Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wat vind jij het meest lastig aan het voorbereiden op het MAW-examen (mavo/havo/vwo)? Laat het weten in deze poll en wij maken hier morgen een speciale uitlegvideo over met docent Volkan Tasdan!

Baarmoeders nabootsen tegen stress

Baarmoeders nabootsen tegen stress

Japan zie ik een beetje als het buitenbeentje van de klas: je hoort er vaak niets van, maar eens in de zoveel tijd komt er ineens een heel vaag idee uit. Neem nou adult wrapping: een Japanse anti-stress methode waarbij volwassenen zich in een laken wikkelen op een manier zoals ze vroeger als baby in hun moeders baarmoeder zaten. Als scholier heb ik natuurlijk ook de nodige stress en spanning, dus ik testte deze rage maar al te graag.

Poging 1: zaterdagavond stress

Nu ik in havo 5 zit, kan ik het helaas niet elk weekend qua tijd permitteren om uit te gaan. Afgelopen zaterdag was gelukkig net mijn toetsweek voorbij en had ik met een groepje vrienden gepland om weg te gaan. De griepgolf bereikte alleen de dag ervoor mijn vrienden en vlak voor de avond belden ze af. Ik had een rib verkocht voor mijn toegangskaartje en tja, dan stress je even. Tijd om het adult wrapping uit te proberen dus:

Bij gebrek aan een laken, trok ik mijn dekbedovertrek over me heen. Eerste constatering: te klein, mijn voeten staken er onderuit. Na wat wurmen en woelen lag ik volledig onder het dekbed. Met mijn hoofd onder het ding uit zette ik mijn timer op 10 minuten: je hoort het eigenlijk 20 minuten te doen, maar 'Ain't nobody got time for that'. 

Na vijf minuten begon het langzaamaan bloedheet te worden onder mijn geïmproviseerde baarmoeder: ik dacht even dat ik zelf ook griep had. Na nog twee minuten gaf ik het op: ik kon in plaats van doen alsof ik foetus was, beter andere mensen gaan optrommelen. En ja: dat werkte inderdaad beter, want ik ging alsnog met drie anderen naar het feest. 

Poging 2: Leren voor een toets

Zondagochtend was ik behoorlijk brak en wilde ik eigenlijk de rest van de dag in mijn bed blijven stinken. Jammer genoeg had ik de dag erna een toets waarvoor ik nog de puntjes op de i moest zetten en aardig wat stress over had. Ik besloot het adult wrapping nog een kans te geven.

Deze keer pakte ik het gelijk goed aan: ik had een sneeuwwit laken gevonden wat gelukkig nog lucht doorliet ook. Timer aan, foetushouding en wachten. Tot mijn grote verbazing was het deze keer een stuk beter te doen, sterker nog: ik werd er ook echt rustiger van. Wel begon ik me na een tijdje te vervelen, dus de volgende keer leg ik wel mijn telefoon in de baarmoeder. 

Gedurende de week na poging twee bedacht ik dat er misschien een hele andere reden was waarom adult wrapping ontspannend is: door het laken sluit je je van alles en iedereen af en ben je eigenlijk aan het mediteren. Mediteren hoef je alleen helemaal niet met een laken te doen: gewoon zitten of liggen en een wekker zetten is genoeg. 

Adult wrapping is dus helemaal niet zo'n gekke uitvinding van de Japanners, maar om jezelf ontspannen te voelen hoef je niet per se jezelf in een nagebootst orgaan te wikkelen (ik word best misselijk nu ik het voor me zie). Gewoon even ademhalen tussendoor, je schoolwerk laten voor wat het is en vooral: als volgroeide foetus later weer aan de slag gaan.