
Verder heb ik een godsdienst docent gehad die stoelen en tafels door het lokaal heen gooide. Niet de leerlingen.

Maar er zijn ook goede docenten. Een man aan het einde van het pensioen. Heeft er nooit iemand uit hoeven te sturen. Het was altijd super relaxt in zijn les. Dus je hoefde gewoon niet vervelend te zijn. Je snapte het vak en het was eigenlijk nog leuk ook.

Dus kunnen, kwaliteit en respect is dus wel degelijk heel belangrijk.

14 jaar geleden

J.

J.

Het is een combinatie van kinderachtige leerlingen, maar ook van docenten die gewoon geen orde kunnen houden. Bij ons op school zijn er ook leraren die gewoon weggepest worden, maar daartegenover zijn er ook leraren waar iedereen respect voor heeft. Die lessen zijn dan ook gewoon rustig en voor leraar en leerling een stuk prettiger.
Het komt allemaal doordat scholen tegenwoordig helemaal geen oog meer hebben voor de leerling zelf. We zijn winstgevende producten die goed moeten presteren en goed moeten luisteren naar wat de leraar ons door de strot wil duwen. Doen we dat niet, worden we gestraft zonder naar de oorzaak te kijken.
Het zou allemaal een stuk beter zijn als scholen de leerlingen naar buiten zouden sturen, excursies en praktijklessen over o.a. normen en waarden. Zolang niemand kijkt naar de individuele persoon in leraar of leerling, zal deze situatie alleen maar erger worden.

14 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het zinloos om een docent te pesten. De docent staat er immers om jou iets te leren. Ik zit nu zelf in 4 VWO, en zit nog steeds bij kinderen in de klas die zich gewoonweg kinderachtig gedragen. Ze vertonen gedrag dat niet meer past bij hun leeftijd. Ik krijg daardoor het gevoel dat het niet eens meer nut heeft naar de les te komen, omdat het grootste gedeelte van de les wordt besteed aan het terechstellen van de leerlingen. Ik geef toe dat ik zelf af en toe ook wel eens praat, maar toch blijf ik mijn respect behouden voor de leraar. Misschien een advies; leren je leraar te respecteren, en daardoor kunnen beseffen hoe het zou zijn als je in hun schoenen staat?

14 jaar geleden

J.

J.

Ik moet zelf zeggen dat ik vind dat leraren moeten big uppen. Als je een stel 'kleuters' niet aankan, mevrouw de nederlands lerares, zoek dan gewoon een andere baan. Als je gepest wordt door leerlingen, stuur ze eruit, waarschuw de mentor, bel hun ouders. Probleem opgelost. Als je daar de ballen niet voor hebt, dan moet je misschien een ander beroep zoeken.

14 jaar geleden

Y.

Y.

soms is 't id wel leuk om een leraar te peste, maar je moe wel wete wanneer't nie meer leuk iz. xxx

14 jaar geleden

Z.

Z.

Onze Duits leraar is echt een apart geval. Hij zegt: 'ik ga zweten als jullie niet opletten' en hij is zo onzeker als ik weet niet wat. Altijd bijna huilen. Best wel zielig. Als je hem als mentor hebt en je gaat met hem naar een andere leraar lijkt het net alsof die andere leraar tegen 2 kinderen praat.

14 jaar geleden

J.

J.

Ik wil niet veel zeggen... maar het is ook vooral dat de leraren steeds erger worden.
een klein miniscuul gezellig grapje kan al niet meer.
maar als je dat ene kleine grapje hebt uitgehaald, mogen die leraren je het rest van het jaar niet meer, en bij ieder klein misstapje begint die leraar gelijk tegen je aan te blaffen.
Ik zeg niet dat alle leraren zo zijn, ik heb ook hele leuke leraren die ook gezellig meedoen enzo, maar precies mijn mentor is degene die ik haat, en voor altijd zal haten.

14 jaar geleden

H.

H.

Als je een leraar hebt die simpelweg geen les kán geven, wat moet je dan in die tijd doen??

Vorig jaar, toen zat k in 2vwo, toen had ik een natuurkundeleraar die volgens mij zelf niet wist wat natuurkunde was. Meestal zat hij met een rekenmachine te spelen, tabelletjes te maken en verhalen te vertellen over zijn vakanties. Ja, dat gaat vervelen. En dan ga je toch lekker wat anders doen :]

14 jaar geleden

L.

