Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

De VVD wederom de grootste: wat betekent dat voor het onderwijs?

De VVD wederom de grootste: wat betekent dat voor het onderwijs?
Bron: Facebook/VVD

Met een hoge opkomst van 80% heeft het even geduurd: maar met bijna alle stemmen geteld lijkt de VVD voor de derde keer op rij de grootste te worden. Aan premier Mark Rutte nu de taak om de komende weken, maanden of misschien wel jaren een kabinet te gaan vormen. Met zo'n verdeelde uitslag lijkt het voor hem een pittige klus te gaan worden.

De PVV, die lang bovenaan de peilingen stond, heeft de verwachtingen niet waar kunnen maken. Hoewel ze nu twintig zetels hebben, zijn ze niet de grootste en lijkt een coalitie met de PVV alsnog uitgesloten. De grootste stijger van deze verkiezingen is GroenLinks, de partij van Jesse Klaver heeft maar liefst tien zetels erbij gekregen en heeft nu veertien zetels. Ook D66, CDA en de Partij voor de Dieren boeken grote winst. D66 heeft net zoals het CDA negentien zetels, de PvdD heeft er nu vijf. De overige christelijke partijen CU en SGP hebben geen winst kunnen boeken. De PvdA heeft een blamage getroffen, zij moeten 29 zetels inleveren en staan nu op negen zetels. 

Wat betekent het voor het onderwijs?

Om een meerderheid te vormen in de Tweede Kamer heeft het kabinet minimaal 75 van de 150 zetels nodig. Voor het eerst in 40 jaar zijn er wellicht vier partijen nodig om een meerderheid te vormen. Twee mogelijke samenwerkingen zijn VVD-CDA-D66-GL of VVD-CDA-D66-CU. 

Als het aan de VVD ligt, krijgen leraren meer geld als ze extra hard werken. Ook moeten er strengere eisen worden gesteld om leraar te mogen zijn. Het CDA wil de zomerschool invoeren: dat wil zeggen dat doubleren niet meer nodig zal zijn, leerlingen krijgen de kans om dan alsnog over te gaan als ze in de zomervakantie op school zitten en goed presteren. Ook moet het Wilhelmus weer worden aangeleerd. D66 heeft veel kritiek op de huidige toetsen, en dan met name op de rekentoets. Toetsen zijn zo gemaakt dat het eerder rijtjes stampen is dan écht leren. Daarom gaan de toetsen op de schop als het aan D66 ligt.

GroenLinks wil dat er betere studievoorlichting komt voor het hoger onderwijs, nu zijn er nog teveel jongeren die de verkeerde keuze maken. Ook wil GroenLinks dat er geen geld meer gaat naar niet-openbare scholieren, dus dat zijn o.a. christelijke of islamitische scholen. ChristenUnie wil juist wel christelijk onderwijs overeind houden. Verder wil de partij meer diversiteit onder de leraren op scholen. 

Jongeren kwamen niet

De verwachting was dat er een recordaantal jongeren zouden gaan stemmen woensdag, helaas is dat niet het geval geweest. Slechts 66% van de jongeren zijn op komen dagen, dat is minder dan de opkomstpercentage van 70% in het verkiezingsjaar 2012. 

Hadden de jongeren (18-24) het voor het zeggen gehad, dan zag de verkiezingsuitslag er anders uit. Volgens Ipsos zou D66 de grootste zijn met 27 zetels, GroenLinks volgt met 26 zetels en de VVD met 24 zetels. Het CDA en de PVV zouden allebei 19 zetels krijgen. De PvdA zou er dan nog slechter uitkomen, die ontvangt dan slechts 3 zetels. 

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?