Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Winnaar Rijksmuseum Junior Fellowship 2017 bekend

Winnaar Rijksmuseum Junior Fellowship 2017 bekend

De winnaar van  Het Rijksmuseum Junior Fellowship, een jaarlijkse profielwerkstukwedstrijd voor talentvolle vwo-leerlingen, is bekend. Bart van Beerschoten. Anne-Kris Koomen en Laura de Valk​ sleepten een studiebeurs ter waarde van 1500,- euro in de wacht voor hun PWS Van Geschiedenis naar Roman.

Uit handen van Sander Bersee van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ontving het trio de felbegeerde prijs. Dit vrolijke moment was het laatste wapenfeit van een spannende wedstrijd waarin tal van interessante werkstukken de revue passeerden. 

Het winnende drietal deed onderzoek gedaan naar de aanslag van de Geuzen op Amsterdam in 1577 en legde de resultaten in een echte roman. Het resultaat, de roman De Opdracht, hebben ze als een echt boek laten verschijnen. ''Het geheel'', zei een van de juryleden, ''is meer dan de som der delen.''

Ver boven de rest
Hoewel er negen werkstukken genomineerd waren, werd het de jury, onder leiding van journalist en programmamaker Ad van Liempt, al snel duidelijk dat twee werkstukken ver boven de rest uitstaken. Naast de uiteindelijke winnaar werd de jury namelijk ook erg enthousiast van het werk van Adrienne Butôt van het Sint Vitus College in Bussum. Voor haar werkstuk Stofuitdrukking in de schilderkunst deed zij onderzoek naar het schilderen van zijde in de zeventiende eeuw. Een kunsthistoricus in de jury  constateerde dat hij er het nodige van geleerd. Verder was er nog iets bijzonders aan dit profielwerkstuk. De illustraties waren ‘aangekleed’ met echte stof, een op zichzelf eenvoudige ‘vorm-vondst’ die een grote informatieve meerwaarde opleverde volgens de jury.

Dank

Vanuit het Rijksmuseum willen we alle deelnemers bedanken voor hun inspirerende werken; net als voorgaande jaren verwonderde de jury zich openlijk over het hoge niveau van de inzendingen. Tot volgend jaar!

 

Gepubliceerd op 17 maart 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.