L.

ik denk zelf dat kinderen proberen lol te hebben in de les en ik vind dat kinderen beter worden dan vroeger omdat vroeger kinderen te braaf waren en de Docenten dachten dat ze de macht hadden. nu doen kinderen wat ze willen. en als ze gewoon goeie cijfers halen vind ik het goed.

14 jaar geleden

J.

J.

wij hebben onze wiskunde docent weggepest in de eerste ging ze huilend de klas uit in de tweede hadden we haar niet toen hadde we zo een streng gasje maar in de derde nu dus haden we haar weer naar 1maand heeft ze het opgegeven en ontslag genomen XD

14 jaar geleden

G.

G.

Stoer man, dan stel je wel echt iets voor als je dat hebt gedaan!

14 jaar geleden

I.

I.

Geoffrey heeft gelijk,
Iedereen doet wel stoer tegen de leraren enzo, maar ga zelf maar eens voor zo'n rotklas staan, dat lijkt mij nou niet echt leuk.

14 jaar geleden

A.

A.

ik heb mijn hele leven in portugal gewoond. Jullie nederlandse leraren zijn stelletje AANSTELLERS. de nederlandse kinderen maken allen grapje in de les, lachen , spotten met kanker... als ze ruzie hebben met 2 scholieren buiten school tijd worden ze meteen geschorst. HOE KAN DAT. het is buiten schooltijd. in portugal word je pas geschorst als je docent slaat. Grapjes maken, boos worden, schelden, HOORT erbij. het zijn pubers...

14 jaar geleden

K.

K.

wij hebben een lerares die gewoon met een waarschuwinging de klas stil krijgt maar ook gewoon vet aardig is met grapjes en zo onze leraar wiskunde is wel een die geen orde kan houden en hoe hart je ook schreeuwt de nederlandse leraar praat gewoon door
maar krijtjes gooien en trieste tekeningen hebben we nog nooit gedaan er werd wel heel vaak iemand uitgestuurd soms was de les nog niet begonnen en waren de drukste jongens al uit elkaar gezet elk in 1 hoek van het lokaal was altijd wel grappig

14 jaar geleden

H.

H.

sommige kinderen gaan wel iets te verr, maar dat het kleuters&peuter gedrag is dat vind ik niet. het zijn pubers, dus dat hoort erg gewoon bij. ik ben niet egt iemand die heel brutaal is, maar ik vind het soms wel ff leuk om een grapje uit te halen, maar dat de leraren dan zo boos worden vind ik echt dom, ze stellen zich aan. x

14 jaar geleden

B.

B.

Geniaal, die leraren die de meeste vakantiedagen hebben van elk beroep in heel Nederland en vervolgens nog last hebben. Hebben zeker nog nooit gehoord van een blokrooster geven ofzo? Ik zit zelf ook gewoon in de 4de en het hoort er gewoon bij.

14 jaar geleden

L.

L.

stuur van die kinderren gewoon eens naar de directeur ff kijken of ze dan nog zo ''leuk'' zijn

14 jaar geleden

5.

5.

Laten we wel wezen, het mag dan wel kinderachtig zijn: ben ik het helemaal mee eens. Maar daarbij moet je niet vergeten dat veel van die leraren evengoed jong zijn geweest en waarschijnlijk evengoed lerararen hebben gepest.

En daarbij, een leraar krijgt vaak wat hij verdient. Daarbij heb ik het niet zozeer over zijn karakter, maar over de lessen die hij geeft. Veel leraren krijgen het respect als zij hun vak begrijpen en er met passie over kunnen vertellen. Een beetje karakter is daarbij ook geen overbodige luxe: vaak zijn het de vriendelijke en zachtaardige leraren die worden getreiterd. Dat is het domste wat je kunt doen, want het zijn deze leraren die tochwel prettig les kunnen geven.

Niet dat ik het probleem bij de leraren wil leggen, maar een beetje assertiviteit mag ook wel. Leerlingen zijn soms net een groep losgeslagen apen, Eenmaal in het gareel kun je er de grootste plezier aan hebben, maar zonder strikte regels kan het flink uit de hand lopen.

En tot slot een tip voor alle leraren: wees consequent vanaf het eerste moment: hoe lastig het ook kan zijn. Blaffende honden bijten niet en het is slechts een kwestie van tijd voor leerlingen dat doorhebben. Het is beter zo nu en dan een (figuurlijke) knauw te geven, dan als een bezetene te gaan lopen schreeuwen.

