Van afgewezen middenvelder naar topkeeper

Van afgewezen middenvelder naar topkeeper

Meedoen aan selectietrainingen bij FC Twente als middenvelder bij de F-pupillen, spelers jonger dan negen jaar. Daar in de laatste ronde afvallen en teruggaan naar een club in de regio. Uiteindelijk beslissen, op advies van zijn vader, om te gaan keepen. Als keeper gescout worden door verschillende profclubs om uiteindelijk toch weer bij FC Twente terecht te komen, en daar nu eerste keeper zijn van de B1. Deze bijzondere weg heeft de zeventienjarige Ennio van der Gouw al afgelegd. 

Het is vrijdagmiddag als we afspreken bij het trainingscomplex van FC Twente, niet in Enschede, maar in Hengelo. De Twentse B1 speelt die avond een wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van FC Emmen. Ennio doet echter niet mee: hij is geblesseerd aan zijn voet na de vorige wedstrijd. Geluk bij een ongeluk: daardoor kan hij voor de wedstrijd geïnterviewd worden. Zijn team zit ondertussen in de kantine te eten, waardoor we in een lege kleedkamer zitten. 

Druk druk druk

Al snel komt er een leuk gesprek op gang, zo hebben we het over hoe hij het leventje als talentvolle voetballer ervaart. Snel wordt duidelijk dat het niet zomaar een hobby is, maar een serieuze aangelegenheid. Dit blijkt al uit Ennio's dagindeling:

Om 6:00 's ochtends gaat de wekker al voor Ennio en een uur later staat het busje van FC Twente klaar om van Deventer naar Enschede te rijden. Hier gaat hij naar school in VWO 5. Na de lessen gaat het busje om 13:30 naar het trainingscomplex in Hengelo waar een training wacht. Pas om 18:45 komt Ennio, met het openbaar vervoer, weer thuis. Hierna volgt nog het avondeten, huiswerk en eventueel leerwerk. Door het vroege vertrek vanaf de school mist Ennio drie lessen per week, ''maar met af en toe wat geregel is het te doen. Hoewel dat huiswerk 's avonds wel vermoeiend is.''

Deze indeling geldt zo'n vier dagen per week, met daarnaast nog een wedstrijddag en andere hobby's. Geen wonder dat Ennio zijn vrienden amper kan zien. Een vriendin is dan ook nog niet aan de orde: ''Ik zou eerst mijn eigen vrienden weleens wat vaker willen zien.'' Hoewel hij wel zegt dat de 'Twente-jongens' behoorlijk wat aandacht van meiden krijgen op school.

Ambitie

Behoorlijk wat opofferingen worden gemaakt, maar Ennio spreekt erover zonder klagen. Hij wil dolgraag de top bereiken en daar is moeite voor nodig. Daarnaast maakt hij nu ook al hele leuke dingen mee: ''Zo ben ik met Twente al naar Denemarken en Suriname geweest. Zeker dat laatste was een mooie ervaring!  

Wat in het gesprek opvalt is de ambitie waarmee de sympathieke keeper spreekt. Hij wil er alles aan doen om het te maken in de voetbalwereld. Daarmee verliest hij de andere kant ook niet uit het oog: ''Stel het lukt niet of ik raak geblesseerd, moet ik wel een opleiding gedaan hebben.'' Het is dan ook niet voor niets dat Ennio probeert school goed te doen en langzaamaan ook bezig is met het kiezen van een vervolgopleiding.

Vader

De echte voetbalkenner zal misschien al iets zijn opgevallen in dit interview, namelijk de achternaam: Van der Gouw. Ennio's vader is Raimond van der Gouw, ex-keeper bij onder andere Vitesse en zelfs Manchester United. In Engeland won hij als tweede keeper de Champions League, waarin hij de halve finale speelde. Bij de Arnhemmers is hij nu keeperstrainer. Ennio heeft dus een expert aan zijn zijde met wie hij dan ook de wedstrijden bespreekt. Dat zijn vader werkt voor Vitesse was voor Ennio een reden niet voor die club te kiezen: ''Dan zou ik al snel te horen krijgen dat ik hier vanwege mijn vader zit.''

Uiteindelijk is de doelstelling van Ennio duidelijk: ''Ik wil beter worden dan mijn vader.'' 

 

 

Gepubliceerd op 29 maart 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.