Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

''Dames gaan voor'' maar waarom?

''Dames gaan voor'' maar waarom?

Door Lisa

''Dames gaan voor.'' Telkens als ik deze uitspraak hoor denk ik lang na over deze rare etiquetteregel. Waarom gaan dames eigenlijk voor? Zijn wij het zwakke geslacht, of is het gewoon een gewoonte geworden? Wanneer iemand tegen mij zegt: ''dames gaan voor'' voel ik me altijd ongemakkelijk. Gewoon zelf voor gaan is veel makkelijker en sneller. Het is dan ook hoog tijd dat ik uitzoek waarom dames voor gaan en heren niet.

Mijn zoektocht begint bij de meest betrouwbare bron: Wikipedia. Op school wordt mij altijd verteld dat je Wikipedia absoluut niet als bron mag gebruiken, maar sorry school, vandaag maak ik een uitzondering. Oorspronkelijk komt de uitspraak van ''Vrouwen en kinderen eerst''. Op de Titanic werd deze uitspraak bijvoorbeeld gebruikt. Daar heeft regel overigens wel gewerkt, want de meeste doden waren mannen. 

Helemaal niet zo beleefd
Oké, oké, het werd dus gebruikt bij schipbreuken en andere noodsituaties. Maar wanneer ik nu ergens naar binnen loop en toevallig voor mag omdat ik een dame ben, geldt dat nou niet bepaald als een noodsituatie. Tegenwoordig is het meer een beleefdheidsregel, het hoort nou eenmaal zo. Maar nu ik op onderzoek uit ben gegaan kom ik erachter dat de regel dus eigenlijk helemaal niet uit beleefdheid is bedacht. Het is gewoon puur praktisch, vrouwen kunnen kinderen krijgen, dus is het belangrijk dat vrouwen ongelukken overleven. 

Toch vind ik het best raar dat zo'n eeuwenoude regel nog steeds wordt toegepast. Maar zo werkt het in Nederland wel vaker, wat traditie is, blijft traditie. Zijn we te koppig om tradities en gewoontes te veranderen of is het gewoon puur gemak? Veel mensen zullen mij vervelend of irritant noemen wanneer ik me afvraag waarom ik als dame voor mag. Maar voor mij voelt het gewoon raar om dat telkens weer te horen. Ik hoef helemaal niet voor, ik wil best op mijn beurt wachten. Ik snap dat je respect moet tonen tegenover ouderen, gehandicapten of zwangeren. Natuurlijk is het netjes om de deur open te houden voor een ander, maar dat hoeft niet alleen maar omdat ik een dame ben. Als dame kan ik ook best zelf bepalen of ik voor ga of niet, ik hoef dat niet van een ander te horen. 

Niet op de Titanic
Kortom, heren, mannen, jongens, gentlemen, whatever, ik vind dat het hoog tijd is om te stoppen met de ''dames gaan voor'' etiquetteregel. Veel vrouwen hoeven helemaal niet voor, zeker niet als de enige reden hiervoor is dat ze 'dames' zijn. Ik weet dat het vaak goed bedoeld is en dat veel mensen het alleen maar zullen zien als een voordeel, maar voor mij hoeft het niet. Zo lang mannen nog steeds meer verdienen dan vrouwen en er in lang niet alle landen gelijke rechten voor man en vrouw zijn hoef ik niet voor.  Ik ben een dame en ik wil niet voor. We staan tenslotte niet op een zinkende Titanic, maar gewoon voor een deur of in een supermarkt.

Gepubliceerd op 31 maart 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.