14 jaar geleden

J.

J.

Straffen is hierbij niet de oplossing: slechts voor de korte termijn. Je kunt het probleem wel bij de leerlingen leggen, maar dat is wel een beetje je kop in het zand steken. Het gaat mis bij de leraren. Er zijn zoveel leraren waarbij het wel goed gaat. Laat ze daar is naar kijken. Wees consequent en ga niet slap dreigen met het uitstuurlokaal of het schoolplein aanvegen als het er toch niet van komt.

Beloon goed gedrag en bestraf degene die de regels overtreden. Leraren die te streng zijn slaan de plank vaak mis door ook de leerlingen die het wel goed doen te bestraffen door ze geen aandacht te geven. Ja, als je dan toch de leerlingen tegen je in het harnas wil jagen, moet je dat vooral doen. Maar zolang je je kop in het zand steekt moet je niet verwachten dat er op miraculeuze wijze ook maar iets zal veranderen.

14 jaar geleden

H.

H.

Ik vind dit écht zo'n onzin !
Kom op zeg, de meeste leraren maken het er zelf naar als we als leerlingen beetje lager niveau uiten ;p
Ik vind dat je zolang je op school zit best nog beetje kinderachtig mag doen !
Grapjes zijn leuk, maar we moeten dan ook serieus kunnen zijn !
Ik zit nu in de 4e en moet wel m'n examen halen, daar moeten we dan ook rekening mee houden ;p
De leraren zijn vaak gewoon te streng, delen té snel straf uit, ook als het vaak niet eens nodig is !
En als je eens één keer wat doet, wordt je vaak altijd gepakt door die leraar !
Dat moet eens over zijn vind ik !
Als de leraren ons écht respecteren en normaaal! behandelen, doen wij dat ook met de leraren !
De leraren moeten gewoon mee kunnen lachen met grapjes en daarna serieus verder vind ik en niet met een grapje gelijk straf uit gaan delen !
De leraren die veel en té snel straf uitdelen pakken we juist !
De chille leraren gaan de lessen veel beter bij !
Straf is geen oplossing, al is het soms --haha zelfs ik als leerling zeg dat nog-- nodig ;p

14 jaar geleden

T.

T.

Goed stuk hoor! Ik wist niet eens dat jij schreef voor scholieren.com! Ik ben me nu wel ernstig aan het afvragen over welke leraren en leerlingen het hier gaat.. ;)

14 jaar geleden

P.

P.

Ik heb vroeger in groep 7 en 8 erg ervaringen gehad met de docent sinsdien heb ik gezworen elke docent te vernederen.
Dus kinderen ga zo door doe zo gek als je kunt!! :D

14 jaar geleden

R.

R.

Wij hadden laatst toen het heel hard sneeuwde alle ramen open gezet. En toen naar buiten geschreeuwd: gooi dan!
Toen kwamen er 30 bruggers aan en die begonnen allemaal sneeuwballen naar binnen te gooien.

14 jaar geleden

K.

K.

wij zijn beter en lekkerder lekkeer puuh
en wer sind 5de klassers en t heurt der noig ummer bie t blif leuk, de biste smoes is om mit krukke de klas in te kome en den de leraar neer te meppe!
greutjeees oet limburg

13 jaar geleden

A.

A.

leraren proberen altijd vriendjes te worden met de leerlingen, omdat ze zo graag aardig gevonden willen worden. Zo dwing je geen respect af. En dit soort dingen krijg je dan als gevolg. Stop met aardig doen en begin met lesgeven! Daar ga je tenslotte voor naar school.

13 jaar geleden

R.

R.

Ik heb me een keer bie geschiedenis in de kast verstopt. En draaide toen het muziekje van Mario met me mobiel af. De leraar snapte er niks van. totdat ik uit die kast kwam. hij moest zich rotlachen.

13 jaar geleden

S.

S.

Leraren zijn ook mensen!
Te vaak zegt iedereen, tegenwoordig hebben ze geen respect voor leraren. Die brutale leerlingen! Maar heel vaak kunnen leraren ook de klas in de hand houden, ALS JE DAT NIET KAN DAN IS HET NIET JE ROEPING, ZOEK GODVERDOMME EEN ANDERE BAAN!!

