Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Keet (12) is de jongste Nederlandse Olympiër ooit.

Keet (12) is de jongste Nederlandse Olympiër ooit.

Op het programma van de Olympische spelen van 2020 staat voor het eerst het onderdeel skateboarden. Een week geleden werd in Papendal bekendgemaakt dat Keet (12) in het Nederlands junioren damesteam zit en hiermee is zij de jongste Nederlandse Olympiër ooit. Zelf blijft ze er nuchter onder: "Tijdens wedstrijden wil ik wel winnen, maar ik kijk vaak wel hoe het loopt."

Keet Oldenbeuving, of 'Skatekeet' zoals ze in een korte documentaire uit 2015 over haar leven werd genoemd, is pas twaalf jaar oud maar won als street skater al behoorlijk wat wedstrijden. Zo sleepte ze de eerste prijs op het NK Junioren 2016 en op het Brygerriet street Malmö kampioenschap in de wacht en werd ze zesde op het internationale Far 'n High kampioenschap in Parijs in 2015. 

De wedstrijden zijn voor Keet elke keer weer een uitdaging, vertelt ze na de persconferentie: "Kijk, het is voor mij heel moeilijk om te winnen omdat ik zo jong ben. Ik skate wel met andere meisjes, maar die zijn vaak een stuk groter en ouder dan ik. De jongste waar tegen ik skate is vaak zeventien, ik ben vijf jaar jonger. Ik skate namelijk met mensen uit alle leeftijdscategorieën omdat er niet zoveel mensen zijn van mijn leeftijd die professioneel skaten. Ik ga wel altijd voor de finale, maar ik kijk dan hoe ver ik kom."

Met skaten verworven leven

Skaten is iets wat Keet met de paplepel is ingegoten: "Mijn vader skatete vroeger als hobby. Hij leerde mij in het begin hoe ik moest skaten. Vijf jaar geleden moest hij daarmee stoppen omdat hij een blessure opliep aan zijn achillespees. Hij skatet sindsdien niet meer, maar hij gaat wel met mij mee naar wedstrijden. Oefenen voor wedstrijden doe ik nu met mijn vrienden op de skatebaan in Utrecht"

Keet oefent elke dag drie uur, "al heb ik geen heel vast schema ofzo", maar gaat ook gewoon naar school: "Ik zit in de brugklas op een school waar nog meer topsporters op zitten, maar ook mensen die dat niet doen. In mijn klas ben ik de enige topsporter en daardoor ben ik soms de enige in de klas die er in een proefwerkweek niet is. Voor de Olympische spelen over drie jaar ben ik natuurlijk ook minder op school dan de rest." Er speelt echter geen jaloezie over het feit dat Keet minder in de klas is: "Ze volgen me niet echt op de voet, maar kijken wel filmpjes waarop ik aan het skaten ben en vinden het tof dat ik dit doe."

Jongens en meisjes op de skatebaan 

In de docu vertelt de skatester over de verschillen tussen jongens en meisjes op de skatebaan. Dat verschil valt haar ook op tijdens wedstrijden: "Jongens doen veel moeilijkere trucjes dan meisjes, maar dat komt doordat er gewoon veel meer jongens zijn die skaten. Ze hebben meer concurrentie dan de meisjes, zoals ik. Op de skatebaan merk ik dat ook: ik ben het enige meisje. Niet dat dat heel erg is, want ik kan goed omgaan met jongens."

Keet komt aan het einde van de zomer van 2020, als onderdeel van het Nederlandse skateteam, op de Olympische spelen van Tokio in actie onder leiding van bondscoach Sjoerd Vlemmings.

 

Gepubliceerd op 29 april 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.