Aan de nieuwe minister-president

Aan de nieuwe minister-president

Geachte toekomstige minister-president,

U bent nog niet eens benoemd of u wordt al overvallen met allemaal plannen. Dit terwijl u al allemaal eigen plannen heeft, waarmee u straks de verkiezingen wint. Maar er is nu eenmaal een heel volk met ideeën; u heeft het er straks maar druk mee. Toch zou ik het erg waarderen als u luistert naar mijn probleem plus voorstel.

Het zit zo: In dit land mag je stemmen vanaf je achttiende, een groot recht voor volwassenen. De leeftijdsgrens van achttien is er zeker één die uit te leggen valt, maar persoonlijk vind ik het een beetje simpel. Hoezo zou iemand van onder de achttien niet van dit recht gebruik mogen maken?

Er wordt regelmatig gezegd dat jongeren meer interesse moeten krijgen voor politiek. Hier ben ik het absoluut mee eens. Helaas zijn jongeren met een interesse voor politiek vrij schaars. Maar jongeren met een mening over hun leefwereld zijn wél in grote getale te vinden. Veel jongeren hebben wel degelijk een mening over diverse onderwerpen zoals de vluchtelingencrisis of het onderwijs. Maar wat voor nut heeft die mening, meneer de toekomstig president, als we er niks mee kunnen?

Ja natuurlijk: we kunnen actief worden binnen een jongerenafdeling van een politieke partij. Of we kunnen proberen de politiek te beïnvloeden door onze mening, op een opbouwende manier, te uiten. Maar uiteindelijk, als puntje bij paaltje komt, zijn wij stemloos. Wij mogen niet stemmen. Ook al zijn we nog zo geïnteresseerd, we mogen straks op 15 maart dus geen stem uitbrengen. Mede hierdoor wordt politiek door veel jongeren als iets voor ouderen gezien: een ver-van-ons-bedshow voor slimme mensen op het Binnenhof.

Dit probleem wordt door veel mensen maar genomen zoals het is. De gedupeerde groep kan er toch vrij weinig aan doen. Dus gaan de volwassenen 15 maart wederom kiezen wie er voor ons mag gaan beslissen in Den Haag. Bij basisschoolkinderen is dat logisch, maar veel jongeren hebben een mening en zouden graag willen stemmen. Daarom heb ik een voorstel.

Wat dacht u ervan als jongeren die op de middelbare school zitten ook stemrecht krijgen? Wees niet bang, het hoeft niet per se op dezelfde manier als volwassenen dat hebben. Het lijkt mij namelijk nog steeds een zinvol plan als er bijvoorbeeld slechts de mogelijkheid komt voor ons om, op eigen initiatief, een stempas aan te vragen. Zo kunnen wij stemmen, maar is er toch nog een extra drempel om te voorkomen dat jongeren die er niet klaar voor zijn gaan stemmen. Mocht u echter al overtuigd zijn van de jongere generatie, dan mag u die drempel ook gerust weg doen en iedere middelbare scholier het stemrecht geven. Dat is aan u.

Grote belemmeringen zie ik niet om ons van stemrecht te voorzien, grote pluspunten zijn er dus wel. Het lijkt mij dan ook een strak plan als u met dit voorstel aan de slag gaat.

Ik realiseer me dat het voor de aankomende verkiezingen te laat is, vandaar dat ik deze open brief adresseer aan de toekomstige minister-president. Of uw naam nou Wilders, Rutte, Klaver of Pechtold  is, kunt u er straks voor zorgen dat jongeren voortaan ook worden uitgenodigd op het feest van de democratie?

Met vriendelijke groeten,

Jasper den Boon (17 jaar)

Gepubliceerd op 6 maart 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.