Zo simpel is dat!
Als ik niet goed ben in bedienen dan WERK IK NIET IN EEN RESTAURANT ! Als ik niet goed ben in wiskunde DAN WORD IK GODVERDOMME GEEN RUIMTEVAARDDESKUNDIGE!
Maar als leraren niet goed zijn in LESGEVEN en ORDE HOUDEN, dan kunnen ze gewoon doorgaan totdat ze uiteindelijk worden weggepest.

Wegpesten hoort erbij, het is een soort regel van de natuur. Wie het niet aankan WORDT VERVANGEN.
En als je geen orde kan behouden, GA DAN NIET EEN VMBO KLAS LESGEVEN. Je weet hoe dat is, de latere vuilophalers van de maatschappij, wat verwacht je daar nou van? Dat ze zich netjes gaan gedragen? NEEN NEEN EN DRIE WERF NEEN!

Hoop dat docenten (waarvan lesgeven niet hun roeping is in het leven) hier veel van opsteken.

13 jaar geleden

Y.

Y.

@Sean.
Laat me raden? Havo, vwo, gymnasium? Je moet blij zijn dat er vmbo'ers zijn anders heb jij niemand om je beter over te voelen. Zielig hoor.

Leraar worden leer je niet aan. Je moet het kunnen. Als leerling zie je het meteen. Leraren die blaffen maar niet bijten gaan ... dood.
Hoe moet ik het beschrijven? Je voelt het... Grenzen opzoeken en de goeie leraar wijst je meteen op de grenzen en pakt je ook goed/vriendelijk aan, maar duidelijk.

12 jaar geleden

I.

I.

Ach, wij hebben een docent gehad die 1 zondebok had en die werd er dan iedere les uitgestuurd. Die lerares is ook weggepest door mijn klas door klassikaal sinterklaasliedjes te zingen. Ja, kinderachtig misschien, maar ze kon gewoon geen orde houden. Maar zo hadden we een andere docent die hoeft niet eens moeite te doen om orde te houden aangezien niemand durft vervelend te zijn maar dat is ook niet nodig. Zijn lessen waren altijd leuk. Dus het ligt ook echt wel aan de docent.

12 jaar geleden

F.

F.

Het is wel leuk om docenten een beetje te plagen of te irriteren, maar pesten is echt not done. Proberen aan het huilen te krijgen doe ik ook niet aan.

12 jaar geleden

E.

E.

hm , ik ben zelf best irritant enz , maar als je het niet aankan moet je ook geen docent worden , tja .. t is watje wilt eh

12 jaar geleden

P.

P.

het is wel absurd vind ik wat er tegenwoordig allemaal gebeurd in de klas enzo, zelfs met krijtjes en stoelen gooien naar de leraar, beetje overdreven. sorry. er zijn mensen die gewoon geen les kunnen geven, dan is het leuk om gewoon super irritant te zijn. net zolang doorgaan totdat de hele klas eruit wordt gestuurd. een paar mensen uit mijn klas zijn een keer één voor één uit het raam geklommen (bij een superslechte leraar die geen orde had,) en toen kwamen ze na 35 minuten ofzo weer binnenwandelen met cake en slagroomsoesjes en chips enzo, dat hadden ze allemaal bij de supermarkt gehaald. die man viel zowat flauw voorin de klas, had dus niet eens gemerkt dat er ong. 7-10 mensen minder zaten dan aan het begin van de les. de volgende dag kregen we als klas een flinke donderpreek, de leraar heeft ontslag genomen, maar wij hebben wel gelachen, :) beste grap ever.

12 jaar geleden

R.

R.

Ik kan me absoluut niet voorstellen dat er hier mensen zijn die zeggen dat het aan de docenten ligt. Wat is dat nou weer voor onzin? Tuurlijk, er zijn docenten die minder assertief zijn of juist veel te streng, maar dit geeft absoluut geen enkele reden tot treitering. Als een leerling tot huilen aan toe gepest wordt op school, is het verschrikkelijk. Is dit een docent, dan lijkt het alsof er veel minder aandacht aan wordt geschonken. Sorry voor mijn volgende woorden, maar ik durf te wedden dat alle mensen die hebben gezegd dat het aan de docenten ligt, vmbo-leerlingen zijn.

11 jaar geleden

M.

M.

Wat een geweldig artikel!
-de beste guy ter

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.