Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

"We appen nog!"

"We appen nog!"

Het is gezellig druk in het café. Tegenover je zit je date, die nipt aan een glas ijsthee. Enthousiast vertel je over je leukste anekdotes. Je date lacht. Al gauw raak je verslingerd aan de levendige ogen voor je neus. Voor je het weet is de avond voorbij. Met een kus nemen jullie afscheid.  "We appen nog!" beloven jullie elkaar. 

Vierentwintig uur later stuur je een berichtje voor een nieuw afspraakje. Je toekomstige liefje reageert niet.  Je denkt dat diegene het nu even druk heeft. Later stuur je nog een berichtje. Vervolgens stuur je er nog een stuk of tien, maar je krijgt nul reacties terug. Je bent een slachtoffer  geworden van ghosting

Wat is ghosting?

Ghosting is het moderne fenomeen waarbij je het contact met iemand waarmee je datet stil legt zonder enige uitleg of verklaring. Als je geghost word (je bent dan een ghostee), is onmogelijk om contact te krijgen met de ghoster, want diegene lijkt dan van de aardbodem verdwenen te zijn. 

Onbeschoft

Ik vind ghosting maar een onbeschofte digitale vorm van ontwijken. Het is ontzettend frustrerend om de ghostee te zijn. Eeuwige vragen zoals "Wat is er gebeurd?" en "Waarom antwoord je niet?"  teisteren je gedachten. Daarnaast doemen er tientallen"Wat nou als..."-situaties  rond in je hoofd, die je in een greep van onmacht en onzekerheid houden. In plaats van fatsoenlijke communicatie, kiest de ghoster ervoor de ander respectloos te behandelen door hem een ultieme, ijskoude stiltebehandeling te geven. 

Een ghoster aan het woord

Ik vraag me af wat de overwegingen zijn van een ghoster. Ik besluit een vriendin, die af en toe jongens ghost, aan het woord te laten: 

"Meestal heb ik het gezellig tijdens mijn dates,  maar soms blijft het daar dan ook bij. Het klikt dan nét niet tussen mij en de jongen. Hij is dan te jong, te oud of belandt simpelweg in de friendzone. Maar ik vind het ook gemeen om te zeggen 'Je bent niks voor mij, ga maar weg. Doei'. Die confrontatie vind ik dan zó ongemakkelijk, dat ik hem liever helemaal vermijd. Want als ik wekenlang niets van mezelf heb laten horen, dan lijkt me de hint toch wel duidelijk: laat me met rust.

Alternatief voor ghosting

Ik begrijp dat mijn vriendin een confrontatie ongemakkelijk vind, maar ghosting lost niets op. Want haar ghostgedrag zorgt alleen maar voor nóg ongemakkelijkere situaties in de praktijk. Want stel dat ze één van die jongens tegenkomt in de supermarkt? Dan kan ze moeilijk ineens wegrennen. 

Een beter alternatief voor ghosting is het klassieke 'in persoon beëindigen van een relatie'. Als je iemand niet (meer) ziet zitten, geef dit dan duidelijk maar respectvol aan in een persoonlijk gesprek. Zo kunnen jullie beiden praten over de situatie, hem relativeren en accepteren. Ook kan een goede afsluiting ongemakkelijke momenten in de toekomst voorkomen, als je elkaar weer tegenkomt. 

Afwijzen en afgewezen worden is ontzettend pijnlijk en moeilijk. Maar het is altijd beter dan plotseling van de radar verdwijnen en de ander laten lijden. 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 3 april 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.