Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

GroenLinks de grootste bij de Scholierenverkiezingen!

GroenLinks de grootste bij de Scholierenverkiezingen!

Door Wayne

GroenLinks is de winnaar van de Scholierenverkiezingen 2017! Zo'n 138.160 middelbare scholieren hebben hun stem laten horen en wat blijkt: GroenLinks en D66 zijn de twee favorieten. Morgen mogen zo'n 850.000 jongeren voor het eerst in hun leven stemmen, tijdens de officiële verkiezingen. 

In bijna elke provincie is GroenLinks bij de scholierenverkiezingen de grootste partij, vaak op de voet gevolgd door D66. Alleen in Zeeland was de VVD de grootste. In de randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn het voornamelijk de linkse partijen die hoog scoren.

Ga je verder het land in, dan halen de rechtse partijen meer stemmen. In Limburg had de PVV slechts 6 stemmen minder dan GroenLinks. Nieuwe partijen zoals Forum voor Democratie, Artikel1 en Voor Nederland haalde in elke provincie maar weinig stemmen. Van alle nieuwe partijen deed DENK het beste. 

Nek-aan-nek

Wat je in Limburg zag, maar ook in de andere provincies, is dat de verschillen in stemmen tussen partijen klein zijn. Zo bestond er tussen de VVD en de PVV in de meeste provincies slechts een verschil van een paar stemmen. Ook voor D66 en GroenLinks was het een close call

Gepubliceerd op 14 maart 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.